НОВИНИ

Aнкилозиращ спондилит и възпаление на окото

18 Август 2017

Автор: Анет МакДърмит

Обща информация
Анкилозиращият спондилит е възпалително заболяване, което причинява болка, подуване и скованост в ставите. То засяга основно гръбначния стълб и таза. В напредналия стадий на болестта може да се образува нова костна тъкан в гръбначния стълб, което да доведе до срастване на гръбначните прешлени.

Въпреки че възпалението при анкилозиращия спондилит най-често засяга гръбначния стълб и големите стави, възможно е то да засегне и други органи, например очите. Около 40% от хората с анкилозиращ спондилит развиват възпаление на очите – състояние, което се нарича увеит.

Увеитът обикновено засяга ириса - цветния пръстен около зеницата. Тъй като ирисът е в центъра на окото, заболяването се нарича преден увеит. В по-редки случаи увеитът може да засегне задния сегмент или други части на окото и тогава се нарича заден увеит.

Защо възниква увеит
Анкилозиращият спондилит е системно заболяване, което означава, че може да засегне множество органи и системи и да причини възпаление навсякъде в тялото.

Повечето хора, които страдат от анкилозиращ спондилит или увеит, притежават генa HLA-B27. Според учените обаче, той едва ли е единственият фактор за възникване на тези заболявания. Установено е, че генът се среща при 90% от болните с анкилозиращ спондилит. Същевременно само една малка част от хората, при които той е изолиран, се разболяват от анкилозиращ спондилит. Други заболявания, при които този ген играе роля, са възпалителните чревни заболявания и реактивния артрит. Наличието на HLA-B27 би могло да бъде важен ориентир, затова в някои случаи лекарят може да поиска да се направи кръвен тест за наличието му.

Увеитът може да бъде първият признак, че страдате от системно заболяване като анкилозиращ спондилит, но може да се прояви и самостоятелно, без да съпровожда друго възпалително заболяване. Ако лекарят подозира системно заболяване като анкилозиращ спондилит, той може да назначи образни изследвания, като рентгеново или ЯМР изследване, за да се види какво е състоянието на ставите и костите.

Симптоми на увеит
Заболяването обикновено засяга едно от очите, но може да се развие и в двете. Може да се прояви внезапно и после бързо да се влоши или да прогресира бавно и да се влоши постепенно в течение на няколко седмици.

Най-честият симптом на преден увеит е зачервяване на предната част на окото.

Други симптоми са:
• Оток на окото;
• болка в окото;
• повишена чувствителност към светлина;
• наличие на замъглено зрение или сенки;
• наличие на черни точки в зрителното поле, наподобяващи „мушици“;
• намалено зрение.

Как се диагностицира увеит?
В повечето случаи диагнозата „увеит“ се поставя на базата на анамнеза и обстоен очен преглед.

Очният преглед обикновено включва следното:
• Тест с помощта на таблица (изобразяваща редици от букви и цифри в низходяща градация), за да се определи дали зрението Ви е влошено;
• преглед на очните дъна;
• тест за измерване на вътрешното налягане в окото.

Ако причината за увеита не е ясна, лекарят може да назначи други, допълнителни изследвания, за да се установи дали имате инфекция.

Как се лекува увеит?
Планът за лечение на увеит, свързан с анкилозиращ спондилит, е двупосочен. Непосредствената цел е да се редуцират възпалението на окото и неговите ефекти. Важно е също и цялостно да се лекува анкилозиращият спондилит.

Лечението започва с противовъзпалителни капки за очи, които съдържат кортикостероиди. Ако те не подействат, може да се наложи да се приложат кортикостероиди под формата на таблетки или инжекции.

При тежки форми на увеит може да се наложи да се извърши процедура за частично отстраняване на гелообразната субстанция в окото, известна като стъкловидно тяло. Стъкловидното тяло заема около 2/3 от обема на окото и представлява гел, съдържащ хиалуронова киселина и много вода. При увеит структурата на тази гелообразна субстанция се променя като в нея се натрупват отпадъчни продукти, които трябва да бъдат отстранени.

При хроничен увеит, който не се повлиява от други видове лечение, може да се приложи хирургично лечение за имплантиране в окото на устройство, което отделя кортикостероид в продължителен период от време.

Ако имате анкилозиращ спондилит е важно да контролирате симптомите си, за да намалите риска от развитие на усложнения като увеит. Средствата за лечение на анкилозиращ спондилит целят да намалят болката и възпалението в ставите.

