НОВИНИ

Стресът отключва псориазиса

02 Ноември 2017

Болестта не е заразна. Можем да я носим в гените си, но никога да не се прояви

Д-р Боян КОСТОВ,
директор на Центъра за кожни и венерически заболявания в Пловдив

Д-р Боян Костов се дипломира през 1995 г. в Медицински университет - Пловдив. През 2003 г. придобива специалност по кожно-венерически болести. От 18 години работи като лекар в Центъра за кожно-венерически болести в града, а от две години е и негов управител. Лечебното заведение е едно от първите, които се включиха в кампанията на портала за най-честите автоимунни заболявания www.probudise.bg - „Какво става под кожата Ви?“. В центъра за кожно-венерически болести на ул. „Даме Груев“1 се провеждат безплатни прегледи за псориазис, които ще продължат до 3.11.2017 г. Необходимо е предварително записване на тел. 032/60 65 21.

-Доктор Костов, много хора възприемат псориазиса като козметичен проблем, а той всъщност е едно много сериозно заболяване. Разкажете ни какво представлява то?

-Псориазисът се възприема от обществото като козметичен проблем. Когато обаче той засяга големи площи от кожата - по ръцете и лицето, представлява сериозен проблем за засегнатите от него. Това е тежко автоимунно заболяване, за което няма категорично лечение. Има вариант то да засегне и ставите на пациентите. В такъв случай се получават увреждания, които затрудняват движението, самообслужването, може да доведе и до инвалидност.

-Заразен ли е псориазисът и как се проявява?

- Този въпрос тревожи не само здравите, но и пациентите особено, когато псориазисът е разположен по ръцете и лицето им. Засегнатите от него се безпокоят от погледите на околните, защото те смятат, че това е инфекция на кожата, с която могат да се заразят. Важно е да се знае, че това заболяване не е заразно, то не се предава от човек на човек по никакъв начин. Подобни страхове не помагат никому. Затова според мен трябва да се правят кампании, в които да се разяснява какво представлява псориазисът.

- Лесен ли е той за диагностициране?

- Когато псориазисът е кожен, в началото някой общопрактикуващ лекар може да го обърка с някакво друго заболяване. Един дерматолог с богат опит обаче не би могъл да допусне грешка. Тази диагноза не представлява проблем за специалиста. В 90% от случаите тя се разпознава дори само при клиничен преглед. Много рядко се стига до колебание дали не става въпрос за гъбички или някакво друго образувание.

- Как се действа в случай на съмнение?

- Взима се биопсия, за да се потвърди или отхвърли съмнението.

- Приблизително колко човека с псориазис минават на месец през центъра по кожно-венерически заболявания, който оглавявате? Обикновено в каква фаза на заболяването са те?

- Пациентите с псориазис при нас са всекидневие. В стационара ни постоянно имаме хоспитализирани хора с тази диагноза. Месечно при нас се лекуват между 100 и 150 човека. На общия фон от пациенти тази бройка представлява доста сериозен процент. Имаме както такива в начален стадий и с единични обриви, така и в напреднал - с изцяло обхванати тела, кожата на главата, ръцете. Когато стадият е напреднал, се изисква по-упорито лечение, а това налага и доста финансови средства. Препаратите за мазане не се реимбурсират от Националната здравноосигурителна каса. Те са доста скъпи. За един по-тежък случай разходите на месец са стотина лева, което за българския стандарт никак не е малко. Когато заболяването не се повлиява от външните средства, от фототерапията и от по-старите медикаменти, вътрешно се използват цитостатици. От няколко години и в нашата страна се прилага модерно биологично лечение. То представлява различни препарати, които атакуват възпалителните процеси, водещи до появата на псориатичните плаки и измененията в ставите. За радост те се покриват от Националната здравноосигурителна каса и с тях можем да въздействаме по-ефикасно върху псориазиса.

- Ясно ли е колко са пациентите с това заболяване в България и по света?

- Няма точна информация, но се приема се, че в България разпространението му е между 1 и 2 процента, като на 100 човека един-двама боледуват от някаква негова форма. Такова е съотношението и в останалите страни.

- Наблюдава ли се увеличаване на броя на засегнатите от псориазис в последните години?

- По отношение на честотата той се увеличава както сред възрастните, така и сред децата. Неприятното е, че в последните години повече са новодиагностицираните пациенти с по-тежки форми на псориазис. Може би това е свързано с начина на живот, с храненето, с несигурността, а от там и стресът. Тези неща оказват влияние върху него, както и върху всички останали заболявания.

