НОВИНИ

Пробуждане: "Тя"

04 Април 2017

Тя
Извънредно издание на "Пощенска кутия за приказки" на тема "Пробуждане", посветено на хората с възпалителни автоимунни заболявания

Четат: Ники Станоев и Константин Лунгов, актьориКогато я питаха защо се гмурка сред вълните, отговаряше, че търси сърцето си. Може би някой някога щеше да продължи да пита къде е сърцето й. Но, понеже първото изречение звучеше надуто, никой не го направи.

Стана саможива. Плуваше. Малкото късче мускул я теглеше натам. Беше прекалено лесно. Прекрасни са само трудните неща.

Напускаше шумните компании. Дразнеше ги с темите си. Цигареният дим я потискаше. Пазиш си здравето или си търсиш белята по дъното, питаха. Веднъж направо я изгониха, но и тя се чудеше как по–скоро да си тръгне. Не се вписваше в картинката. Това, което й беше нужно, преследваше сама.

На практичния въпрос как се издържа, отговаряше, че е операционна сестра и припечелва допълнително като наглежда някои от самотните пациенти в следоперативния им период. Никой не отиваше с въпросите си толкова далеч, та да разбере истината. Всички, които я забелязваха, го правеха по причини, които не я интересуваха.

Това не можеше да продължава безкрайно дълго, разбира се. Дори във филмите накрая се появява мъж, който е различен от останалите и печели състезанието. Е! Появи се. По-млад, но доста мъдър. Беше впечатлен от нея. От какво точно? От всичко! Каза й го. Тя го гледа мълчаливо повече от минута. И когато изглеждаше, че с очи са си казали всичко и мъжът може да продължи към втора база...

Втора база беше целувката...
... просто избяга.

На следващия ден я намери на плажа. По-точно намери дрехите й в края на пясъка, почти сред камънаците, където никой не би я забелязал. Остана до тях два часа, докато жената излезе от морето. Наметна блузата си и си тръгна. Без да си кажат и дума. Последва я до спирката на автобуса. Вече пред отворената му врата го попита ще пият ли кафе и влезе. Той се метна в последния момент преди вратите да се затворят под носа му.

Не й каза, че е с кола. Не беше играл тази игра преди. Да преследва и моли. А му хареса. Усети се ловец, усети се като в разказите, които дядо му беше му наприказвал за младостта си, за момите на село, за сеновалите, където ги „катурвал” и запрятал полите им. Все си мислеше, че старецът послъгва. А ето сега той искаше да направи точно това с жената. Знаеше, че не е млада. Но изглеждаше невероятно красива и дива. А ловецът обикновено преследва дивеча, внучето ми-казваше дядо му. Питомното само ще дойде при тебе, но виж-дивечът!-той си живее по собствени закони и правила. Майсторлък е да му надвиеш.

Повозиха се в мълчание до спирката със старото кафене. В мълчание заеха една от всички празни маси и си поделиха тишината. Но жената си казваше, че трябва да приеме това досадно задължение, за да обясни, че между тях няма да се получи. Той пък, вече разбрахме, гонеше дивото.

Размениха малко реплики. Всеки остави истината в себе си и не посмя да премине границата, която беше вдълбана в масата помежду им. Тръгнаха си заедно. После жената свърна на първия ъгъл, без да предупреди и без довиждане. А той се поздрави с тъпотията си, че не беше поискал телефонния й номер. Постоя замислен и си каза, че дядо му е бил прав.

Жената се прибра право у дома. С бърза и лека походка, без да се оглежда, с поглед малко над главите на минувачите.

Заключи входната врата отвътре с двете изработени по поръчка ключалки. И отпусна рамене. Хладен душ и малко слънце, за да изсуши косата си на терасата. Повече не й беше необходимо, за да възвърне равновесието и самочувствието си след срещата с мъжа. Забрави го.

Отключи стаята, която беше нейна единствена и голяма тайна. И в която просто се забравяше. Там нямаше мебели. По земята бяха разпилени конци и пайети, разноцветни ширитчета и възглавници. В нея заключваше душата си-скрита и опазена от всички.