Има различни терапии, като най-често прилаганите са:
• Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС);
• биологични лекарства;
• физиотерапия;
• топла и студена терапия;
• промяна в начина на живот, като редовни физически упражнения, повишена двигателна активност, противовъзпалителна диета и спиране на тютюнопушенето.

Прогноза
Увеитът не е състояние, което трябва да се пренебрегва. Той обикновено не отшумява от само себе си или след приложение на капки за очи без лекарско предписание. Състоянието изисква преглед и лечение, назначено от офталмолог. Много случаи на увеит успешно се лекуват с медикаменти и подходящи грижи за очите. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-малък е рискът от дългосрочни усложнения.

Усложненията могат да включват:
• Катаракта;
• белези, които могат да доведат до неправилна форма на зеницата;
• глаукома, която повишава налягането в окото и може да доведе до загуба на зрението;
• намалено зрение в резултат на отлагане на калциеви соли по роговицата;
• оток на ретината, което може да причини загуба на зрението.

Увеитът може да бъде труден за овладяване, особено ако е причинен от анкилозиращ спондилит или друго системно възпалително заболяване. Тъй като множество фактори играят роля при това заболяване, е трудно да се прогнозира за колко време ще отшуми. При тежките форми обикновено е необходимо повече време. Освен това състоянието може да рецидивира след проведеното лечение. Необходимо е стриктно да се спазват препоръките на лекаря и той да бъде уведомен незабавно, ако симптомите се влошат или се появят отново.

Как да защитите очите си
Очите принципно трябва винаги да бъдат защитени от вредното въздействие на UVA и UVB лъчите, както и от рисковете на околната среда. Ако страдате от увеит обаче, е два пъти по-важно да се грижите добре за очите си.

Националният институт по офталмология предоставя следните общи препоръки как да запазите очите си здрави:
• Всяка година се преглеждайте при офталмолог.
• Носете слънчеви очила, които защитават очите от UVA и UVB лъчите.
• Ако сте чувствителни към светлина, носете слънчеви очила на закрито или намалете силата на осветлението в помещенията.
• На всеки 20 минути отклонявайте поглед от компютъра, мобилния телефон или телевизора и гледайте настрани в продължение на най-малко 20 секунди, за да избегнете пренапрягане на очите.
• Носете предпазни очила, ако работите с опасни материали или в строителството.
• Откажете тютюнопушенето, тъй като то ускорява увреждането на очния нерв и други болестни състояния на очите.


• Мийте си често ръцете и винаги преди да поставите лещите си.
• Не носете лещите, когато очите Ви са възпалени.
• Избягвайте да търкате очите си или да ги докосвате с ръце.
• Редовно дезинфектирайте контактните си лещи.

Източник: www.healthline.com

Седмица за информираност за ревматичните заболявания започна на 14 май 2018

18 Май 2018

Седмица за информираност за ревматичните заболявания се провежда от 14 до 20 май 2018 година. Организатор на инициативата е Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ), с подкрепата на Абви. Основен акцент на информационната седмица през тази година ще е поставен върху ролята на физическата активност, рехабилитацията и физиотерапията като допълнение към стандартното лечение на хората, страдащи от ревматологични заболявания, обясни Боряна Ботева, председател на ОПРЗБ.

Инициативата започна на 14 май с осветяване на сградата на Националния дворец на културата в синьо като знак на съпричастност към хората с ревматологични заболявания у нас. В България техният брой е около 100 000, като около 30 000 са тези с
болест на Бехтерев и близо 70 000 с ревматоиден артрит. Ревматологичните заболявания са хронични, от тях боледуват и двата пола, като съотношението мъже : жени е 40% към 60%. При този тип заболявания болката е ежедневие, ако пациентът не се лекува адекватно. Грешно е схващането, че от тях се разболяват хора над определена възраст. Напротив, могат да се появят при всеки, дори и при деца. От ОПРЗБ са заснели, заедно с холистичния терапевт Гаргана Радович, кратки видеа с упражнения и ТЕС практики (техники за постигане на емоционална свобода), които ще бъдат публикувани на страницата на организацията във Фейсбук. Освен експерт по холистична медицина, г-жа Радович е и специалист по Ти-Тап - метод на движение, който има много добро въздействие върху хора с ограничена или намалена мобилност, страдащи от физическа болка, прекалено заседнал начин на живот и/или други съпътстващи състояния.

