Болест на Крон
Усложнения

Чревни усложнения при болест на Крон

Фибростенотичната болест на Крон се характеризира с наличието на чревни стеснения, които биха могли да доведат до непроходимост на тънките черва. Тези стеснения са често усложнение при болест на Крон. Обикновено не водят до оплаквания, докато размерът на отвора на червото не се стесни дотолкова, че да причини запушване.

Фистулизиращата болест на Крон се характеризира с образуването на фистули (патологични новообразувани каналчета). Фистулите възникват или в перианалната област (около ануса), или се образуват между различни части на червата и други органи, като пикочния мехур, вагината и коремната стена.

Абсцеси в корема, малкия таз или около ануса се наблюдават при 10-30% от пациентите с болест на Крон. Абсцесът представлява новообразувана кухина, изпълнена с гнойна маса и заобиколена от възпалена тъкан.

Други усложнения – перфорация, масивен кръвоизлив, малабсорбция.

Болест на Крон - извънчревни изяви

Болест на Крон - извънчревни изяви

Извънчревни изяви се наблюдават при една трета от пациентите с болест на Крон.

Ревматологични: артрит и/или артропатия
със засягане на големите и/или малките стави по крайниците; аксиален артрит – засягане на ставите по гръбнака и в таза; остеопороза.

Кожни изяви: нодозна еритема, гангренозна пиодерма, синдром на Суийт и псориазис.

Нодозната еритема се развива при приблизително 10% от пациентите. Тя се характеризира с горещи, червени, чувствителни кожни лезии по крайниците.

Гангренозната пиодерма се наблюдава при 1 до 12% от пациентите. Тя се характеризира с лезии, съдържащи мъртва тъкан, кръв и възпалителна течност, която излиза през стените на малките кръвоносни съдове.

Синдромът на Суийт е състояние, което се получава в резултат от свръхчувствителна реакция на кожата срещу алергени. Развиват се плаки по тялото при наличието на дразнещ фактор, които причиняват висока температура и силни болки заедно с обривите.

Очни изяви: най-честите изяви от страна на очите при болест на Крон са увеит и еписклерит.

Жлъчно-чернодробни заболявания. Чернодробна стеатоза (омазняване на черния дроб), образуване на камъни в жлъчката и първичен склерозиращ холангит (ПСХ). ПСХ е хронично чернодробно заболяване, характеризиращо се със задържане на жлъчка, възпаление и стеснение на жлъчните пътища. Това заболяване води до чернодробна цироза.

Венозен тромбемболизъм: рискът от образуване на тромби (съсиреци) е увеличен двукратно при пациентите с УК в сравнение с общата популация.

Анемия: анемията е състояние, при което броят на червените кръвни клетки или количеството хемоглобин е по-малко от нормалното.

Псориазис
Псориазисът е заболяване, което протича хронично с периоди на обостряния. Характеризира се с появата на груби червени лющещи се плаки по участъци от тялото – окосмената част на главата, колената и торса. В последните години заболяването започна да се свързва и с нарушения в мастния метаболизъм, както и с атеросклеротични изменения в съдовете.
Псориатичен артрит
Псориатичният артрит е заболяване, което освен кожата, засяга и ставите. При него различни по големина удебелени кожни плаки се появяват по цялото тяло, но най-често покриват колената и лактите, като причиняват болка, особено при движение. Когато заболяването е в активната си фаза, пациентите са трудно подвижни, като причина за това е ставното възпаление.
Ревматоиден артрит
Ревматоидният артрит протича с възпаление на по-малките стави в човешкото тяло - на пръстите на ръцете, на китките, на глезените и пръстите на краката. Зоните се зачервяват и подуват, а по-късно се деформират и по тях се образуват възли и бучки. Пациентите се оплакват от силна скованост, която им пречи да изпълняват всекидневни битови дейности.
Болест на Бехтерев
Болестта на Бехтерев, известна като анкилозиращ спондилит, е хронично заболяване на гръбначния стълб и сакроилиачните стави. При него гръбнакът става твърд, а засягането на ставите, сухожилията и връзките води до значително ограничаване на движенията. В някои случаи болестният процес може да обхване и други стави, както и вътрешни органи.
Улцерозен колит
Улецрозният колит е хронично заболяване на дебелото черво, при което неговата лигавица се възпалява и то се разранява. Този процес е съпътстван от образуването на големи количества слуз. Появява се дискомфорт в коремната област, болки в червата и чести позиви за ходене по голяма нужда. Изхожданията са обилни и кръвенисти, което изтощава болния.
Болест на Крон
Болестта на Крон е хронично заболяване на стомашно-чревния тракт, което може да засегне всяка негова част – от устата до ануса. В болестния процес са ангажирани всички слоеве на чревната тъкан. Най-честите проявления са диарични изхождания, съпроводени с болки в областта на корема и най-често около пъпа, разранявания и фистули около ануса.
За да се свържете с нас, моля използвайте e-mail формата. Очакваме Ви!
Изпрати мейл
Created by: PR Care