Изработваше възглавници. Продаваше ги в чужбина, където напипа изгодна пазарна ниша. Лесно беше в големия град тази тайна да бъде опазена. Морски пейзажи-острови, русалки, делфини и море, море, море... При това с отлично качество. Работеше с голяма скорост. Изпълняваше поръчките след двата задължителни часа море всеки ден. Не работеше нищо друго, нищо друго. Парите бяха добри, клиентите-изрядни, а морето-близо.

На следващия ден мъжът пак я чакаше на плажа. И на по-следващия. После вървяха двамата към автобуса. Пътуваха с него и слизаха на същата спирка. Но вече без кафе. Той не предлагаше, тя не питаше. И се разделяха. Мъжът си беше решил, че упорито ще следва този план, защото не знаеше как иначе да постъпи. Той прие ролятат на ловец, който трябва да дебне дълго, много дълго своята плячка. Разликата им беше повече от десет години. Как се ухажва четиридесетгодишна?

Жената нямаше против той да върви до нея, стига да не настоява за повече от това. В главата й се въртяха едни и същи теми-за картините, които бродираше. Тя не допускаше други мисли. И това я правеше спокойна.

Мъжът реши, че някога трябва да я помоли да поплуват заедно. Проблемът беше, че той не умееше да плува дори на плитко. И остави тази своя измислица за по-късно.

Не можеше да я чака всеки ден, а много би искал. Не успяваше винаги да е на линия в такъв час. Често се будеше следобед. Нощите прекарваше в подходяща среда, която да осигури доходите му-играеше покер. Имаше невероятен късмет и желязна логика. И двете му помагаха. Печелеше повече, отколкото имаше нужда. Страстта на дядо му към завоевания из плевните се беше преродила в него, но пое по друг път. До момента, в който видя плуващата.

Един ден, може би месец след като започна да я чака до хавлията й сутрин, той плати на един от рибарите да го повози с лодката си. Онзи се зарадва-от седмица стоеше без улов. Главата на жената се виждаше на хоризонта.

Лодката подмина отдалече. Жената дори не я забеляза. Продължи да плува. Мъжът я гледаше като омагьосан. Сега изглеждаше много по-силна и уверена, отколкото на сушата. И, вероятно, първи разбра, че сърцето й е в морето. До жената изплува делфин. Не се срещаха за първи път. По всичко личеше. Тя без страх започна да се гмурка с него, да изплува, да се гмурка отново...

Мъжът от лодката поглъщаше с очи това съвършенство. Беше залегнал и предпазливо надничаше зад борда. Рибарят не се впечатли. Погледна към жената и делфина, после към мъжа и се засмя. Той разбираше морето и умееше да чете в очите на хората.

Почти обяд. Мъжът чакаше до дрехите. Жената излезе и всичко се повтори, без да знае, че е разкрита. Този път докато слизаха от автобуса и той галантно отново й подаде ръка, опита да погледне дълбоко в очите й. И не видя нищо там. Нищо, което може да бъде споделено. Стигнаха ъгъла и тя като по сценарий зави. Той отново не поиска телефонен номер. Но я проследи и видя входа, в който потъна забързаната й походка.

...

От дни мъжът влизаше сам в морето. Рибарят трябваше да отиде за месец в някакво планинско градче да урежда наследство. Така му каза. Просто си получи парите за месец напред и даде старата лодка. Мъжът спираше далече от жената. Носеше бинокъл. Наблюдаваше я и ревнуваше.

...

Тя все по-често везаше възглавници с делфини. И в далечината, почти на хоризонта-лодка. Не беше наивна, забеляза я отдавна и предположи кой може да е. Лодката отплуваше винаги малко преди да изтекат двата часа. После на брега мъжът я гледаше с друг поглед. Поглед, който я притискаше. И тя започна все по-упорито да прикрива своя. Търсеше сърцето си и всяко отклонение от пътя й, щеше да е загуба на време.

О, тя имаше и предишни любови. Различни истории с различно времетраене. И една последна-катастрофална и унизителна. След нея заключи онова-искащото в гърдите си, и забрави къде е. Тогава започна да плува всеки топъл ден. Само морето можеше да отложи лудостта, която както си мислеше, понякога чукаше на вратата й.