Като част от инициативата тази година, на 19 май 2018 г. ще бъде проведен и практически семинар под надслов „Победи болката, живей пълноценно“. Той е насочен към хората, които търсят допълнителна помощ за преодоляване на болката, в следствие на ревматологичните заболявания, чрез хранене, движение и емоционална подкрепа. Основен лектор в него ще бъде отново Гергана Радович, която вече повече от година помага на ОПРЗБ при изготвянето на програми за физическа активност на хора с ревматични заболявания.

В рамките на кампанията ще бъдат публикувани интервюта със специалисти и пациенти, както и специално подготвени материали за споделяне във Фейсбук със съвети към пациентите как да се движат повече, какви упражнения за подходящи за тях и т.н. От Организацията подготвят и ръководство за болестта на Бехтерев, от което пациентите и техните близки ще могат да научат повече за заболяването, възможностите за лечение и рехабилитация.

Менопаузата засилва симптомите на ревматоиден артрит

17 Май 2018

Според ново проучване, с навлизането в менопауза жените с ревматоиден артрит (РА)
започват да страдат от по-бързо напредване на заболяването.

Клиничната взаимовръзка между нивата на половите хормони и активността на
ревматоидното заболяване вече е наблюдавана в рамките на други изследвания,
подчертава д-р Елизабет Молард от университета в Небраска. Например, по време на
бременността и ранната менопауза, вероятността за първа изява на симптомите на РА е много по-голяма, отколкото при жени в репродуктивна възраст или при късна менопауза, допълва тя.

Взимайки предвид тези факти, авторите на настоящото проучване изучават връзката
между затихването на репродуктивните функции при жената и изявата на клиничните
белези на ревматоидния артрит. Те използват данни от Националния регистър по
ревматичните болести на САЩ, в рамките на който участничките са попълнили анкета
веднъж при включване в регистъра и след това на всеки 6 месеца. Въпросите са взети от
Анкетата за оценка на здравето, оценяваща болката и инвалидизацията, изпитвани от
пациентите при извършване на ежедневни занимания като обличане, хранене и разходка,
както и странични ефекти на лекарствата и разходи, свързани със заболяването. Колкото
по-висок е резултатът, толкова по-влошено е функционирането на болния, а отрицателните резултати говорят за добро здравословно състояние.

За да са подходящи за проучването, участничките трябва да са диагностицирани с ревматоиден артрит преди настъпването на менопаузата и да са попълнили поне две анкети в периода между 2003г. и 2017г. От всички 8189 пациенти, 24.5% са в предменопауза при включване в регистъра, 7.5% са в менопауза, а 68.1% са в постменопауза.

Авторите откриват, че жените от първата група са с отрицателен резултат ( −0.50), който е по-благоприятен в сравнение с участничките с окончателно затихнала репродуктивна функция, което показва, че функционирането им е по-запазено на фона на ревматоиден артрит.

Изследователите допълват, че тяхното проучване е важно, не само защото показва връзката между хормоналното състояние на жената и изявата на симптомите на РА, но и демонстрира, че заместителната хормонална терапия има потенциал да забави напредъка на болестта.

Използван източник:
1.Mollard E, Pedro S, Chakravarty E, The impact of menopause on functional status in women with rheumatoid arthritis, Rheumatology, kex526, https://doi.org/10.1093/rheumatology/kex526

Възможно ли е диетата да облекчи симптомите при Крон?

08 Май 2018

Според резултатите от ново изследване, пациентите с болест на Крон, при които биологичното лечение не води до облекчаване на симптоматиката, биха се повлияли от спазване само на диетичен режим.

Диетичните терапии са ефективен похват, чието благотворно влияние върху някои индивиди е съпоставимо с медикаментозното лечение, твърди д-р Ари Левин от медицинския център „Уолфсън” в Израел.

Какво представлява изключващото ентералното хранене?

Изключващото ентералното хранене (Exclusive Enteral Nutrition EEN) представлява приемане на храна в течна форма като нормалният хранителен режим се прекратява за определен период от време. Учените смятат, че тази диета има потенциала да предизвика затишие на симптоматиката или т. нар. ремисия при болестта на Крон и се използва при лечението на деца с леко до умерено протичане на болестта. Недостатъкът е, че EEN изисква 6- до 12-седмичен курс на лечение, което невинаги е възможно за пациентите и техните родители. Това дава стимул на авторите на изследването да търсят други лечебни хранителни режими.

