НОВИНИ

9 важни витамини и минерали, които може би не ви достигат

16 Август 2017

Автор: Мелиса Халас-Лянг

Дори да смятате, че се храните балансирано, много е възможно да не си набавяте в достатъчни количества някои ключови хранителни вещества, които могат да помогнат за овладяване на пристъп на обостряне на ревматоидния артрит или да Ви защитят срещу редица хронични заболявания. Препоръчително е витамините и минералите да се набавят с храната, тъй като по този начин се усвояват най-добре от организма. Вижте тези 9 микроелемента, които са важни за поддържане на добро здраве за хора с ревматоиден артрит, както и храните, в които най-често се срещат:

1. Омега-3 мастни киселини – това са здравословни мазнини, които помагат за контрола на възпалителните процеси в организма и поддържат мозъчната и сърдечната функция. Добри източници на омега-3 мастни киселини са сьомга, авокадо, ленено семе, орехи, соя и сардини.

2. Калций – този минерал е много важен за здравето на костите. Препоръчителните дневни количества от него са 1000 mg/ден за хора на възраст 19-50 години и 1200 mg/ден за хора на възраст над 50 години. Калцият обаче възпрепятства усвояването на желязото, така че ако се притеснявате за количествата на тези два елемента в организма Ви, опитайте се да консумирате храните, които ги съдържат, по време на различни хранения. Нашият организъм прилича на съвършена машина, която следи нивата на калций и ако има недостиг го извлича от костите. Богати на калций храни са млечните продукти - прясно мляко, сирене, кашкавал и кисело мляко. Калций има също и в листните зеленчуци (марули, спанак, лапад, киселец, зеле, салата, рукола), бамята и сусамовото семе. Някои сокове от портокал, които се продават в магазините, също са обогатени с калций (обикновено това е изписано на опаковката).

3. Витамин D – този витамин върви ръка за ръка с калция, тъй като помага за неговото усвояване и е необходим за нормалното образуване и растежа на костите. Въпреки че е познат като „слънчевия витамин“, той се съдържа също и в някои храни. Хранителни източници на витамин D са сьомгата, сардините, рибата тон, обогатеното с витамин D мляко и яйцата. Подобно на калций, витамин D има и в обогатения с витамини портокалов сок.

4. Витамини от група B – тези витамини са изключително важни за клетъчния метаболизъм, нервната система и имунната система. Съдържат се в непреработените, пълнозърнести продукти и в месото. Други източници на витамини от групата B са картофите, бананите, лещата, фасула и меласата. При стриктните вегетарианци ( и веганите) по-често има недостиг на витамин B12 , защото той не се съдържа в растителни храни. Има го в много храни от животински произход, като миди, риба, телешко месо, агнешко месо, сирене и яйца. Ако сте вегетарианец или не консумирате много животински продукти, помислете дали да не приемате хранителна добавка с B12; при всички случаи обаче преди това трябва да се консултирате със своя лекар.

5. Желязо – съществено важен елемент, който е необходим на червените кръвни телца, за да пренасят кислород. Ако лесно се уморявате, може да имате недостиг на желязо. Този микроелемент се съдържа в яйчния жълтък, червеното месо, листните зеленчуци, обогатените с желязо зърнени закуски, фасула, черния дроб и артишока. За оптимално усвояване на желязото се стремете да консумирате тези храни заедно с храни, които са богати на витамин С. Например към омлета сервирайте гарнитура от нарязани/ сотирани домати, спанак и лук. Мъжете трябва да внимават с прекомерния прием на желязо, тъй като при тях рядко има дефицит на този минерал. Прекомерното натрупване на желязо в организма може да бъде опасно, защото желязото е оксидант. По тази причина представителите на силния пол са предразположени към заболяването хемохроматоза. (Става дума за състояние, което засяга 1-6 на всеки 100 души. При него в организма се натрупва прекалено много желязо, което уврежда важни органи и е свързано с повишена смъртност.) Задължително се консултирайте с лекаря си, ако смятате, че може да имате дефицит на желязо, преди да вземете хранителни добавки или да наблегнете на храни, в които то се съдържа.

