НОВИНИ

Aнкилозиращ спондилит и възпаление на окото

18 Август 2017

Автор: Анет МакДърмит

Обща информация
Анкилозиращият спондилит е възпалително заболяване, което причинява болка, подуване и скованост в ставите. То засяга основно гръбначния стълб и таза. В напредналия стадий на болестта може да се образува нова костна тъкан в гръбначния стълб, което да доведе до срастване на гръбначните прешлени.

Въпреки че възпалението при анкилозиращия спондилит най-често засяга гръбначния стълб и големите стави, възможно е то да засегне и други органи, например очите. Около 40% от хората с анкилозиращ спондилит развиват възпаление на очите – състояние, което се нарича увеит.

Увеитът обикновено засяга ириса - цветния пръстен около зеницата. Тъй като ирисът е в центъра на окото, заболяването се нарича преден увеит. В по-редки случаи увеитът може да засегне задния сегмент или други части на окото и тогава се нарича заден увеит.

Защо възниква увеит
Анкилозиращият спондилит е системно заболяване, което означава, че може да засегне множество органи и системи и да причини възпаление навсякъде в тялото.

Повечето хора, които страдат от анкилозиращ спондилит или увеит, притежават генa HLA-B27. Според учените обаче, той едва ли е единственият фактор за възникване на тези заболявания. Установено е, че генът се среща при 90% от болните с анкилозиращ спондилит. Същевременно само една малка част от хората, при които той е изолиран, се разболяват от анкилозиращ спондилит. Други заболявания, при които този ген играе роля, са възпалителните чревни заболявания и реактивния артрит. Наличието на HLA-B27 би могло да бъде важен ориентир, затова в някои случаи лекарят може да поиска да се направи кръвен тест за наличието му.

Увеитът може да бъде първият признак, че страдате от системно заболяване като анкилозиращ спондилит, но може да се прояви и самостоятелно, без да съпровожда друго възпалително заболяване. Ако лекарят подозира системно заболяване като анкилозиращ спондилит, той може да назначи образни изследвания, като рентгеново или ЯМР изследване, за да се види какво е състоянието на ставите и костите.

Симптоми на увеит
Заболяването обикновено засяга едно от очите, но може да се развие и в двете. Може да се прояви внезапно и после бързо да се влоши или да прогресира бавно и да се влоши постепенно в течение на няколко седмици.

Най-честият симптом на преден увеит е зачервяване на предната част на окото.

Други симптоми са:
• Оток на окото;
• болка в окото;
• повишена чувствителност към светлина;
• наличие на замъглено зрение или сенки;
• наличие на черни точки в зрителното поле, наподобяващи „мушици“;
• намалено зрение.

Как се диагностицира увеит?
В повечето случаи диагнозата „увеит“ се поставя на базата на анамнеза и обстоен очен преглед.

Очният преглед обикновено включва следното:
• Тест с помощта на таблица (изобразяваща редици от букви и цифри в низходяща градация), за да се определи дали зрението Ви е влошено;
• преглед на очните дъна;
• тест за измерване на вътрешното налягане в окото.

Ако причината за увеита не е ясна, лекарят може да назначи други, допълнителни изследвания, за да се установи дали имате инфекция.

Как се лекува увеит?
Планът за лечение на увеит, свързан с анкилозиращ спондилит, е двупосочен. Непосредствената цел е да се редуцират възпалението на окото и неговите ефекти. Важно е също и цялостно да се лекува анкилозиращият спондилит.

Лечението започва с противовъзпалителни капки за очи, които съдържат кортикостероиди. Ако те не подействат, може да се наложи да се приложат кортикостероиди под формата на таблетки или инжекции.

При тежки форми на увеит може да се наложи да се извърши процедура за частично отстраняване на гелообразната субстанция в окото, известна като стъкловидно тяло. Стъкловидното тяло заема около 2/3 от обема на окото и представлява гел, съдържащ хиалуронова киселина и много вода. При увеит структурата на тази гелообразна субстанция се променя като в нея се натрупват отпадъчни продукти, които трябва да бъдат отстранени.

