НОВИНИ

9 важни витамини и минерали, които може би не ви достигат

16 Август 2017

Автор: Мелиса Халас-Лянг

Дори да смятате, че се храните балансирано, много е възможно да не си набавяте в достатъчни количества някои ключови хранителни вещества, които могат да помогнат за овладяване на пристъп на обостряне на ревматоидния артрит или да Ви защитят срещу редица хронични заболявания. Препоръчително е витамините и минералите да се набавят с храната, тъй като по този начин се усвояват най-добре от организма. Вижте тези 9 микроелемента, които са важни за поддържане на добро здраве за хора с ревматоиден артрит, както и храните, в които най-често се срещат:

1. Омега-3 мастни киселини – това са здравословни мазнини, които помагат за контрола на възпалителните процеси в организма и поддържат мозъчната и сърдечната функция. Добри източници на омега-3 мастни киселини са сьомга, авокадо, ленено семе, орехи, соя и сардини.

2. Калций – този минерал е много важен за здравето на костите. Препоръчителните дневни количества от него са 1000 mg/ден за хора на възраст 19-50 години и 1200 mg/ден за хора на възраст над 50 години. Калцият обаче възпрепятства усвояването на желязото, така че ако се притеснявате за количествата на тези два елемента в организма Ви, опитайте се да консумирате храните, които ги съдържат, по време на различни хранения. Нашият организъм прилича на съвършена машина, която следи нивата на калций и ако има недостиг го извлича от костите. Богати на калций храни са млечните продукти - прясно мляко, сирене, кашкавал и кисело мляко. Калций има също и в листните зеленчуци (марули, спанак, лапад, киселец, зеле, салата, рукола), бамята и сусамовото семе. Някои сокове от портокал, които се продават в магазините, също са обогатени с калций (обикновено това е изписано на опаковката).

3. Витамин D – този витамин върви ръка за ръка с калция, тъй като помага за неговото усвояване и е необходим за нормалното образуване и растежа на костите. Въпреки че е познат като „слънчевия витамин“, той се съдържа също и в някои храни. Хранителни източници на витамин D са сьомгата, сардините, рибата тон, обогатеното с витамин D мляко и яйцата. Подобно на калций, витамин D има и в обогатения с витамини портокалов сок.

4. Витамини от група B – тези витамини са изключително важни за клетъчния метаболизъм, нервната система и имунната система. Съдържат се в непреработените, пълнозърнести продукти и в месото. Други източници на витамини от групата B са картофите, бананите, лещата, фасула и меласата. При стриктните вегетарианци ( и веганите) по-често има недостиг на витамин B12 , защото той не се съдържа в растителни храни. Има го в много храни от животински произход, като миди, риба, телешко месо, агнешко месо, сирене и яйца. Ако сте вегетарианец или не консумирате много животински продукти, помислете дали да не приемате хранителна добавка с B12; при всички случаи обаче преди това трябва да се консултирате със своя лекар.

5. Желязо – съществено важен елемент, който е необходим на червените кръвни телца, за да пренасят кислород. Ако лесно се уморявате, може да имате недостиг на желязо. Този микроелемент се съдържа в яйчния жълтък, червеното месо, листните зеленчуци, обогатените с желязо зърнени закуски, фасула, черния дроб и артишока. За оптимално усвояване на желязото се стремете да консумирате тези храни заедно с храни, които са богати на витамин С. Например към омлета сервирайте гарнитура от нарязани/ сотирани домати, спанак и лук. Мъжете трябва да внимават с прекомерния прием на желязо, тъй като при тях рядко има дефицит на този минерал. Прекомерното натрупване на желязо в организма може да бъде опасно, защото желязото е оксидант. По тази причина представителите на силния пол са предразположени към заболяването хемохроматоза. (Става дума за състояние, което засяга 1-6 на всеки 100 души. При него в организма се натрупва прекалено много желязо, което уврежда важни органи и е свързано с повишена смъртност.) Задължително се консултирайте с лекаря си, ако смятате, че може да имате дефицит на желязо, преди да вземете хранителни добавки или да наблегнете на храни, в които то се съдържа.

6. Витамин E – важен антиоксидант, който се съдържа в пшеничния зародиш, слънчогледовото семе, бадемите, червения пипер, сушения риган, зелените маслини, папаята и спанака. Този витамин играе важна роля за блокиране на действието на свободните радикали, които могат да увредят кожата, кръвоносните съдове и вътрешните органи.