6. Витамин E – важен антиоксидант, който се съдържа в пшеничния зародиш, слънчогледовото семе, бадемите, червения пипер, сушения риган, зелените маслини, папаята и спанака. Този витамин играе важна роля за блокиране на действието на свободните радикали, които могат да увредят кожата, кръвоносните съдове и вътрешните органи.

7. Бета каротин – може да се нарече „оранжев витамин“, защото се съдържа в храни като сладки картофи, пъпеш, моркови и оранжеви чушки. Източници на бета каротин са също спанакът, тиквата и листното зеле. Бета каротин се превръща в организма във витамин А и е много важен за зрението и развитието на костите. Приемането на твърде много витамин А обаче може да бъде токсично, затова, ако приемате хранителна добавка с витамини, се погрижете витамин А да е под формата на бета каротин.
8. Цинк – много важен минерал, от който организмът ни се нуждае, за да има здрава имунна система, да поддържа обонянието и да изгражда протеини. Добри източници на цинк са храни като стриди, говеждо, тиквени семки, черен шоколад, раци и фасул. Обогатените зърнени закуски също може да съдържат цинк.

9. Витамин K2 – този по-малко известен витамин се намира в храни, преминали ферментация, като кисело зеле, зрели сирена, както и в рибния хайвер, карантията и яйчния жълтък. Все още няма издадени указания за препоръчителна дневна доза, но новите изследвания сочат, че витамин К2 е важен за здравето на сърдечносъдовата система и костите и за превенция на ракови заболявания. Може също така да има благотворен ефект при хората с ревматоиден артрит.
Това са девет важни микроелемента, които има вероятност да не си набавяте в достатъчни количества, ако не се храните балансирано и разнообразно. Не забравяйте да включвате ежедневно в диетата си плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, нетлъсти меса и здравословни мазнини. Ако мислите, че не си набавяте необходимите витамини и минерали с храната, преди да използвате хранителни добавки, винаги първо се консултирайте със своя лекар. Добра идея е да се консултирате и с диетолог, който да анализира и даде препоръки във връзка с диетата Ви. Постепенно, всеки ден включвайте по една нова здравословна храна в менюто си. Много бързо ще се почувствате по-здрави и ще сте горди, че се грижите за себе си!

Източник: rheumatoidarthritis.net

Седмица за информираност за ревматичните заболявания започна на 14 май 2018

18 Май 2018

Седмица за информираност за ревматичните заболявания се провежда от 14 до 20 май 2018 година. Организатор на инициативата е Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ), с подкрепата на Абви. Основен акцент на информационната седмица през тази година ще е поставен върху ролята на физическата активност, рехабилитацията и физиотерапията като допълнение към стандартното лечение на хората, страдащи от ревматологични заболявания, обясни Боряна Ботева, председател на ОПРЗБ.

Инициативата започна на 14 май с осветяване на сградата на Националния дворец на културата в синьо като знак на съпричастност към хората с ревматологични заболявания у нас. В България техният брой е около 100 000, като около 30 000 са тези с болест на Бехтерев и близо 70 000 с ревматоиден артрит. Ревматологичните заболявания са хронични, от тях боледуват и двата пола, като съотношението мъже : жени е 40% към 60%. При този тип заболявания болката е ежедневие, ако пациентът не се лекува адекватно. Грешно е схващането, че от тях се разболяват хора над определена възраст. Напротив, могат да се появят при всеки, дори и при деца. От ОПРЗБ са заснели, заедно с холистичния терапевт Гаргана Радович, кратки видеа с упражнения и ТЕС практики (техники за постигане на емоционална свобода), които ще бъдат публикувани на страницата на организацията във Фейсбук. Освен експерт по холистична медицина, г-жа Радович е и специалист по Ти-Тап - метод на движение, който има много добро въздействие върху хора с ограничена или намалена мобилност, страдащи от физическа болка, прекалено заседнал начин на живот и/или други съпътстващи състояния.

Като част от инициативата тази година, на 19 май 2018 г. ще бъде проведен и практически семинар под надслов „Победи болката, живей пълноценно“. Той е насочен към хората, които търсят допълнителна помощ за преодоляване на болката, в следствие на ревматологичните заболявания, чрез хранене, движение и емоционална подкрепа. Основен лектор в него ще бъде отново Гергана Радович, която вече повече от година помага на ОПРЗБ при изготвянето на програми за физическа активност на хора с ревматични заболявания.