Лятото се изтърколи. Но и двамата не се отказваха да са на брега всяка сутрин. Рибарят се беше върнал от село, но с достатъчно пари, за да пие непрекъснато и не му се влизаше в морето. Лодката остана за мъжа. С тази разлика, че освен сутрин, той слизаше на плажа и надвечер, когато хората си тръгваха. И се опитваше да плува. Неуспешно и смешно, разбира се, но ловецът в него го тикаше да опитва пак и пак. Смяташе, че ако в един от дните успее да я изненада навътре в морето и да поплува с нея, щеше да я накара да го погледне с нещо повече от безразличие. Дядо му не беше жив да му каже, че това са хлапащини и така жена не се печели. Той и сам си знаеше. Но мъжът беше заложил всичко на една карта и опитваше, и опитваше, и опитваше, като смешно мяташе крака и ръце в близост до пясъка.

Паралелно на неуспеха му с жената, късметът му в играта също го напусна. Нощем губеше много пари и изоставяше партньорите си. Всички забелязаха разликата, всички си казаха, че това се случва в живота на всеки играч и късметът му ще се върне. Само мъжът не разсъждаваше над случващото се. В гърдите му биеше сърцето на дядото и очите му гледаха на света с погледа на стареца.
Веднъж беше попитал дядо си, как е разбрал, че точно тази мома от селото трябва да му бъде жена. А дъртият мераклия за първи път млъкна, за първи път не засука ухилен мустак над белите си, здрави и силни зъби. И... за първи път се изчерви. Каза, че само веднъж сърцето му започнало да бие „така”. А тя била още на дванайсет. Как заби сърцето ти, попита момчето. Ами... „така”, отвърна дядото. Тя знаеше кой съм и какво правя. Дори ме е виждала когато се измъквах сутрин от плевните с някоя селска уруспия. И никога нищо не каза. И ме гледаше все „така”. „Така” ме погледна и когато отидох при баща й да я искам за жена след пет години, и така до смъртта си ме гледаше. Никога дума не каза, че съм лош.

Да, това не беше като игра на покер, в която успяваше да предвиди всичко. Младият мъж седеше в тъмното върху пясъка, рошеше го с пръсти и си мислеше, че не е достигнал дори и на милиметър момента, в който тя ще го погледне „така”.

„Тя”! Тя си остана „тя”. Не научи името й. Продължи да я следи. Вече знаеше, че следобедите излиза за кратка разходка из улиците на града. Вървеше винаги в средата на улицата, без да се оглежда. Отиваше на пазара с картини до катедралата. Там имаше една, пред която оставаше дълго. Библейски сюжет. Адам и Ева. Адам се беше проснал на земята пиян, с бутилка в ръка. А Ева пълзеше нагоре по една палма. Брутална Ева. Беше се накатерила почти до средата на стъблото й-груба жена, предизвикателно разголила грозни, дебели бедра. Излъчваща решителност, почти агресия. Гримът й се беше разтекъл, червилото буквално беше омазало тлъстото й лице. В едната си ръка Ева държеше моторна резачка, която протягаше към върха на палмата. Там се мъдреше ябълката на познанието.

Мъжът мислеше, че картината е бездарна. Но жената авно беше омагьосана от нея. Разбира се, никой не я купи цяло лято.

През септември топлите дни продължиха, ... както и срещите на двамата, които незнайно как и защо Бог бе сблъскал.

И... изведнъж започнаха дъждовете. Изливаха се и подчиняваха зажаднялата за влага земя. Валяха и валяха... Срещите престанаха. Мъжът не знаеше, че топлите дъждове в началото на есента не плашат жената, и че тогава сред вълните тя се чувства най-добре.

Един ден на вратата на този оглушал от самотия апартамент се позвъни. Жената се огледа изненадана, като че някой я беше докоснал по рамото. Стана от пода, като забоде на ревера иглата с конеца. Изтръска от себе си полепналите пайети и предпазливо тръгна към входа. Почти минута седя замислена зад нея. Отвори. Видя доставчик. В ръце с огромен пакет, с още по-огромна панделка в ъгъла. Прие пратката и затвори вратата.

