НОВИНИ

Aнкилозиращ спондилит и възпаление на окото

18 Август 2017

Автор: Анет МакДърмит

Обща информация
Анкилозиращият спондилит е възпалително заболяване, което причинява болка, подуване и скованост в ставите. То засяга основно гръбначния стълб и таза. В напредналия стадий на болестта може да се образува нова костна тъкан в гръбначния стълб, което да доведе до срастване на гръбначните прешлени.

Въпреки че възпалението при анкилозиращия спондилит най-често засяга гръбначния стълб и големите стави, възможно е то да засегне и други органи, например очите. Около 40% от хората с анкилозиращ спондилит развиват възпаление на очите – състояние, което се нарича увеит.

Увеитът обикновено засяга ириса - цветния пръстен около зеницата. Тъй като ирисът е в центъра на окото, заболяването се нарича преден увеит. В по-редки случаи увеитът може да засегне задния сегмент или други части на окото и тогава се нарича заден увеит.

Защо възниква увеит
Анкилозиращият спондилит е системно заболяване, което означава, че може да засегне множество органи и системи и да причини възпаление навсякъде в тялото.

Повечето хора, които страдат от анкилозиращ спондилит или увеит, притежават генa HLA-B27. Според учените обаче, той едва ли е единственият фактор за възникване на тези заболявания. Установено е, че генът се среща при 90% от болните с анкилозиращ спондилит. Същевременно само една малка част от хората, при които той е изолиран, се разболяват от анкилозиращ спондилит. Други заболявания, при които този ген играе роля, са възпалителните чревни заболявания и реактивния артрит. Наличието на HLA-B27 би могло да бъде важен ориентир, затова в някои случаи лекарят може да поиска да се направи кръвен тест за наличието му.

Увеитът може да бъде първият признак, че страдате от системно заболяване като анкилозиращ спондилит, но може да се прояви и самостоятелно, без да съпровожда друго възпалително заболяване. Ако лекарят подозира системно заболяване като анкилозиращ спондилит, той може да назначи образни изследвания, като рентгеново или ЯМР изследване, за да се види какво е състоянието на ставите и костите.

Симптоми на увеит
Заболяването обикновено засяга едно от очите, но може да се развие и в двете. Може да се прояви внезапно и после бързо да се влоши или да прогресира бавно и да се влоши постепенно в течение на няколко седмици.

Най-честият симптом на преден увеит е зачервяване на предната част на окото.

Други симптоми са:
• Оток на окото;
• болка в окото;
• повишена чувствителност към светлина;
• наличие на замъглено зрение или сенки;
• наличие на черни точки в зрителното поле, наподобяващи „мушици“;
• намалено зрение.

Как се диагностицира увеит?
В повечето случаи диагнозата „увеит“ се поставя на базата на анамнеза и обстоен очен преглед.

Очният преглед обикновено включва следното:
• Тест с помощта на таблица (изобразяваща редици от букви и цифри в низходяща градация), за да се определи дали зрението Ви е влошено;
• преглед на очните дъна;
• тест за измерване на вътрешното налягане в окото.

Ако причината за увеита не е ясна, лекарят може да назначи други, допълнителни изследвания, за да се установи дали имате инфекция.

Как се лекува увеит?
Планът за лечение на увеит, свързан с анкилозиращ спондилит, е двупосочен. Непосредствената цел е да се редуцират възпалението на окото и неговите ефекти. Важно е също и цялостно да се лекува анкилозиращият спондилит.

Лечението започва с противовъзпалителни капки за очи, които съдържат кортикостероиди. Ако те не подействат, може да се наложи да се приложат кортикостероиди под формата на таблетки или инжекции.

При тежки форми на увеит може да се наложи да се извърши процедура за частично отстраняване на гелообразната субстанция в окото, известна като стъкловидно тяло. Стъкловидното тяло заема около 2/3 от обема на окото и представлява гел, съдържащ хиалуронова киселина и много вода. При увеит структурата на тази гелообразна субстанция се променя като в нея се натрупват отпадъчни продукти, които трябва да бъдат отстранени.