При хроничен увеит, който не се повлиява от други видове лечение, може да се приложи хирургично лечение за имплантиране в окото на устройство, което отделя кортикостероид в продължителен период от време.

Ако имате анкилозиращ спондилит е важно да контролирате симптомите си, за да намалите риска от развитие на усложнения като увеит. Средствата за лечение на анкилозиращ спондилит целят да намалят болката и възпалението в ставите.

Има различни терапии, като най-често прилаганите са:
• Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС);
• биологични лекарства;
• физиотерапия;
• топла и студена терапия;
• промяна в начина на живот, като редовни физически упражнения, повишена двигателна активност, противовъзпалителна диета и спиране на тютюнопушенето.

Прогноза
Увеитът не е състояние, което трябва да се пренебрегва. Той обикновено не отшумява от само себе си или след приложение на капки за очи без лекарско предписание. Състоянието изисква преглед и лечение, назначено от офталмолог. Много случаи на увеит успешно се лекуват с медикаменти и подходящи грижи за очите. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-малък е рискът от дългосрочни усложнения.

Усложненията могат да включват:
• Катаракта;
• белези, които могат да доведат до неправилна форма на зеницата;
• глаукома, която повишава налягането в окото и може да доведе до загуба на зрението;
• намалено зрение в резултат на отлагане на калциеви соли по роговицата;
• оток на ретината, което може да причини загуба на зрението.

Увеитът може да бъде труден за овладяване, особено ако е причинен от анкилозиращ спондилит или друго системно възпалително заболяване. Тъй като множество фактори играят роля при това заболяване, е трудно да се прогнозира за колко време ще отшуми. При тежките форми обикновено е необходимо повече време. Освен това състоянието може да рецидивира след проведеното лечение. Необходимо е стриктно да се спазват препоръките на лекаря и той да бъде уведомен незабавно, ако симптомите се влошат или се появят отново.

Как да защитите очите си
Очите принципно трябва винаги да бъдат защитени от вредното въздействие на UVA и UVB лъчите, както и от рисковете на околната среда. Ако страдате от увеит обаче, е два пъти по-важно да се грижите добре за очите си.

Националният институт по офталмология предоставя следните общи препоръки как да запазите очите си здрави:
• Всяка година се преглеждайте при офталмолог.
• Носете слънчеви очила, които защитават очите от UVA и UVB лъчите.
• Ако сте чувствителни към светлина, носете слънчеви очила на закрито или намалете силата на осветлението в помещенията.
• На всеки 20 минути отклонявайте поглед от компютъра, мобилния телефон или телевизора и гледайте настрани в продължение на най-малко 20 секунди, за да избегнете пренапрягане на очите.
• Носете предпазни очила, ако работите с опасни материали или в строителството.
• Откажете тютюнопушенето, тъй като то ускорява увреждането на очния нерв и други болестни състояния на очите.


• Мийте си често ръцете и винаги преди да поставите лещите си.
• Не носете лещите, когато очите Ви са възпалени.
• Избягвайте да търкате очите си или да ги докосвате с ръце.
• Редовно дезинфектирайте контактните си лещи.

Източник: www.healthline.com

Болест на Крон при децата

17 Ноември 2017

Болестта на Крон е възпалително чревно заболяване, което може да засегне целия храносмилателен тракт, от устата до ануса. Заболяването се среща сравнително рядко. Честотата на заболеваемост е 1 на 5000 души. За съжаление около 20% от засегнатите от болест на Крон са деца.

Болестта най-често засяга последната част на тънкото черво (илеум) и началото на дебелото черво (цекум). При около 50-60% от пациентите болестта на Крон е локализирана в илео-цекалната област, при 30% от пациентите има засягане само на илеума, а при 20% има засягане на дебелото черво (болест на Крон на дебелото черво).