7. Бета каротин – може да се нарече „оранжев витамин“, защото се съдържа в храни като сладки картофи, пъпеш, моркови и оранжеви чушки. Източници на бета каротин са също спанакът, тиквата и листното зеле. Бета каротин се превръща в организма във витамин А и е много важен за зрението и развитието на костите. Приемането на твърде много витамин А обаче може да бъде токсично, затова, ако приемате хранителна добавка с витамини, се погрижете витамин А да е под формата на бета каротин.
8. Цинк – много важен минерал, от който организмът ни се нуждае, за да има здрава имунна система, да поддържа обонянието и да изгражда протеини. Добри източници на цинк са храни като стриди, говеждо, тиквени семки, черен шоколад, раци и фасул. Обогатените зърнени закуски също може да съдържат цинк.

9. Витамин K2 – този по-малко известен витамин се намира в храни, преминали ферментация, като кисело зеле, зрели сирена, както и в рибния хайвер, карантията и яйчния жълтък. Все още няма издадени указания за препоръчителна дневна доза, но новите изследвания сочат, че витамин К2 е важен за здравето на сърдечносъдовата система и костите и за превенция на ракови заболявания. Може също така да има благотворен ефект при хората с ревматоиден артрит.
Това са девет важни микроелемента, които има вероятност да не си набавяте в достатъчни количества, ако не се храните балансирано и разнообразно. Не забравяйте да включвате ежедневно в диетата си плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, нетлъсти меса и здравословни мазнини. Ако мислите, че не си набавяте необходимите витамини и минерали с храната, преди да използвате хранителни добавки, винаги първо се консултирайте със своя лекар. Добра идея е да се консултирате и с диетолог, който да анализира и даде препоръки във връзка с диетата Ви. Постепенно, всеки ден включвайте по една нова здравословна храна в менюто си. Много бързо ще се почувствате по-здрави и ще сте горди, че се грижите за себе си!

Източник: rheumatoidarthritis.net

Болест на Крон при децата

17 Ноември 2017

Болестта на Крон е възпалително чревно заболяване, което може да засегне целия храносмилателен тракт, от устата до ануса. Заболяването се среща сравнително рядко. Честотата на заболеваемост е 1 на 5000 души. За съжаление около 20% от засегнатите от болест на Крон са деца.

Болестта най-често засяга последната част на тънкото черво (илеум) и началото на дебелото черво (цекум). При около 50-60% от пациентите болестта на Крон е локализирана в илео-цекалната област, при 30% от пациентите има засягане само на илеума, а при 20% има засягане на дебелото черво (болест на Крон на дебелото черво).

При някои от пациентите с Болест на Крон е налице генетична предразположеност (мутации в определени гени). Генетичната обремененост обаче не означава абсолютен риск от развитие на болестта, по-скоро увеличава риска от изявата й.


Ето няколко симптома, за които трябва да следите, ако имате съмнение, че детето Ви е с възпалително чревно заболяване:

1. Ако детето Ви се оплаква от продължителни пристъпи на спастични коремни болки, съчетани с диария, това би могло да бъде признак за това автоимунно заболяване.
2. Чувствително отслабване на тегло. Много деца отслабват поради намаления прием на храна, възпалението или лошото усвояване на хранителните вещества.
3. Нетипични кожни брадавици и фисури в областта около ануса (болезнено разкъсване на повърхностния слой (лигавицата) на аналния канал) също са симптоми на заболяването.

Как се диагностицира болестта на Крон
Ако детето Ви има симптоми, които говорят за болест на Крон, трябва да се обърнете за помощ към неговия педиатър. Той ще прецени дали е необходимо да Ви насочи към специалист и ще даде направление за изследване. Диагностицирането се прави на базата на „общата картина“, която включва анализ на симптомите, медицински преглед, лабораторни изследвания, образни изследвания и ендоскопски изследвания.

При лабораторно изследване може да се установи анемия, ниски нива на белтък в кръвта и повишени маркери на възпаление. Често е необходимо да се извърши ендоскопско изследване, при което през устата в стомаха се пъха тънка гъвкава тръба, завършваща със светлинен източник и миниатюрна видеокамера (горна ендоскопия). Друг вид изследване, което може да бъде назначено е това, при което такъв фиброоптичен апарат се въвежда през ректума в дебелото черво, за да му се направи оглед отвътре (колоноскопия). Този вид изследване се прави с цел да се вземе материал за биопсия за потвърждаване на диагнозата.

При някои пациенти може да е необходимо да се направи компютърна томография или изследване с ядрено-магнитен резонанс. Тези образни изследвания осигуряват по-добър и прецизен образ на части от тънкото черво, които е невъзможно да се достигнат посредством конвенционалната ендоскопия.

Напоследък в световен мащаб се наложи нов, неинвазивен маркер за диагностика, оценка и проследяване на възпалителните заболявания на червата. Изследването на фекален калпротектин показва дали е налице чревно възпаление, а при вече диагностицирани пациенти с болест на Крон дава информация за ефективността на лечението. Изследването е изключително достъпно, прави се в повечето специализирани лаборатории в България и струва около 20 лв.