О! Нейните странности не й пречеха да бъде умна и предвидлива. Жената беше извървяла в мислите си този път преди мъжа и знаеше, че нещо такова непременно ще се случи. Сега гледаше опакования предмет. Седнала на пода и смълчана. Реши се да го отвори едва през нощта, когато шумът от стъпки и мисли навън престана да я тревожи. Беше познала съдържанието на пратката. В главата й нещата се подредиха мълниеносно.

Той я следеше на всяка крачка!
Историята от последната й любов вероятно се повтаряше-тъпа и унизителна.
Тя вече не можеше да сдържа лудостта, която старателно бе натъпкала в някакво тайно чекмедже, скрито из дебрите на ума й. И лудостта изскочи-освободена и независима-стисна жената за гърлото и я отнесе. А жената взе картината и напусна апартамента.

...

Търсиха я дни наред из морето, след като рибарите бяха подали сигнал, че през нощта някаква минала бързо край тях и носела картина. Картината и дрехите бяха намерени сред скалите, в края на плажа. А жената я нямаше. Докато морето не върна тялото й сред водораслите на кея.
Мъжът се поболя от мъка и любов. Прочете всичко във вестниците. И се предаде. Затвори се в дома си, отказа от всичко. Не чувстваше необходимост. Никой от приятелите му не знаеше за жената.

Нямаше да го разберат.
Нямаше го дядо му да му каже как да постъпи. Тя никога не го погледна „така”, както разказваше той. Просто му се изплъзна и изчезна. Когато мъжът се напиеше, ловецът в него люто кълнеше тази смотана идиотка. В малкото дни, които изкарваше трезвен, дори не ставаше от леглото. Гледаше в една точка и се стараеше да не усеща, че земята под него се люлее. После се пресягаше за бутилката.

А времето не спря... Мина година. Мъжът се пробуди-за първи път излезе на терасата си без страх. Вече не изпитваше желание да се преметне през парапета. Но за всеки случай го стисна силно, като впи нокти в дланта си почти до кръв. Видя, че лятото довършва горещия си марш по прашните улици. Всеки час от него беше мъчение.

В началото на топлия октомври най-после реши да започне да се среща с хора. Ловецът в него трайно заспа и дори доволно захърка. Просто трябваше да се научи да ходи отново, без надеждата, че ще я мерне да завива зад някой ъгъл.

Някъде по това време той забеляза, че дрехите му са широки. И за първи път от година се сети, че
може би вече са демоде. Огледалото показа жлътнало лице с увиснали и брадясали бузи. Като всеки завоевател, загубил битката, като всеки, който отново стъпва на крака, той се скри зад тъмните очила и щурмува света отвън. Кръвта на дядото напълни вените му и изправи гръб и рамене.
Кратка справка показа, че в картата му има доволно много пари. Половината от тях остави в бутиците и при модния стилист. Избръснат и сресан с нови обувки и дрехи се огледа във витрината и преглътна самотата.

Трябваше да се бори!
Метна в колата пълните чанти с щампи на известни имена. Не изпита радост. Просто се връщаше в живота. поставяше крак пред крак. Тихата му разходка продължи чак до катедралата. Застана до пазара с картините. И, като в повтарящ се кошмар, видя онази, която бе подарил на жената. Не съвсем същата, разбира се. Художникът бе нарисувал нова-с различни цветове и размери, но бе запазил сюжета. Мъжът реши, че няма да избяга и ще остане там, докато изпие всяка реалност на малки глътки. Седна на пейка и загледа картината. Продължи да налага волята си почти час. Без да мисли.

После някой скри Ева от погледа му. Беше млада жена. Много красива. Остана пред картината. Гледаше я „така”. Точно както разказваше дядо му. Остана пред нея дълго. После въздъхна и си тръгна. Мъжът се забави в реакцията си само минута. Колкото да укроти задумкалото си сърце.
После я последва.

Кампанията „Виж мен, не кожата ми“ насърчава пациенти с псориазис да живеят пълноценно

24 Октомври 2018

По случай 29 октомври - Световния ден за борба с псориазиса, ще се състоят безплатни дерматологични прегледи за страдащите от това заболявание. По този повод Ива Димова - председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения даде интервю специално за „Пробуди се“.