При някои от пациентите с Болест на Крон е налице генетична предразположеност (мутации в определени гени). Генетичната обремененост обаче не означава абсолютен риск от развитие на болестта, по-скоро увеличава риска от изявата й.


Ето няколко симптома, за които трябва да следите, ако имате съмнение, че детето Ви е с възпалително чревно заболяване:

1. Ако детето Ви се оплаква от продължителни пристъпи на спастични коремни болки, съчетани с диария, това би могло да бъде признак за това автоимунно заболяване.
2. Чувствително отслабване на тегло. Много деца отслабват поради намаления прием на храна, възпалението или лошото усвояване на хранителните вещества.
3. Нетипични кожни брадавици и фисури в областта около ануса (болезнено разкъсване на повърхностния слой (лигавицата) на аналния канал) също са симптоми на заболяването.

Как се диагностицира болестта на Крон
Ако детето Ви има симптоми, които говорят за болест на Крон, трябва да се обърнете за помощ към неговия педиатър. Той ще прецени дали е необходимо да Ви насочи към специалист и ще даде направление за изследване. Диагностицирането се прави на базата на „общата картина“, която включва анализ на симптомите, медицински преглед, лабораторни изследвания, образни изследвания и ендоскопски изследвания.

При лабораторно изследване може да се установи анемия, ниски нива на белтък в кръвта и повишени маркери на възпаление. Често е необходимо да се извърши ендоскопско изследване, при което през устата в стомаха се пъха тънка гъвкава тръба, завършваща със светлинен източник и миниатюрна видеокамера (горна ендоскопия). Друг вид изследване, което може да бъде назначено е това, при което такъв фиброоптичен апарат се въвежда през ректума в дебелото черво, за да му се направи оглед отвътре (колоноскопия). Този вид изследване се прави с цел да се вземе материал за биопсия за потвърждаване на диагнозата.

При някои пациенти може да е необходимо да се направи компютърна томография или изследване с ядрено-магнитен резонанс. Тези образни изследвания осигуряват по-добър и прецизен образ на части от тънкото черво, които е невъзможно да се достигнат посредством конвенционалната ендоскопия.

Напоследък в световен мащаб се наложи нов, неинвазивен маркер за диагностика, оценка и проследяване на възпалителните заболявания на червата. Изследването на фекален калпротектин показва дали е налице чревно възпаление, а при вече диагностицирани пациенти с болест на Крон дава информация за ефективността на лечението. Изследването е изключително достъпно, прави се в повечето специализирани лаборатории в България и струва около 20 лв.

Възможности за лечение
Лечението на болест на Крон при децата цели постигане на ремисия, поддържане на ремисията и овладяване на усложненията.

За постигане на ремисия често се използват кортикостероиди, но те не са подходящи за продължително и дългосрочно лечение на болестта на Крон.

В определени случаи вместо кортикостероиди за индуциране на ремисия може да се опита хранене с елементални формули (при него макронутриентите в храната са разградени във възможно най-голяма степен, изискват минимална преработка в храносмилателната система и се усвояват в най-голяма степен от организма).

Понякога на малките пациенти е необходимо лечение с имуномодулатори - медикаменти, които успокояват имунната система и помагат да се контролира възпалението.

При тежки случаи на болест на Крон и при определени пациенти с фистули се използват биологични средства. Това са медикаменти, създадени с помощта на съвременната биотехнология, които влияят директно върху специфични клетки или вещества в имунната система, които имат отношение към възпалението при болестта на Крон. Всички тези медикаменти се поемат от НЗОК.

И имуномодулаторите, и биологичните средства биха могли да имат странични ефекти при някои пациенти, но те са редки. Изследванията показват, че ползите от тези медикаменти са по-големи от свързаните с тях рискове. Въпреки това, добре е винаги да обсъждате с гастроентеролога на Вашето дете, възможните странични ефекти на тези терапии.