При хроничен увеит, който не се повлиява от други видове лечение, може да се приложи хирургично лечение за имплантиране в окото на устройство, което отделя кортикостероид в продължителен период от време.

Ако имате анкилозиращ спондилит е важно да контролирате симптомите си, за да намалите риска от развитие на усложнения като увеит. Средствата за лечение на анкилозиращ спондилит целят да намалят болката и възпалението в ставите.

Има различни терапии, като най-често прилаганите са:
• Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС);
• биологични лекарства;
• физиотерапия;
• топла и студена терапия;
• промяна в начина на живот, като редовни физически упражнения, повишена двигателна активност, противовъзпалителна диета и спиране на тютюнопушенето.

Прогноза
Увеитът не е състояние, което трябва да се пренебрегва. Той обикновено не отшумява от само себе си или след приложение на капки за очи без лекарско предписание. Състоянието изисква преглед и лечение, назначено от офталмолог. Много случаи на увеит успешно се лекуват с медикаменти и подходящи грижи за очите. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-малък е рискът от дългосрочни усложнения.

Усложненията могат да включват:
• Катаракта;
• белези, които могат да доведат до неправилна форма на зеницата;
• глаукома, която повишава налягането в окото и може да доведе до загуба на зрението;
• намалено зрение в резултат на отлагане на калциеви соли по роговицата;
• оток на ретината, което може да причини загуба на зрението.

Увеитът може да бъде труден за овладяване, особено ако е причинен от анкилозиращ спондилит или друго системно възпалително заболяване. Тъй като множество фактори играят роля при това заболяване, е трудно да се прогнозира за колко време ще отшуми. При тежките форми обикновено е необходимо повече време. Освен това състоянието може да рецидивира след проведеното лечение. Необходимо е стриктно да се спазват препоръките на лекаря и той да бъде уведомен незабавно, ако симптомите се влошат или се появят отново.

Как да защитите очите си
Очите принципно трябва винаги да бъдат защитени от вредното въздействие на UVA и UVB лъчите, както и от рисковете на околната среда. Ако страдате от увеит обаче, е два пъти по-важно да се грижите добре за очите си.

Националният институт по офталмология предоставя следните общи препоръки как да запазите очите си здрави:
• Всяка година се преглеждайте при офталмолог.
• Носете слънчеви очила, които защитават очите от UVA и UVB лъчите.
• Ако сте чувствителни към светлина, носете слънчеви очила на закрито или намалете силата на осветлението в помещенията.
• На всеки 20 минути отклонявайте поглед от компютъра, мобилния телефон или телевизора и гледайте настрани в продължение на най-малко 20 секунди, за да избегнете пренапрягане на очите.
• Носете предпазни очила, ако работите с опасни материали или в строителството.
• Откажете тютюнопушенето, тъй като то ускорява увреждането на очния нерв и други болестни състояния на очите.


• Мийте си често ръцете и винаги преди да поставите лещите си.
• Не носете лещите, когато очите Ви са възпалени.
• Избягвайте да търкате очите си или да ги докосвате с ръце.
• Редовно дезинфектирайте контактните си лещи.

Източник: www.healthline.com

Откриха ген, причиняващ възпалителните чревни заболявания

21 Септември 2017

Учените от Университета в Единбург вероятно са открили ключов ген (MDR1), който е отговорен за нелечими хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ) като болест на Крон или улцерозен колит. Той контролира отделянето на токсини от червата. Проучването показва, че неправилното му функциониране уврежда жизненоважни части на клетките и води до възпалително чревно заболяване. Изследователите се надяват, че след като генът MDR1 бъде подробно изследван, неговата роля в организма може да бъде заместена от медикаментозна терапия, която да обърне развитието на болестта.