Възможности за лечение
Лечението на болест на Крон при децата цели постигане на ремисия, поддържане на ремисията и овладяване на усложненията.

За постигане на ремисия често се използват кортикостероиди, но те не са подходящи за продължително и дългосрочно лечение на болестта на Крон.

В определени случаи вместо кортикостероиди за индуциране на ремисия може да се опита хранене с елементални формули (при него макронутриентите в храната са разградени във възможно най-голяма степен, изискват минимална преработка в храносмилателната система и се усвояват в най-голяма степен от организма).

Понякога на малките пациенти е необходимо лечение с имуномодулатори - медикаменти, които успокояват имунната система и помагат да се контролира възпалението.

При тежки случаи на болест на Крон и при определени пациенти с фистули се използват биологични средства. Това са медикаменти, създадени с помощта на съвременната биотехнология, които влияят директно върху специфични клетки или вещества в имунната система, които имат отношение към възпалението при болестта на Крон. Всички тези медикаменти се поемат от НЗОК.

И имуномодулаторите, и биологичните средства биха могли да имат странични ефекти при някои пациенти, но те са редки. Изследванията показват, че ползите от тези медикаменти са по-големи от свързаните с тях рискове. Въпреки това, добре е винаги да обсъждате с гастроентеролога на Вашето дете, възможните странични ефекти на тези терапии.

Източник: www.health.clevelandclinic.org

Търсете специалист за правилното лечение

16 Ноември 2017

Д-р Любомир Куманов от гр. София, диагностициран с псориазис на 56 години:
ТЪРСЕТЕ СПЕЦИАЛИСТ, КОЙТО ДА НАСОЧИ КЪМ ПРАВИЛНОТО ЛЕЧЕНИЕ


- Д-р Куманов, кога се появиха първите белези на псориазис при Вас?
- Бях на около 56-57 години. При мен всичко започна с характерните за псориазис прояви по лактите на ръцете. Може би за период от година-две се задържаха в тези области, а след това обхванаха и други участъци от тялото.

- Колко време отне поставянето на диагнозата?
- В началото петънцата бяха съвсем малки и аз не им обърнах голямо внимание. Когато обаче те се увеличиха, реших да се обърна към специалист – това се случи може би около половин година след появата на първите белези. Той веднага постави диагнозата.

- Каква беше реакцията Ви, когато разбрахте, че става въпрос за псоразис?
- Разбира се, не ми беше приятно. В началото нямах особени притеснения, защото проявата беше ограничена. Чрез първите медикаменти, които приемах, т.нар. класически схеми, се надявах да намеря някакво решение. Не очаквах по-нататъшното развитие на състоянието ми и може би погледнах на него лековато. Постепенно кожните прояви се разшириха и обхващаха по-големи зони от тялото – по крайниците, торса. В този период състоянието ми определено създаваше дискомфорт, свързан с налагането на определени ограничения, например по отношение на облеклото. През лятото не можех да сложа риза с къс ръкав. Отказах се и от много неща, които преди правех през свободното си време. Да не говорим за нормалното общуване – когато дланите и ръцете са силно засегнати, не е приятно да се ръкуваш, да седнеш на маса. Много често хората не са наясно какво представлява болестта, че не е заразна, а и човек не може да се представи с диагнозата си.

- Причината е, че може би обществото не е особено запознато с това заболяване и симптомите му...
- Действително е така. Малко се знае за това заболяване. Обществото не е наясно с него и проблемите, до които то води, особено в по-тежките му форми. Все още битува мнението, че псориазис е заразно заболяване. Затова и би трябвало да се говори повече за него – особено, когато засяга хора в по-ранна възраст. Там проблемът с общуването и с контактите е далеч по-голям.

- През какви етапи на лечение сте преминал през годините? Имаше ли ефект?
- Опитвах различни медикаменти, но имаше или частично повлияване или много краткотраен ефект. През това време заболяването прогресираше.
Накрая, преди около 3 години, преминах на биологична терапия. Почувствах ефект от нея още в първите месеци. Зоните по тялото се намалиха и се сведоха до ограничени участъци по долните крайници. Сега спокойно през лятото нося дрехи с къс ръкав, не се притеснявам, че хората ще странят от мен.

- Вие самият или членове на семейството Ви имате ли друго автоимунно заболяване?
- Нито аз имам друго автоимунно заболяване, нито близките ми.