В рамките на кампанията ще бъдат публикувани интервюта със специалисти и пациенти, както и специално подготвени материали за споделяне във Фейсбук със съвети към пациентите как да се движат повече, какви упражнения за подходящи за тях и т.н. От Организацията подготвят и ръководство за болестта на Бехтерев, от което пациентите и техните близки ще могат да научат повече за заболяването, възможностите за лечение и рехабилитация.

Менопаузата засилва симптомите на ревматоиден артрит

17 Май 2018

Според ново проучване, с навлизането в менопауза жените с ревматоиден артрит (РА)
започват да страдат от по-бързо напредване на заболяването.

Клиничната взаимовръзка между нивата на половите хормони и активността на
ревматоидното заболяване вече е наблюдавана в рамките на други изследвания,
подчертава д-р Елизабет Молард от университета в Небраска. Например, по време на
бременността и ранната менопауза, вероятността за първа изява на симптомите на РА е много по-голяма, отколкото при жени в репродуктивна възраст или при късна менопауза, допълва тя.

Взимайки предвид тези факти, авторите на настоящото проучване изучават връзката
между затихването на репродуктивните функции при жената и изявата на клиничните
белези на ревматоидния артрит. Те използват данни от Националния регистър по
ревматичните болести на САЩ, в рамките на който участничките са попълнили анкета
веднъж при включване в регистъра и след това на всеки 6 месеца. Въпросите са взети от
Анкетата за оценка на здравето, оценяваща болката и инвалидизацията, изпитвани от
пациентите при извършване на ежедневни занимания като обличане, хранене и разходка,
както и странични ефекти на лекарствата и разходи, свързани със заболяването. Колкото
по-висок е резултатът, толкова по-влошено е функционирането на болния, а отрицателните резултати говорят за добро здравословно състояние.

За да са подходящи за проучването, участничките трябва да са диагностицирани с ревматоиден артрит преди настъпването на менопаузата и да са попълнили поне две анкети в периода между 2003г. и 2017г. От всички 8189 пациенти, 24.5% са в предменопауза при включване в регистъра, 7.5% са в менопауза, а 68.1% са в постменопауза.

Авторите откриват, че жените от първата група са с отрицателен резултат ( −0.50), който е по-благоприятен в сравнение с участничките с окончателно затихнала репродуктивна функция, което показва, че функционирането им е по-запазено на фона на ревматоиден артрит.

Изследователите допълват, че тяхното проучване е важно, не само защото показва връзката между хормоналното състояние на жената и изявата на симптомите на РА, но и демонстрира, че заместителната хормонална терапия има потенциал да забави напредъка на болестта.

Използван източник:
1.Mollard E, Pedro S, Chakravarty E, The impact of menopause on functional status in women with rheumatoid arthritis, Rheumatology, kex526, https://doi.org/10.1093/rheumatology/kex526

Възможно ли е диетата да облекчи симптомите при Крон?

08 Май 2018

Според резултатите от ново изследване, пациентите с болест на Крон, при които биологичното лечение не води до облекчаване на симптоматиката, биха се повлияли от спазване само на диетичен режим.

Диетичните терапии са ефективен похват, чието благотворно влияние върху някои индивиди е съпоставимо с медикаментозното лечение, твърди д-р Ари Левин от медицинския център „Уолфсън” в Израел.

Какво представлява изключващото ентералното хранене?

Изключващото ентералното хранене (Exclusive Enteral Nutrition EEN) представлява приемане на храна в течна форма като нормалният хранителен режим се прекратява за определен период от време. Учените смятат, че тази диета има потенциала да предизвика затишие на симптоматиката или т. нар. ремисия при болестта на Крон и се използва при лечението на деца с леко до умерено протичане на болестта. Недостатъкът е, че EEN изисква 6- до 12-седмичен курс на лечение, което невинаги е възможно за пациентите и техните родители. Това дава стимул на авторите на изследването да търсят други лечебни хранителни режими.

Какви са другите възможности?

