Улцерозен колит
Усложнения
Усложнения при улцерозен колит

Усложнения при улцерозен колит, засягащи дебелото черво

Токсичният мегаколон е тежко усложнение на улцерозния колит. То се характеризира с обемно разширение на дебелото черво с диаметър над 5,5 cm, придружено от висока температура, болка в корема, обезводняване, учестен сърдечен ритъм и кървава диария. Състоянието може да се повлияе от медикаментозна терапия. Възможно е да се наложи обаче и спешна колектомия (отстраняване на червото).

Перфорацията е най-сериозното усложнение на активния тежък улцерозен колит и често се свързва с токсична дилатация или с ненужна тотална колоноскопия.

Масивен кръвоизлив – настъпва при 1% от пациентите по време на тежко обостряне на заболяването.

Ракът на дебелото черво се среща по-често при пациенти с дългогодишен улцерозен колит в сравнение с общата популация. Рискови фактори за рак на дебелото черво са дългогодишна давност на заболяването (над 8 години) и разпространеният колит, при фамилна анамнеза за рак на дебелото черво, наличие на първичен склерозиращ холангит (ПСХ), стеснение на дебелото черво, както и наличието на псевдополипи.

При всички пациенти с улцерозен колит е препоръчително извършването на контролна колоноскопия 6-8 години след началото на симптомите за оценка на индивидуалния риск от развитието на колоректален карцином. При наличие на първичен склерозиращ холангит ежегодните колоноскопии са задължителни.

Извънчревни изяви на улцерозния колит

Извънчревни изяви на улцерозния колит

Извънчревни изяви се наблюдават при 30-35% от пациентите с улцерозен колит.

Ревматологични: артрит и/или артропатия със засягане на големите и/или малките стави по крайниците; аксиален артрит – засягане на ставите по гръбнака и в таза; остеопороза.

Кожни изяви: нодозна еритема, гангренозна пиодерма, синдром на Суийт и псориазис.

Нодозната еритема се развива при приблизително 10% от пациентите. Тя се характеризира с горещи, червени, чувствителни кожни лезии по крайниците;
Гангренозната пиодерма се наблюдава при 1 до 12% от пациентите. Тя се характеризира с разязвени лезии, съдържащи мъртва тъкан, кръв и ексудат (възпалителна течност, която излиза през стените на малките кръвоносни съдове);
Синдромът на Суийт е състояние, което се появява в резултат от свръхчувствителна реакция на кожата срещу алергени. Развиват се плаки по тялото при наличието на дразнещ фактор и те водят до висока температура и силни болки наред с обривите.

Жлъчно-чернодробно заболявания:

Чернодробна стеатоза (омазняване на черния дроб), образуване на камъни в жлъчката и първичен склерозиращ холангит (ПСХ). ПСХ е хронично чернодробно заболяване, характеризиращо се със задържане на жлъчка, възпаление и стеснение на жлъчните пътища. Това заболяване води до чернодробна цироза;
Венозен тромбоемболизъм: Рискът от образуване на тромби (съсиреци) е увеличен двукратно при пациентите с улцерозен колит в сравнение с общата популация;
Нодозната еритема се развива при приблизително 10% от пациентите. Тя се характеризира с горещи, червени, чувствителни кожни лезии по крайниците.

Анемия: анемията е състояние, при което броят на червените кръвни клетки или количеството хемоглобин е по-малко от нормалното. Основните видове анемия при УК са: желязодефицитна, анемия при хронично възпаление и анемия от смесен произход. По-рядко анемията може да бъде предизвикана от медикаменти или от дефицит на витамин В12.

Created by: PR Care