Научноизследователският екип е стигнал до извода колко важна е ролята, която играе MDR1, на базата на анализ на съдържанието на дебелото черво на общо 90 000 души, 40 000 от които страдат от възпалителни чревни заболявания. При болните функцията на гена е била много по-слаба, в сравнение с хората, при които няма възпалителен процес.

Проучването, осъществено в сътрудничество с Бристолския университет и учени от САЩ и Япония, е финансирано от Съвета за медицински изследвания и асоциация „Болест на Крон и колит“ - Великобритания. Резултатите от него са публикувани в специализираното издание Mucosal Immunology.

Хроничните възпалителни чревни заболявания, за които до момента няма лечение, засягат над 3 милиона души в Европа. У нас броят на заболелите надхвърля 21 000. През последните 50 години заболеваемостта от ХВЧЗ в България е нараснала пет пъти. Факторите, които ги причиняват обаче, все още остават загадка за учените. Това изследване дава надежда, че лекарите все повече се приближават към генезиса на тези заболявания.

Източник: www.medicalxpress.com

Ревматоидният артрит – как да облекчим сутрешната скованост

20 Септември 2017

Сутрешната скованост (затруднена и болезнена подвижност на ставите), която продължава повече от час, е един от ключовите признаци за ревматоиден артрит.

Ето седем съвета, които могат да Ви помогнат да облекчите състоянието си:

1. Подгответе се предварително
Съгласно препоръките на Вашия лекуващ лекар, можете да вземете болкоуспокояващо или противовъзпалително лекарство един час преди ставане сутрин. Дръжте близо до леглото си малка закуска, за да не пиете лекарството на гладно. Когато се приготвяте за лягане, настройте алармата един час преди обичайното време за събуждане. От вечерта пригответе на нощното си шкафче следните неща:
• една доза болкоуспокояващо/противовъзпалително лекарство;
• чаша вода;
• няколко солети/бисквити.

Когато сутринта алармата на часовника иззвъни, не ставайте веднага. Изпийте лекарството с много вода и изяжте закуската, за да не ви заболи стомахът. След това отново настройте алармата за часа, в който обичайно ставате.

2. Правете упражнения в леглото
В момента, в който алармата звънне отново, лекарството вече трябва да е подействало. Не бързайте обаче да ставате от леглото. Първо бавно се протегнете и раздвижете „заспалите“ мускули и стави.

3. Вземете си топъл душ
Топлата вана или топлият душ са едни от най-добрите начини за облекчаване на сутрешната скованост. Топлината стимулира кръвообращението и отпуска мускулите. Една топла вана или душ ще затоплят и облекчат всички стави. Останете под душа, докато цялото тяло се затопли приятно. Ако предпочитате топла вана, нека тя да бъде с продължителност 10-20 минути.

4. Затоплете дрехите си
Преди да се облечете, затоплете дрехите си с ютията или, ако имате сушилня, ги сложете за пет минути на най-високата температура. Топлите дрехи допълнително ще ви успокоят и ще помогнат за отпускането на схванатите и болезнени стави.

5. Закусете добре
Леката, но питателна закуска може да помогне за облекчаване на сутрешната скованост. Едно яйце, кофичка кисело мляко с филийка пълнозърнест хляб, или купичка с мюсли с топло или студено прясно мляко ще осигурят на организма Ви енергията, от която се нуждае в началото на деня.

6. Раздвижвайте се всеки ден
Ревматоидният артрит може да затрудни физическите упражнения. Когато има пристъп на обостряне на артритната болка в определена става, дори и най-малкото движение може да бъде твърде болезнено. Освен това човек лесно може да се претовари с упражнения, когато се чувства добре, което от своя страна може да доведе до нов пристъп на обостряне. Къде е разковничето? Не напрягайте ставите, които болят, но се опитвайте да раздвижвате всички останали стави.

Разходката в продължение на 15-20 минути дневно укрепва мускулите, които поддържат ставите. Разтягането и раздвижването на ставите с прости, но леки упражнения, предотвратява сковаността и загубата на сила. Примерни упражнения за поддържане на двигателна активност можете да видите ТУК.