Колко души в България са болни от псориазис? Има ли регистър?

По данни на Световната здравна организация пациентите с псориазис у нас са между 90 000 и 110 000. У нас няма регистър, защото не е изгодно да има. Ако се знае колко точно пациенти страдат от конкретно заболяване, държавата трябва да поеме ангажимент да ги лекува и съответно да предвиди пари за тях.
А така е много лесно. Всяка година се предвиждат едни пари по принцип – на базата на миналата година – ръст на заболеваемост нулева или много малка и след това винаги има дефицит. На всичкото отгоре хората трябва да се чувстват виновни, че са се разболели.

Достъпно ли е диагностицирането и лечението на всеки пациент с псориазис?

Не бих могла да кажа как е за всеки пациент с псориазис. Мога да говоря за случаите, които знам, а според тях – на много хора се правят безсмислени изследвания и процедури, които само забавят лечението им. Аз самата съм била диагностицирана от майка ми, а специалистите са потвърдили диагнозата чак две години след това, когато най-накрая е попаднала на разбиращ дерматолог.
Личните лекари също имат вина в забавянето на пациента – вместо веднага да го препратят към дерматолог, започват изписването на всякакви кремчета и когато много се влоши състоянието, едва тогава изпращат за консултация.

Пред какви трудности са изправени пациентите с псориазис?

За съжаление трудностите са много. Хората са изолирани от социалния живот и се самоизолират. Не биват наемани в определени сфера, само защото работодателят се притеснява от плаките. Достъпът до съвременна терапия става все по-труден с всяка година изминала година. Критерият за отпускане на биологична терапия е най-рестриктивен в целия Европейски съюз.

За капак на всички „екстри“, на които са подложени пациентите с псориазис – от 15.10.2018 г. в критериите за лечение на тежък псориазис вече има точка за разход-ефективност, според която на пациентите ще се изписва най-евтиния медикамент, а не този, който е преценил специалистът. Ако трябва да обобщя – трудностите са много и спасение не дебне от никъде.

На 29 октомври се чества Световен ден на псориазиса. Каква е тазгодишната тема и какви са новите фокуси насочени към заболяването?

Отбелязваме Световният ден в подкрепа на хората с псориазис и псориатични усложнения псориатични усложнения. Тази година искаме да обърнем по-специално внимание на пациентите с псориатичен артрит и на децата с псориазис. Самото отбелязване ще бъде на 28 октомври, в „България МОЛ“ от 12.00 ч., а мотото тази година е „Виж мен, не кожата ми!“.

Много от хората с псориазис не спортуват, не ходят на групови занимания, не посещават фризьор или не си правят маникюр – защото се притесняват от плаките. Заедно ще имаме час по зумба и час по йога.

Всеки, който иска може да се присъедини към нас – независимо дали е с псориазис или не. Идеята е да бъдем заедно и да не спираме да спортуваме, защото спортът е здраве – както физическо, така и душевно.

Къде ще се провеждат безплатните прегледи на Световния ден и какво ще включват те?

Прегледите ще се извършват в няколко града в страната. Това е графикът:
График

Арт терапията влиза в детската болница

02 Август 2017

Първият в България център за деца с ревматични заболявания отвори врати

Първият в България Център за допълваща грижа за деца с ревматични заболявания отвори врати днес в Клиниката по ревматология, кардиология и хематология на СБАЛ по детски болести „Проф. Д-р Иван Митев“ в София.

В него лекари, болни деца и родители си дават среща за разговори, работа и взаимна подкрепа.

Актрисата Стефания Колева, която е сертифициран арт терапевт ще води ателиета за работа с малчуганите.

Ревматоидният артритсе приема за заболяване на възрастните. Той обаче засяга и деца още от 1-годишна възраст. У нас болните от 1 до 16 г. са 900. Здравната каса им осигурява безплатно лечение с най-модерните биологични терапии.
„Лечението е задължителната част. Много важно е деца, родители и лекари да са в непрекъсната връзка. Новият Център ще е това място, където децата ще играят, ще гледат филми, родителите ще слушат лекции от специалисти. Ще се правят и арт ателиета“ , каза при откриването доц. Стефан Стефанов, началник Клиника по ревматология, кардиология и хематология на СБАЛ по детски болести „Проф. Иман Митев“.