Източник:
www.health.clevelandclinic.org

Търсете специалист за правилното лечение

16 Ноември 2017

Д-р Любомир Куманов от гр. София, диагностициран с псориазис на 56 години:
ТЪРСЕТЕ СПЕЦИАЛИСТ, КОЙТО ДА НАСОЧИ КЪМ ПРАВИЛНОТО ЛЕЧЕНИЕ


- Д-р Куманов, кога се появиха първите белези на псориазис при Вас?
- Бях на около 56-57 години. При мен всичко започна с характерните за псориазис прояви по лактите на ръцете. Може би за период от година-две се задържаха в тези области, а след това обхванаха и други участъци от тялото.

- Колко време отне поставянето на диагнозата?
- В началото петънцата бяха съвсем малки и аз не им обърнах голямо внимание. Когато обаче те се увеличиха, реших да се обърна към специалист – това се случи може би около половин година след появата на първите белези. Той веднага постави диагнозата.

- Каква беше реакцията Ви, когато разбрахте, че става въпрос за псоразис?
- Разбира се, не ми беше приятно. В началото нямах особени притеснения, защото проявата беше ограничена. Чрез първите медикаменти, които приемах, т.нар. класически схеми, се надявах да намеря някакво решение. Не очаквах по-нататъшното развитие на състоянието ми и може би погледнах на него лековато. Постепенно кожните прояви се разшириха и обхващаха по-големи зони от тялото – по крайниците, торса. В този период състоянието ми определено създаваше дискомфорт, свързан с налагането на определени ограничения, например по отношение на облеклото. През лятото не можех да сложа риза с къс ръкав. Отказах се и от много неща, които преди правех през свободното си време. Да не говорим за нормалното общуване – когато дланите и ръцете са силно засегнати, не е приятно да се ръкуваш, да седнеш на маса. Много често хората не са наясно какво представлява болестта, че не е заразна, а и човек не може да се представи с диагнозата си.

- Причината е, че може би обществото не е особено запознато с това заболяване и симптомите му...
- Действително е така. Малко се знае за това заболяване. Обществото не е наясно с него и проблемите, до които то води, особено в по-тежките му форми. Все още битува мнението, че псориазис е заразно заболяване. Затова и би трябвало да се говори повече за него – особено, когато засяга хора в по-ранна възраст. Там проблемът с общуването и с контактите е далеч по-голям.

- През какви етапи на лечение сте преминал през годините? Имаше ли ефект?
- Опитвах различни медикаменти, но имаше или частично повлияване или много краткотраен ефект. През това време заболяването прогресираше.
Накрая, преди около 3 години, преминах на биологична терапия. Почувствах ефект от нея още в първите месеци. Зоните по тялото се намалиха и се сведоха до ограничени участъци по долните крайници. Сега спокойно през лятото нося дрехи с къс ръкав, не се притеснявам, че хората ще странят от мен.

- Вие самият или членове на семейството Ви имате ли друго автоимунно заболяване?
- Нито аз имам друго автоимунно заболяване, нито близките ми.

- Какъв е Вашият съвет към хората, които ще трябва да приемат псориазис като част от живота си?
- Заболяването действително е много неприятно – има случаи, в които е трудно да успокоиш болния, предвид състоянието му. Във всеки случай на първо място трябва да се потърсят квалифицирани специалисти, които да насочат към правилното лечение. Въпреки че заболяването действа подтискащо, не мисля, че ситуацията трябва да се преувеличава. Има много по-големи злини, които могат да се случат на човек. Прогресът на медицината в тази област е абсолютно безспорен, така че трябва да живеем с надеждата, че утре може да има още по-добри резултати в тази насока.