Д-р Левин и колектив развиват хипотезата, че изключването на храните, водещи до нарушен баланс на чревните микроорганизми или дисбиоза, води до промяна във вродения имунен, което в крайна сметка смекчава симптомите на възпалителните чревните заболявания.
Именно избягването на едни храни и консумирането на други би било от полза за пациенти, които не са подходящи кандидати за EEN. Ето защо учените са разработили Изключващата диета при болест на Крон (Crohn’s Disease Exclusion Diet или CDED), която съчетава прием на обогатени течни храни с пълно изключване на агенти, за които се приема, че влошават симптомите на болестта като животински мазнини, захари в големи количества, глиадин - компонент от пшеницата и някои други зърнени култури.
За целите на своето проучване д-р Левин и колектив комбинират CDED с парциално ентерално хранене (partial enteral nutrition или PEN) като стандартна извънболнична терапия. Под парциално ентерално хранене се разбира допълване на приетата през устата храна с обогатени течни формули.

Изследването

Авторите на настоящото изследване тестват режима върху 21 участници, 11 от които са възрастни. От всички подбрани пациенти, 17 са лекувани с комбинираната терапия в миналото, 10 участници са претърпели неуспешно лечение с два биологични препарата, а седем са преминали през хирургична процедура по повод болестта на Крон.

Резултатите

В рамките на проучването, траещо 12 седмици, болните се подлагат на комбинирано лечение с PEN и CDED. На шестата седмица 13 от тях достигат трайно отшумяване на симптомите, с подобряване на кръвните показатели за активност на чревното възпаление като С-реактивен протеин.
При 61% от пациентите настъпва ремисия в резултат от диетичната терапия. Половината от тях са възрастни, като част от тях страдат от болестта от дълго време. Ето защо този вид терапия заслужава повече внимание при овладяването на болестта на Крон, смята д-р Левин.

Извод

Авторите поясняват, че липсва изчерпателна информация за CDED, тъй като все още се чакат резултатите от три подобни изследвания. Настоящото проучване предоставя доказателства, че комбинацията между частичната ентерална терапия и изключващата диета представлява възможност за някои пациенти с болест на Крон.

Една трета от пациентите с лупус имат бъбречно увреждане

03 Май 2018

Според международно изследване, обхващащо пациенти с лупус еритематодес, увреждането на бъбреците под формата на лупусен нефрит е често усложнение и се среща при 38,8% от засегнатите от болестта.

Едно от нещата, на които лекарите обръщат внимание е, че хората с лупус трябва редовно да се преглеждат за симптоми от бъбреците и при откриване на лупусен нефрит, да бъдат внимателно проследявани от специалист. Това не означава непременно, че пациентите трябва да приемат повече медикаменти, но редовните прегледи са задължителни.

За целите на проучването бива прегледана медицинската документация на общо 1827 пациенти с ЛЕ от САЩ, Европа, Канада, Мексико и Азия, които в периода 1999-2012г. са на възраст 35.1г. и 89% от тях са жени. Проследяването на всеки пациент продължава средно 4.6г. като всяка година се оценяват лабораторните показатели, показващи бъбречната функция.

Авторите на проучването откриват, че 700 участници страдащи от лупус имат и лупусен нефрит, като 566 или 80.9% от тях са с бъбречно увреждане още в началото на изследването. Въпреки че според съвременните изисквaния при подозрение за засягане на бъбрека се предприема бъбречна биопсия, такава е проведена при едва 56,4% от тях.

В сравнение с останалите пациенти с лупус, тези с лупусен нефрит страдат по-често от артериална хипертония, неврологични заболявания и нарушения в имунитета, но за сметка на това са с по-малка вероятност за развитие на артрит.

„Като цяло получените данни са по-обнадеждаващи от тези, които имахме преди няколко десетилетия, но все още има дълъг път за извървяване”, смята главния изследовател на проучването д-р Кироу.

Необходимо е усилията да бъдат насочени към по-индивидуализирано лечение, по-често извършване на биопсия при съмнителни случаи, както и оценка на качеството на живот на пациентите с лупус в бъдеще.

Д-р Ана-Мария Младенова

Created by: PR Care