Болест на Бехтерев
Обща информация
Болест на Бехтерев или Анкилозиращият спондилит

Болест на Бехтерев или Анкилозиращият спондилит

Анкилозиращият спондилит е форма на хронично възпаление на гръбначния стълб и сакроилиачните стави, причинено от автоимунен процес. Хроничното възпаление в тези области причинява болка и скованост в и около гръбначния стълб, включително врата и гърба. Анкилозиращият спондилит се нарича още „болест на Бехтерев“.

С течение на времето хроничното възпаление на гръбначния стълб (спондилит) може да доведе до анкилоза - неподвижност на дадена става, при което настъпва срастване на двете ставни повърхности. След време може да се стигне до пълно сливане на прешлените на гръбначния стълб. Анкилозата причинява загуба на подвижност на гръбначния стълб, който става твърд и неподвижен.

Анкилозиращият спондилит е системно заболяване, което означава, че може да повлияе на тъканите в тялото, а не само на гръбначния стълб. С други думи, може да предизвика възпаление и увреждане на стави, които са далеч от гръбначния стълб. Може да се прояви като артрит, както и да окаже ефект върху други органи - очите, сърцето, белите дробове и бъбреците.

Болест на Бехтерев / Анкилозиращият спондилит има много сходни характеристики с няколко други артритни състояния

Анкилозиращият спондилит има много сходни характеристики с няколко други артритни състояния, като псориатичен артрит, реактивен артрит (наричан по-рано болест на Райтер), артрит, свързан с болестта на Крон и улцерозен колит. Всяко от тези артритни състояния може да причини заболяване и възпаление на гръбначния стълб и други стави, очите, кожата, устата и различни органи. С оглед на тези прилики и на тенденцията да причинят възпаление на гръбначния стълб тези състояния са обозначени като група с общото наименование спондилоартропатии.

Анкилозиращият спондилит засяга два до три пъти по-често мъжете, отколкото жените. При жените ставите, разположени далеч от гръбначния стълб са засегнати по-често, отколкото при мъжете. В последните години има тенденция към нарастване броя на жените с това заболяване.

Анкилозиращият спондилит засяга всички възрастови групи, включително деца. Когато засяга деца, той се означава като ювенилен анкилозиращ спондилит. Обикновено проявата на първите симптоми е на 20-30 години.

Заболяването има различен ход – при някои хора то преминава по-леко, но при други протича със силни болки, което се отразява на общото качество на живота.

В България хората с болест на Бехтерев са около 30 000 души .

 Болест на Бехтереав - причини за появата

Причини за появата на Болест на Бехтереав

Смята се, че тенденцията за развитие на анкилозиращ спондилит се унаследява генетично. По-голямата част (повече от 90%) от хората с болест на Бехтерев са родени с ген, известен като HLA-B27. Генът HLA-B27 само увеличава възможността за развитие на анкилозиращ спондилит, но са необходими някои допълнителни фактори, като този на околната среда, който може да отключи заболяването.

Идентифицирани са други гени, свързани с анкилозиращ спондилит. Тези гени се наричат ARTS1 и IL23R. Те играят роля за повлияване на имунната функция.

Как възниква възпалението и продължава в различни органи и стави при анкилозиращия спондилит е предмет на активна изследователска дейност. Всеки човек с болест на Бехтерев има свой собствен уникален модел на проявата и активността на заболяването. Първоначалното възпаление може да бъде в резултат на активиране на имунната система на организма, примерно от предхождаща бактериална инфекция или комбинирана инфекция, причинена от вируси и бактерии.

Веднъж активирана, имунната система на организма не е в състояние да се изключи, въпреки че първоначалната бактериална инфекция може отдавна да е отминала. Хроничното тъканно възпаление в резултат на продължителното активиране на имунната система на организма при липса на активна инфекция е отличителен белег за възпалително автоимунно заболяване.

Created by: PR Care