7. Не се притеснявайте да поискате помощ
Сутрините винаги са много напрегнати, защото човек има много неща за вършене за кратко време. Когато обаче ставите Ви са сковани и болезнени, сутрините са още по-тежки. Не се притеснявайте и поискайте помощ от семейството си или от приятели.

Източник: www.healthline.com

Ревматоидният артрит и бъбреците

14 Септември 2017

Ревматоидният артрит е системно автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. Болестта може също да засегне тъканите около тях , както и други органи в цялото тяло - сърцето, белия дроб, очите и кръвоносната система.

Много често, свързаното с ревматологичните заболявания възпаление, засяга и бъбреците. Учените са установили, че пациентите с ревматоиден артрит развиват два пъти по-често хронично бъбречно заболяване, в сравнение с останалите.

Бъбреците, два органа с бобовидна форма и големина на човешки юмрук, филтрират отпадъчните вещества от кръвта и ги отделят в урината, регулират електролитите (минералните соли) в организма и поддържат баланса на pH.

Проучване на клиника „Майо“, проведено в рамките на период от 20 години и включващо 813 участници с ревматологични заболявания и 813 участници без ревматологични заболявания, изтъква на преден план няколко рискови фактора, свързани с хроничното възпаление при ревматоидния артрит.

Употреба на кортикостероиди.
Ревматолозите често предписват кортикостероиди за лечение на болките в ставите. Проучването на клиника „Майо“ препоръчва лекарите да бъдат по-внимателни с тези лекарствени средства, които могат да имат нежелани странични ефекти върху бъбреците с течение на времето.

Високо кръвно налягане.
Пациентите с ревматологични заболявания често страдат от сърдечни заболявания. Важно е да се вземат мерки срещу тях, тъй като проблемите със сърцето в много от случаите „разболяват“ и бъбреците.

Затлъстяване, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания
Ако имате наднормено тегло е добре да намалите килограмите си до оптималните за Вашите възраст, пол, височина и телесна конструкция. Намаляването на теглото ще спомогне за ограничаване на риска от развитие на сърдечно заболяване, а с течение на времето, и на хронично бъбречно заболяване.

Висок холестерол.
Високите нива на холестерол в кръвта допринасят за повишеното кръвно налягане и развитието на сърдечносъдови заболявания.

Високи нива на натрий.
Голямото количество сол в кръвта също допринася за високото кръвно налягане и сърдечносъдовите заболявания, които, на свой ред, могат да доведат до хронично бъбречно заболяване. Обърнете внимание на „скритата“ сол, която приемате с храната – проверявайте етикетите на преработените храни и скрийте солницата далеч от погледа си. Вместо това включете в диетата си много пресни зеленчуци, пълнозърнести храни, пилешко месо, яйца, бобови растения и варива и някои млечни продукти като прясно мляко и сирене. Употребявайте растителни мазнини, например зехтин за готвене и директна консумация. Пийте много вода и стойте далеч от сладкишите.

Някои лекарствени средства, изписвани срещу хроничната болка в ставите, включително определени нестероидни противовъзпалителни средства (като например аспирин, аналгин), също могат да засегнат бъбречната функция. Затова към тях трябва да се подхожда с внимание от страна на лекарите и пациентите. Проучването също така препоръчва на пациентите да се правят изследвания на кръв и урина най-малко веднъж годишно за проверка на бъбречната функция.

Източник: www.rheumatoidarthritis.net

6 начина да контролираме псориазиса през лятото

13 Септември 2017

За хората с псориазис лятото може да бъде нож с две остриета – докато влагата и слънчевата светлина помагат за облекчаване на симптомите, климатикът и хлорът изсушават кожата и могат да предизвикат пристъпи на обостряне. Въпреки че есента наближава, предстоят още няколко топли и слънчеви седмици. Предлагаме Ви съвети от водещи дерматолози как да облекчите състоянието си през по-топлите дни и да прекарате приятно до края на лятото.

