НОВИНИ

6 начина да контролираме псориазиса през лятото

13 Септември 2017

За хората с псориазис лятото може да бъде нож с две остриета – докато влагата и слънчевата светлина помагат за облекчаване на симптомите, климатикът и хлорът изсушават кожата и могат да предизвикат пристъпи на обостряне. Въпреки че есента наближава, предстоят още няколко топли и слънчеви седмици. Предлагаме Ви съвети от водещи дерматолози как да облекчите състоянието си през по-топлите дни и да прекарате приятно до края на лятото.

1. Възползвайте се от влагата
Питали ли сте се някога защо състоянието Ви се подобрява през лятото? Отговорът се крие във въздуха. Буквално. влагата е полезна за кожата, защото прави псориатичните плаки по-малко склонни към напукване. Обратно - намалената влажност може да допринесе за възпаление и образуване на клетки, които причиняват сърбеж по кожата. Изводът е: наслаждавайте се на лятото, като не забравяте да си сложите слънцезащитен продукт, преди да излезете навън, и пийте много вода, за да осигурите хидратация на организма.

2. Попечете се на слънце
Въпреки че не може да замести медицинската светлинна терапия (терапия, при която се използват лампи с UVB лъчи), контролираното излагане на въздействието на слънчевите лъчи помага за облекчаване на псориазиса при някои хора. Предварително обаче трябва да се консултирате със своя дерматолог, който да Ви препоръча слънцезащитен продукт и график за времето на излагане на слънце. Едно добро общо правило, което може да имате предвид, е да използвате около 60 мл слънцезащитен крем или лосион със SPF 30 или по-висок фактор половин час преди излизане навън. Необходимо е слънцезащитният продукт да се прилага отново на всеки два часа. Престоят на слънце трябва да се контролира и ограничи, за да се избегне слънчево изгаряне, което да доведе до образуване на още повече псориатични плаки.

3. Защитете се от слънчево изгаряне
Технически погледнато, слънчевото изгаряне е травма на кожата. При някои хора на мястото на тази травма се образуват псориатични плаки (това явление е известно като „феномен на Кьобнер“ и се проявява при около 50% от хората с псориазис). Мерките, които можете да вземете, за да се предпазите от изгаряне: изберете слънцезащитен крем с минерални филтри (можете да го намерите и в България, попитайте в аптеката, за да Ви насочат към подходящ продукт от този тип), защитете главата с шапка, носете леко и свободно облекло.

4. Хидратация, хидратация, хидратация
Влагата се отразява добре на псориазиса, но много други неща, които свързваме с лятото като климатикът и хлорът в басейните, изсушават кожата. Ако знаете, че ще бъдете изложени на въздействието на някои от тези фактори, противодействайте им като нанасяте по-често и в по-големи количества хидратиращ продукт върху кожата. Дразнещото действие на хлора може да се минимизира допълнително като след плуване в басейна си вземете душ. Дерматолозите съветват до 3 минути след душа да нанесете по тялото масло за тяло или крем. Лосионите имат високо съдържание на вода, която може бързо да се изпари и в крайна сметка кожата отново да се изсуши, така че колкото по-гъста формула използвате, толкова по-добре за кожата.

5. Потопете се в морето
Потапянето във вода по принцип помага за рехидратирането на покритите със сухи люспи лезии по кожата, а баните със солена морска вода вършат чудеса. Въпреки че са необходими още изследвания, за да се оценят потенциалните ползи от морската сол за псориазиса, в морската вода определено има нещо, което помага за успокояване на състоянието. Според проучване от 2013 г., нивото на концентрация на сол в определени водни басейни е възможно да увеличава терапевтичното действие на UV лъчите. Така че при първа възможност отивайте на плажа – комбинацията от солената вода и внимателното излагане на UV лъчите може да Ви помогне да облекчите състоянието си през този сезон.

6. Намалете коктейлите
Лекарите съветват, че е добре да ограничите количеството на алкохола, ако страдате от псориазис. Голямото количество алкохол може да намали ефекта от терапията, която Ви се прилага, а самият алкохол може да има опасни странични ефекти в съчетание с определени медикаменти за лечение на псориазис. Прекомерната консумация на алкохол може да допринесе за проява на системно възпаление и да повлияе и върху други заболявания, за които е известно, че засягат хората с псориазис, включително сърдечносъдови заболявания и депресия.