74 човека се прегледаха безплатно за псориазис

07 Ноември 2017

74 човека се прегледаха безплатно за псориазис в рамките на кампанията
„Какво става под кожата Ви?“


На 26 от тях за първи път е била поставена диагноза, а при 9 от пациентите са констатирани тежки усложнения като псориатичен артрит и псориазис по ноктите

74 човека са се прегледали безплатно за псориазис в Центъра за кожно-венерически заболявания в Пловдив. 48 от тях са отишли, за да потърсят второ мнение за своето заболяване, а на 26 пациента е била поставена за първи път диагноза псориазис. Сред прегледаните е имало 9 човека с усложнения на болестта като псориатичен артрит и псориазис по ноктите.

Акцията за безплатните прегледи се проведе в рамките на информационната кампания „Какво става под кожата Ви?“. Организатор на инициативата, в която се включиха болници от цялата страна, беше порталът за най-честите автоимунни заболявания - www.probudise.bg. Освен безплатните прегледи, в рамките на кампанията, в лечебните заведения бяха поставени въздействащи табла с информация за заболяването, както и специално подготвени за целта информационни материали.

Въпреки че най-честите прояви на псориазис (възпалени, сребристи, люспести петна) са по кожата, всъщност болестта е много по-всеобхватна и може да засегне всички органи в човешкото тяло. Около 30% от хората с псориазис развиват и псориатичен артрит – тежко автоимунно заболяване, което при забавено или неправилно лечение, може да доведе до инвалидизация. При половината от пациентите с псориазис се наблюдава и псориазис по ноктите, който в 80-90% от случаите води до появата на псориатичен артрит в бъдеще.

Целта на кампанията бе да подобри информираността – както на медицинските специалисти, така и на самите пациенти. Повечето хора, които страдат от псориазис, не знаят, че много от некожните симптоми, които изпитват, също са свързани със заболяването и не ги споменават пред дерматолога си. Това често забавя точната диагноза и правилното лечение.

Псориазисът е хронично автоимунно възпалително заболяване, което засяга 125 милиона души по света. В България болните от псориазис са над 280 000. Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) от 2016 г. разпространението на псориазис се увеличава с всяка изминала година и той се превръща в сериозен здравен и социален проблем за цял свят.

Арт терапии за деца с автоимунни заболявания

03 Ноември 2017

Асоциация за развитие на медицинската общност (АРМО), в партньорство с probudise.bg, организира арт терапии за деца, страдащи от ювенилен артрит, псориазис и болест на Крон. Ателиетата ще бъдат проведени от актрисата и сертифициран арт терапевт Стефания Колева, която е и посланик на кампанията. Събитията ще се проведат на следните дати:

• 28.10.2017 г. (събота), 10:30 ч, Сохо, ул. Искър 4
– откриване на кампанията, арт ателие за деца с ювенилен артрит, плакатен псориазис и болест на Крон и срещи-дискусии със специалист-гастроентеролог, специалист-ревматолог и специалист-гастроентеролог;

• 4.11.2017 г. (събота), 10:30 ч, Сохо, ул Искър 4 – арт ателие за деца с ювенилен артрит, плакатен псориазис и болест на Крон и срещи-дискусии със специалист-гастроентеролог, специалист-ревматолог и специалист-гастроентеролог;

• 11.11.2017 г. (събота), 10:30 ч., Клиника по ревматология на СБАЛ по детски болести* – арт ателие за деца с ювенилен артрит и болест на Крон и срещи-дискусии със специалист-гастроентеролог и специалист-ревматолог.
* Събитието е само за пациенти на СБАЛДБ.

Докато малките пациенти творят, техните родители ще имат възможност да се срещнат с лекари-специалисти, да получат отговори на въпросите си, съвети и консултации относно лечението на своите деца.

Инициативата е част от информационна кампания за възпалителните автоимунни заболявания при децата, а целта й е да се обърне специално внимание върху ранната диагностика, навременното лечение и нуждата от предоставяне на допълнителна грижа, като определящи фактори за постигане на оптимален ефект при всеки пациент.

Инициативата се организира с подкрепата на АбВи България.

За допълнителна информация и записване за участие:
тел. 0884 111 217 или на email: yoana@pro-id.bg; Йоана Василева.

Created by: PR Care