Какви са другите възможности?

Д-р Левин и колектив развиват хипотезата, че изключването на храните, водещи до нарушен баланс на чревните микроорганизми или дисбиоза, води до промяна във вродения имунен, което в крайна сметка смекчава симптомите на възпалителните чревните заболявания.
Именно избягването на едни храни и консумирането на други би било от полза за пациенти, които не са подходящи кандидати за EEN. Ето защо учените са разработили Изключващата диета при болест на Крон (Crohn’s Disease Exclusion Diet или CDED), която съчетава прием на обогатени течни храни с пълно изключване на агенти, за които се приема, че влошават симптомите на болестта като животински мазнини, захари в големи количества, глиадин - компонент от пшеницата и някои други зърнени култури.
За целите на своето проучване д-р Левин и колектив комбинират CDED с парциално ентерално хранене (partial enteral nutrition или PEN) като стандартна извънболнична терапия. Под парциално ентерално хранене се разбира допълване на приетата през устата храна с обогатени течни формули.

Изследването

Авторите на настоящото изследване тестват режима върху 21 участници, 11 от които са възрастни. От всички подбрани пациенти, 17 са лекувани с комбинираната терапия в миналото, 10 участници са претърпели неуспешно лечение с два биологични препарата, а седем са преминали през хирургична процедура по повод болестта на Крон.

Резултатите

В рамките на проучването, траещо 12 седмици, болните се подлагат на комбинирано лечение с PEN и CDED. На шестата седмица 13 от тях достигат трайно отшумяване на симптомите, с подобряване на кръвните показатели за активност на чревното възпаление като С-реактивен протеин.
При 61% от пациентите настъпва ремисия в резултат от диетичната терапия. Половината от тях са възрастни, като част от тях страдат от болестта от дълго време. Ето защо този вид терапия заслужава повече внимание при овладяването на болестта на Крон, смята д-р Левин.

Извод

Авторите поясняват, че липсва изчерпателна информация за CDED, тъй като все още се чакат резултатите от три подобни изследвания. Настоящото проучване предоставя доказателства, че комбинацията между частичната ентерална терапия и изключващата диета представлява възможност за някои пациенти с болест на Крон.

Една трета от пациентите с лупус имат бъбречно увреждане

03 Май 2018

Според международно изследване, обхващащо пациенти с лупус еритематодес, увреждането на бъбреците под формата на лупусен нефрит е често усложнение и се среща при 38,8% от засегнатите от болестта.

Едно от нещата, на които лекарите обръщат внимание е, че хората с лупус трябва редовно да се преглеждат за симптоми от бъбреците и при откриване на лупусен нефрит, да бъдат внимателно проследявани от специалист. Това не означава непременно, че пациентите трябва да приемат повече медикаменти, но редовните прегледи са задължителни.

За целите на проучването бива прегледана медицинската документация на общо 1827 пациенти с ЛЕ от САЩ, Европа, Канада, Мексико и Азия, които в периода 1999-2012г. са на възраст 35.1г. и 89% от тях са жени. Проследяването на всеки пациент продължава средно 4.6г. като всяка година се оценяват лабораторните показатели, показващи бъбречната функция.

Авторите на проучването откриват, че 700 участници страдащи от лупус имат и лупусен нефрит, като 566 или 80.9% от тях са с бъбречно увреждане още в началото на изследването. Въпреки че според съвременните изисквaния при подозрение за засягане на бъбрека се предприема бъбречна биопсия, такава е проведена при едва 56,4% от тях.

В сравнение с останалите пациенти с лупус, тези с лупусен нефрит страдат по-често от артериална хипертония, неврологични заболявания и нарушения в имунитета, но за сметка на това са с по-малка вероятност за развитие на артрит.

„Като цяло получените данни са по-обнадеждаващи от тези, които имахме преди няколко десетилетия, но все още има дълъг път за извървяване”, смята главния изследовател на проучването д-р Кироу.

Необходимо е усилията да бъдат насочени към по-индивидуализирано лечение, по-често извършване на биопсия при съмнителни случаи, както и оценка на качеството на живот на пациентите с лупус в бъдеще.

Д-р Ана-Мария Младенова

Created by: PR Care