Източник: www.everydayhealth.com

Откриха ген, причиняващ възпалителните чревни заболявания

21 Септември 2017

Учените от Университета в Единбург вероятно са открили ключов ген (MDR1), който е отговорен за нелечими хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ) като болест на Крон или улцерозен колит. Той контролира отделянето на токсини от червата. Проучването показва, че неправилното му функциониране уврежда жизненоважни части на клетките и води до възпалително чревно заболяване. Изследователите се надяват, че след като генът MDR1 бъде подробно изследван, неговата роля в организма може да бъде заместена от медикаментозна терапия, която да обърне развитието на болестта.

Научноизследователският екип е стигнал до извода колко важна е ролята, която играе MDR1, на базата на анализ на съдържанието на дебелото черво на общо 90 000 души, 40 000 от които страдат от възпалителни чревни заболявания. При болните функцията на гена е била много по-слаба, в сравнение с хората, при които няма възпалителен процес.

Проучването, осъществено в сътрудничество с Бристолския университет и учени от САЩ и Япония, е финансирано от Съвета за медицински изследвания и асоциация „Болест на Крон и колит“ - Великобритания. Резултатите от него са публикувани в специализираното издание Mucosal Immunology.

Хроничните възпалителни чревни заболявания, за които до момента няма лечение, засягат над 3 милиона души в Европа. У нас броят на заболелите надхвърля 21 000. През последните 50 години заболеваемостта от ХВЧЗ в България е нараснала пет пъти. Факторите, които ги причиняват обаче, все още остават загадка за учените. Това изследване дава надежда, че лекарите все повече се приближават към генезиса на тези заболявания.

Източник: www.medicalxpress.com

Ревматоидният артрит – как да облекчим сутрешната скованост

20 Септември 2017

Сутрешната скованост (затруднена и болезнена подвижност на ставите), която продължава повече от час, е един от ключовите признаци за ревматоиден артрит.

Ето седем съвета, които могат да Ви помогнат да облекчите състоянието си:

1. Подгответе се предварително
Съгласно препоръките на Вашия лекуващ лекар, можете да вземете болкоуспокояващо или противовъзпалително лекарство един час преди ставане сутрин. Дръжте близо до леглото си малка закуска, за да не пиете лекарството на гладно. Когато се приготвяте за лягане, настройте алармата един час преди обичайното време за събуждане. От вечерта пригответе на нощното си шкафче следните неща:
• една доза болкоуспокояващо/противовъзпалително лекарство;
• чаша вода;
• няколко солети/бисквити.

Когато сутринта алармата на часовника иззвъни, не ставайте веднага. Изпийте лекарството с много вода и изяжте закуската, за да не ви заболи стомахът. След това отново настройте алармата за часа, в който обичайно ставате.

2. Правете упражнения в леглото
В момента, в който алармата звънне отново, лекарството вече трябва да е подействало. Не бързайте обаче да ставате от леглото. Първо бавно се протегнете и раздвижете „заспалите“ мускули и стави.

3. Вземете си топъл душ
Топлата вана или топлият душ са едни от най-добрите начини за облекчаване на сутрешната скованост. Топлината стимулира кръвообращението и отпуска мускулите. Една топла вана или душ ще затоплят и облекчат всички стави. Останете под душа, докато цялото тяло се затопли приятно. Ако предпочитате топла вана, нека тя да бъде с продължителност 10-20 минути.

4. Затоплете дрехите си
Преди да се облечете, затоплете дрехите си с ютията или, ако имате сушилня, ги сложете за пет минути на най-високата температура. Топлите дрехи допълнително ще ви успокоят и ще помогнат за отпускането на схванатите и болезнени стави.

5. Закусете добре
Леката, но питателна закуска може да помогне за облекчаване на сутрешната скованост. Едно яйце, кофичка кисело мляко с филийка пълнозърнест хляб, или купичка с мюсли с топло или студено прясно мляко ще осигурят на организма Ви енергията, от която се нуждае в началото на деня.