1. Възползвайте се от влагата
Питали ли сте се някога защо състоянието Ви се подобрява през лятото? Отговорът се крие във въздуха. Буквално. влагата е полезна за кожата, защото прави псориатичните плаки по-малко склонни към напукване. Обратно - намалената влажност може да допринесе за възпаление и образуване на клетки, които причиняват сърбеж по кожата. Изводът е: наслаждавайте се на лятото, като не забравяте да си сложите слънцезащитен продукт, преди да излезете навън, и пийте много вода, за да осигурите хидратация на организма.

2. Попечете се на слънце
Въпреки че не може да замести медицинската светлинна терапия (терапия, при която се използват лампи с UVB лъчи), контролираното излагане на въздействието на слънчевите лъчи помага за облекчаване на псориазиса при някои хора. Предварително обаче трябва да се консултирате със своя дерматолог, който да Ви препоръча слънцезащитен продукт и график за времето на излагане на слънце. Едно добро общо правило, което може да имате предвид, е да използвате около 60 мл слънцезащитен крем или лосион със SPF 30 или по-висок фактор половин час преди излизане навън. Необходимо е слънцезащитният продукт да се прилага отново на всеки два часа. Престоят на слънце трябва да се контролира и ограничи, за да се избегне слънчево изгаряне, което да доведе до образуване на още повече псориатични плаки.

3. Защитете се от слънчево изгаряне
Технически погледнато, слънчевото изгаряне е травма на кожата. При някои хора на мястото на тази травма се образуват псориатични плаки (това явление е известно като „феномен на Кьобнер“ и се проявява при около 50% от хората с псориазис). Мерките, които можете да вземете, за да се предпазите от изгаряне: изберете слънцезащитен крем с минерални филтри (можете да го намерите и в България, попитайте в аптеката, за да Ви насочат към подходящ продукт от този тип), защитете главата с шапка, носете леко и свободно облекло.

4. Хидратация, хидратация, хидратация
Влагата се отразява добре на псориазиса, но много други неща, които свързваме с лятото като климатикът и хлорът в басейните, изсушават кожата. Ако знаете, че ще бъдете изложени на въздействието на някои от тези фактори, противодействайте им като нанасяте по-често и в по-големи количества хидратиращ продукт върху кожата. Дразнещото действие на хлора може да се минимизира допълнително като след плуване в басейна си вземете душ. Дерматолозите съветват до 3 минути след душа да нанесете по тялото масло за тяло или крем. Лосионите имат високо съдържание на вода, която може бързо да се изпари и в крайна сметка кожата отново да се изсуши, така че колкото по-гъста формула използвате, толкова по-добре за кожата.

5. Потопете се в морето
Потапянето във вода по принцип помага за рехидратирането на покритите със сухи люспи лезии по кожата, а баните със солена морска вода вършат чудеса. Въпреки че са необходими още изследвания, за да се оценят потенциалните ползи от морската сол за псориазиса, в морската вода определено има нещо, което помага за успокояване на състоянието. Според проучване от 2013 г., нивото на концентрация на сол в определени водни басейни е възможно да увеличава терапевтичното действие на UV лъчите. Така че при първа възможност отивайте на плажа – комбинацията от солената вода и внимателното излагане на UV лъчите може да Ви помогне да облекчите състоянието си през този сезон.

6. Намалете коктейлите
Лекарите съветват, че е добре да ограничите количеството на алкохола, ако страдате от псориазис. Голямото количество алкохол може да намали ефекта от терапията, която Ви се прилага, а самият алкохол може да има опасни странични ефекти в съчетание с определени медикаменти за лечение на псориазис. Прекомерната консумация на алкохол може да допринесе за проява на системно възпаление и да повлияе и върху други заболявания, за които е известно, че засягат хората с псориазис, включително сърдечносъдови заболявания и депресия.

Източник: www.everydayhealth.com

Created by: PR Care