- Какъв е Вашият съвет към хората, които ще трябва да приемат псориазис като част от живота си?
- Заболяването действително е много неприятно – има случаи, в които е трудно да успокоиш болния, предвид състоянието му. Във всеки случай на първо място трябва да се потърсят квалифицирани специалисти, които да насочат към правилното лечение. Въпреки че заболяването действа подтискащо, не мисля, че ситуацията трябва да се преувеличава. Има много по-големи злини, които могат да се случат на човек. Прогресът на медицината в тази област е абсолютно безспорен, така че трябва да живеем с надеждата, че утре може да има още по-добри резултати в тази насока.

74 човека се прегледаха безплатно за псориазис

07 Ноември 2017

74 човека се прегледаха безплатно за псориазис в рамките на кампанията
„Какво става под кожата Ви?“


На 26 от тях за първи път е била поставена диагноза, а при 9 от пациентите са констатирани тежки усложнения като псориатичен артрит и псориазис по ноктите

74 човека са се прегледали безплатно за псориазис в Центъра за кожно-венерически заболявания в Пловдив. 48 от тях са отишли, за да потърсят второ мнение за своето заболяване, а на 26 пациента е била поставена за първи път диагноза псориазис. Сред прегледаните е имало 9 човека с усложнения на болестта като псориатичен артрит и псориазис по ноктите.

Акцията за безплатните прегледи се проведе в рамките на информационната кампания „Какво става под кожата Ви?“. Организатор на инициативата, в която се включиха болници от цялата страна, беше порталът за най-честите автоимунни заболявания - www.probudise.bg. Освен безплатните прегледи, в рамките на кампанията, в лечебните заведения бяха поставени въздействащи табла с информация за заболяването, както и специално подготвени за целта информационни материали.

Въпреки че най-честите прояви на псориазис (възпалени, сребристи, люспести петна) са по кожата, всъщност болестта е много по-всеобхватна и може да засегне всички органи в човешкото тяло. Около 30% от хората с псориазис развиват и псориатичен артрит – тежко автоимунно заболяване, което при забавено или неправилно лечение, може да доведе до инвалидизация. При половината от пациентите с псориазис се наблюдава и псориазис по ноктите, който в 80-90% от случаите води до появата на псориатичен артрит в бъдеще.

Целта на кампанията бе да подобри информираността – както на медицинските специалисти, така и на самите пациенти. Повечето хора, които страдат от псориазис, не знаят, че много от некожните симптоми, които изпитват, също са свързани със заболяването и не ги споменават пред дерматолога си. Това често забавя точната диагноза и правилното лечение.

Псориазисът е хронично автоимунно възпалително заболяване, което засяга 125 милиона души по света. В България болните от псориазис са над 280 000. Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) от 2016 г. разпространението на псориазис се увеличава с всяка изминала година и той се превръща в сериозен здравен и социален проблем за цял свят.

Арт терапии за деца с автоимунни заболявания

03 Ноември 2017

Асоциация за развитие на медицинската общност (АРМО), в партньорство с probudise.bg, организира арт терапии за деца, страдащи от ювенилен артрит, псориазис и болест на Крон. Ателиетата ще бъдат проведени от актрисата и сертифициран арт терапевт Стефания Колева, която е и посланик на кампанията. Събитията ще се проведат на следните дати:

• 28.10.2017 г. (събота), 10:30 ч, Сохо, ул. Искър 4
– откриване на кампанията, арт ателие за деца с ювенилен артрит, плакатен псориазис и болест на Крон и срещи-дискусии със специалист-гастроентеролог, специалист-ревматолог и специалист-гастроентеролог;

• 4.11.2017 г. (събота), 10:30 ч, Сохо, ул Искър 4 – арт ателие за деца с ювенилен артрит, плакатен псориазис и болест на Крон и срещи-дискусии със специалист-гастроентеролог, специалист-ревматолог и специалист-гастроентеролог;

• 11.11.2017 г. (събота), 10:30 ч., Клиника по ревматология на СБАЛ по детски болести* – арт ателие за деца с ювенилен артрит и болест на Крон и срещи-дискусии със специалист-гастроентеролог и специалист-ревматолог.
* Събитието е само за пациенти на СБАЛДБ.

Докато малките пациенти творят, техните родители ще имат възможност да се срещнат с лекари-специалисти, да получат отговори на въпросите си, съвети и консултации относно лечението на своите деца.

Инициативата е част от информационна кампания за възпалителните автоимунни заболявания при децата, а целта й е да се обърне специално внимание върху ранната диагностика, навременното лечение и нуждата от предоставяне на допълнителна грижа, като определящи фактори за постигане на оптимален ефект при всеки пациент.

Инициативата се организира с подкрепата на АбВи България.

За допълнителна информация и записване за участие:
тел. 0884 111 217 или на email: yoana@pro-id.bg; Йоана Василева.

Created by: PR Care