6. Раздвижвайте се всеки ден
Ревматоидният артрит може да затрудни физическите упражнения. Когато има пристъп на обостряне на артритната болка в определена става, дори и най-малкото движение може да бъде твърде болезнено. Освен това човек лесно може да се претовари с упражнения, когато се чувства добре, което от своя страна може да доведе до нов пристъп на обостряне. Къде е разковничето? Не напрягайте ставите, които болят, но се опитвайте да раздвижвате всички останали стави.

Разходката в продължение на 15-20 минути дневно укрепва мускулите, които поддържат ставите. Разтягането и раздвижването на ставите с прости, но леки упражнения, предотвратява сковаността и загубата на сила. Примерни упражнения за поддържане на двигателна активност можете да видите ТУК.

7. Не се притеснявайте да поискате помощ
Сутрините винаги са много напрегнати, защото човек има много неща за вършене за кратко време. Когато обаче ставите Ви са сковани и болезнени, сутрините са още по-тежки. Не се притеснявайте и поискайте помощ от семейството си или от приятели.

Източник: www.healthline.com

Ревматоидният артрит и бъбреците

14 Септември 2017

Ревматоидният артрит е системно автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. Болестта може също да засегне тъканите около тях , както и други органи в цялото тяло - сърцето, белия дроб, очите и кръвоносната система.

Много често, свързаното с ревматологичните заболявания възпаление, засяга и бъбреците. Учените са установили, че пациентите с ревматоиден артрит развиват два пъти по-често хронично бъбречно заболяване, в сравнение с останалите.

Бъбреците, два органа с бобовидна форма и големина на човешки юмрук, филтрират отпадъчните вещества от кръвта и ги отделят в урината, регулират електролитите (минералните соли) в организма и поддържат баланса на pH.

Проучване на клиника „Майо“, проведено в рамките на период от 20 години и включващо 813 участници с ревматологични заболявания и 813 участници без ревматологични заболявания, изтъква на преден план няколко рискови фактора, свързани с хроничното възпаление при ревматоидния артрит.

Употреба на кортикостероиди.
Ревматолозите често предписват кортикостероиди за лечение на болките в ставите. Проучването на клиника „Майо“ препоръчва лекарите да бъдат по-внимателни с тези лекарствени средства, които могат да имат нежелани странични ефекти върху бъбреците с течение на времето.

Високо кръвно налягане.
Пациентите с ревматологични заболявания често страдат от сърдечни заболявания. Важно е да се вземат мерки срещу тях, тъй като проблемите със сърцето в много от случаите „разболяват“ и бъбреците.

Затлъстяване, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания
Ако имате наднормено тегло е добре да намалите килограмите си до оптималните за Вашите възраст, пол, височина и телесна конструкция. Намаляването на теглото ще спомогне за ограничаване на риска от развитие на сърдечно заболяване, а с течение на времето, и на хронично бъбречно заболяване.

Висок холестерол.
Високите нива на холестерол в кръвта допринасят за повишеното кръвно налягане и развитието на сърдечносъдови заболявания.

Високи нива на натрий.
Голямото количество сол в кръвта също допринася за високото кръвно налягане и сърдечносъдовите заболявания, които, на свой ред, могат да доведат до хронично бъбречно заболяване. Обърнете внимание на „скритата“ сол, която приемате с храната – проверявайте етикетите на преработените храни и скрийте солницата далеч от погледа си. Вместо това включете в диетата си много пресни зеленчуци, пълнозърнести храни, пилешко месо, яйца, бобови растения и варива и някои млечни продукти като прясно мляко и сирене. Употребявайте растителни мазнини, например зехтин за готвене и директна консумация. Пийте много вода и стойте далеч от сладкишите.

Някои лекарствени средства, изписвани срещу хроничната болка в ставите, включително определени нестероидни противовъзпалителни средства (като например аспирин, аналгин), също могат да засегнат бъбречната функция. Затова към тях трябва да се подхожда с внимание от страна на лекарите и пациентите. Проучването също така препоръчва на пациентите да се правят изследвания на кръв и урина най-малко веднъж годишно за проверка на бъбречната функция.

Източник: www.rheumatoidarthritis.net

Наследствено заболяване ли е улцерозният колит?

05 Септември 2017

Лекарите не знаят точно от какво се причинява автоимунното възпалително чревно заболяване улцерозен колит. Гените обаче изглежда играят важна роля.