„Важно е да бъдем дейни, не само да наблюдаваме как се случва заболяването. А с действия да помогнем то да протича по-леко. Заниманията с изкуство дават резултат върху всички автоимунни заболявания. Самата аз съм свързана с тях, затова реших да помагам“, каза актрисата Стефания Колева, която е сертифициран арт терапевт и от есента ще води ателиета тук.
„Резултатът не идва бързо. Трябва търпение и много положителна енергия. А те са деца и трябва да развият своите ресурси, да намерят връзка с родителите, защото често родителите са тези, които спират развитието им в една или друга посока“, допълни актрисата.

Източник: www.noviteroditeli.bg/

900 българчета с артрит най-сетне с център

27 Юли 2017

900 българчета, които живеят с диагнозата „ревматоиден артрит“, най-сетне ще имат център за допълваща грижа. Той бе открит днес в Клиниката по ревматология, кардиология и хематология на специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ в столицата.
В центъра болните деца и техните родители ще могат да получават подкрепа и консултации от здравни специалисти, психолози и арт терапевти. „Това е само началото. Надграждането продължава – тук ще се провеждат лекции от специалисти, ще организираме и арт терапии. Ние не трябва да позволяваме децата да се инвалидизират. Те трябва да изживеят своето детство и да станат достойни членове на нашето общество“, заяви при откриването Роза Чеглайска, председател на Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) и пациент с такова заболяване. „За щастие, у нас имаме възможност да лекуваме малките пациенти с всички съвременни медикаменти, включително с биологична терапия. Благодарим на Здравната каса, която не е върнала нито едно дете което се нуждае от такова лечение“, коментира пък началникът на Клиниката по ревматология в болницата доц. Стефан Стефанов. „Радвам се, че с тази нова придобивка децата ще се чувстват част от една общност, която е подкрепяна и от НЗОК“, отговори представителя на Здравната каса д-р Искра Кюркчиева. Председателят на Комисията по здравеопазване в парламента д-р Даниела Дариткова пък изпрати поздравителен адрес на организаторите, в който изрази своята убеденост в обществената значимост на центъра.

Лице на инициативата стана актрисата Стефания Колева, която представи личните си мотиви да подкрепи каузата. Тя даде себе си като пример за човек, който живее нормално и активно с автоимунно заболяване. „Центърът за допълваща грижа е много добър пример за това как ние трябва да бъдем дейни по отношение нашето собствено здраве“, каза тя и добави, че са нужни още търпение и положителна енергия. Колева сподели, че като сертифициран арт терапевт, през есента ще подготви за децата в центъра няколко ателиета.

Да има защитено пространство, в което малките пациентите да споделят помежду си и да не се чувстват изолирани и различни е особено важно, коментираха лекари и родители при откриването. Причината е, че тези малчугани са по-чувствителни и затворени заради диагнозата си. Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. Най-често засяга по-малките – на пръстите, китките, ходилата и глезените, но не е изключено да порази и големите стави. Болестта може да предизвика увреждане и на други органи в тялото – кожа, сърце, кръвоносни съдове и бели дробове. В България 60 000 души страдат от ревматоиден артрит. Когато започва в детска възраст – под 16 години, заболяването се нарича „ювенилен идиопатичен артрит“. Наблюдава се най-често при деца във възрастова група между 1 до 3 години и между 8 и 12 години. Ювенилният идиопатичен артрит засяга около 100 на всеки 100 000 деца.

Център за допълнителна грижа ще помага на деца с артрит

25 Юли 2017

Над 900 деца у нас страдат от автоимунното заболяване ревматоиден артрит. Болестта причинява възпаление на човешките стави, а разпознаването й в детска възраст е трудно.

При петгодишните деца тя може да настъпи единствено с лека болка и незначително подуване на ставите, информираха специалисти от столичната детска болница „Проф. Иван Митев”.

Днес в лечебното заведение бе открит Център за допълнителна грижа за деца с ревматологични заболявания и техните семейства.
Повече за новия център можете да научите от репортажа на Димитър Панев по Дарик радио ТУК

Created by: PR Care