Има данни, че улцерозният колит се наследява. Това, което все още не знаем, е дали „лошите“ гени причиняват заболяването и ако е така, на кои от тях се дължи това.

Освен гените определени фактори в средата също могат да окажат влияние. Тъй като хората от едно семейство обикновено живеят в една и съща среда, често се наблюдава появата на улцерозен колит при близки роднини. Тенденция няколко членове на семейството да страдат от заболяването.

Улцерозният колит има тенденция да засяга няколко членове на семейството – особено близки роднини. Между 10-25% от хората с улцерозен колит имат родител или брат/сестра с възпалително чревно заболяване (улцерозен колит или болест на Крон). Риск от улцерозен колит има също и при наличието на по-далечни родственици, като баби, дядовци и братовчеди, с улцерозен колит.

Затова, ако страдате от улцерозен колит, споделете с вашите близки и роднини да следят за следните симптоми: болки в корема и продължителна диария, кръв в изпражненията, слабост и умора.

Близнаци
Един от най-добрите начини да се изследва ролята на гените при улцерозния колит е да се вгледаме в семейството. Близнаците, например, предлагат идеална възможност да разберем повече за генетичните корени на заболяването, защото гените им в много голяма степен са еднакви. Еднояйчните близнаци имат идентична ДНК. При двуяйчните генетичният профил е еднакъв наполовина. Същевременно близнаците израстват в един и същи дом, т.е. са подложени на едни и същи рискове от околната среда.
За хората с улцерозен колит, които имат еднояйчен близнак, изследванията сочат, че в 16% от случаите техният близнак също има улцерозен колит, докато при двуяйчните близнаци този процент е 4%.

Етнически произход
Улцерозният колит е по-разпространен сред хора от определени етнически общности. Хората от европеидната раса е по-вероятно да развият болестта от представители на други етнически групи.

Гени
Учените са анализирали множество генетични промени, които може да имат значение за появата на улцерозен колит. Те все още не знаят със сигурност как тези промени отключват заболяването, но имат няколко теории за това.

При улцерозния колит гените, помагащи на организма да образува защитна бариера по повърхността на стомашната лигавица, са „повредени“. Тази бариера държи нормалната бактериална флора (освен болестотворни бактерии, в червата „живеят“ и т.нар. „добри бактерии“, които осигуряват нормалното функциониране на този орган) и всички токсини вътре в дебелото черво. Ако защитната бариера е нарушена, бактериите и токсините могат да предизвикат имунна реакция.

Други гени, които се свързват с улцерозния колит, „повреждат“ Т-клетките (клетки, които помагат на имунната система да идентифицира бактериите и други чужди нашественици в организма и да ги атакува). Така Т-клетките погрешка атакуват „добрите бактерии“, които са част от нормалната чревна флора, или реагират твърде агресивно на „лошите бактерии“, преминаващи през дебелото черво. Този твърде силен имунен отговор може да допринася за болестотворния процес при улцерозния колит.

В резултат на проучване през 2012 г. бяха открити повече от 70 генни вариации, които увеличават предразположеността към улцерозен колит. За повечето от тях вече е била установена връзка с други имунни заболявания, като псориазис и анкилозиращ спондилит.

Други потенциални отключващи фактори
Гените играят роля за това дали някой ще развие улцерозен колит, но те са само част от пъзела. Не всички хора, които страдат от това заболяване, имат генетична обремененост.

Като цяло възпалителните чревни заболявания засягат повече хора в развитите страни и особено тези, които живеят в градовете. Замърсяването на околната средата, начина на хранене и излагането на въздействието на химикали може би допринасят за този повишен риск.

Възможни отключващи фактори, които се свързват с улцерозния колит, са следните:
• липса на излагане на въздействието на бактерии и други микроорганизми в детството, което пречи на имунната система да се развие нормално;
• диета, която е богата на мазнини, захар, месо и бедна на омега-3 мастни киселини (пълномаслени млечни продукти, риба) и зеленчуци;
• дефицит на витамин D;
• прием на много антибиотици в детството;
• прекомерна употреба на обезболяващи лекарства и такива за понижаване на температурата (т. нар. нестероидни противовъзпалителни средства);
• прекарани бактериални и вирусни инфекции салмонела, морбили и др.

Източник:www.healthline.com

Created by: PR Care