- Вече казахте, че псориазисът е наследствен. Възможно ли е обаче човек да го носи в себе си, но той да не се прояви, докато не го отключи стресова ситуация?

- Това е напълно възможно. Никой не знае гените на кои болести носи в себе си. Един човек може да носи гена на псориазиса и той да не се появи, ако не настъпи отключващ момент.

- Кои възрастови групи засяга най-често?

- Псориазисът няма любима възрастова група, поразява хора от различни възрасти. Имаме дори 3-4-годишни пациенти, както и такива, които получават първите симптоми над 65 години, дори по-късно. По-тежко изразените форми са сред хората между 30 и 40 години, тъй като това е възрастта на интензивен живот, на излагане повече на слънце и влиянието на околната среда.

- Има ли симптоматика, по която да се ориентираме, че нещо се случва в организма ни, което ще доведе до псориазис, преди още той да се е проявил?

- Не, няма. Обривът, ако е външен, се появява веднага, рядко сърби.

- Може ли да бъде спряно развитието му, ако псориазисът се улови още в ранна фаза?

- За съжаление псориазисът е хронично заболяване, както много други, като високо кръвно и диабет, например. Докато при тях лечението се овладява с лекарства, при него проблемът е, че пациентът трябва да положи много грижи, което отнема и време и средства, за да се постигне някакъв ефект. Това е хронично заболяване, което допуска ремисия или ограничаване до няколко обрива по тялото, но да бъде излекувано напълно, е все още невъзможно. Дори лечението със съвременните биологични препарати, които подобряват много качеството на живот, са поддържаща терапия, която не може да елиминира напълно псориазиса.

- До какво може да доведе самолечението?

- Човек често пъти се доверява на познат, купува нещо от аптеката и се самолекува. Трябва обаче да се знае, че закъснялото адекватно лечение при псориазис може да доведе до рецидивиране на заболяването, т.е. от по-лека форма да прогресира в по-тежка. Много често хората „лекуват“ това заболяване с пасти срещу гъбички, купени на своя глава от аптеката.

Източник: www.marica.bg

Актуални факти за псориатичния артрит

14 Декември 2018

Псориатичният артрит е ревматологично заболяване, което се изявява със ставно засягане и кожни изменения.
По последни данни в света има 79 милиона болни от псориазис, което се развява на 2-4% от глобалното население. Над 80 % от пациентите с псориатичен артрит заболяват след диагностициран псориазис .

Смята се, че псориазисът и псориатичният артрит имат обща генеза, като доказателство за това е, че до 7% от страдащите от псориазис развиват псориатичен артрит в първите 10 години от диагностицирането на кожното заболяване. Същевременно двете състояния могат да протичат успоредно с други болести с автоимунен характер като например глутенова ентеропатия, увеит и възпалителни чревни заболявания (болест на Крон и улцерозен колит).

Причините за появата на първите белези на псориатичния артрит са много и за съжаление не напълно изяснени. Учените са установили ролята на наследствеността като е доказано, че 40% от страдащите от псориатичен артрит имат роднини със същото заболяване. Не бива да се пренебрегва и ролята на околната среда, тъй като според редица теории именно външните въздействия в комбинация с генетичните особености на организма задействат сложния процес на развитие на заболяването.

В основата на псориатичния артрит стои прекалено силната активност на специализирани имунни клетки, намиращи се в ставите и в кожата. Тази активация задейства възпалителни процеси, които водят до нарушаване на целостта и функцията на околните тъкани.
Първите симптоми на псориатичния артрит са болката и сковаността, които могат да засегнат всяка става в човешкото тяло. В засегнатите стави може да се наблюдава подуване, промяна на формата и подвижността. Същевременно възникват и промени в ноктите, както и сърбеж в очите.

Особено мъчително е чувството за умора и отпадналост, което съпровожда ставните и кожните изменения. Всички посочени симптоми могат да възникнат както постепенно и неусетно, така и изведнъж.
За съжаление все още няма категорични лабораторни маркери, които да поставят диагнозата. За псориатичен артрит се мисли винаги когато има ставни изменения, доказани чрез рентгенография и кожни изменения. Изготвянето на точна диагноза и оценка понякога отнема време и се извършва със съвместните усилия на специалисти ревматолози и дерматолози.

Инфографика ВЧЗ Заболявания при децата в Европа

Ранното лечение на ВЧЗ постига клинична и ендоскопска ремисия

10 Декември 2018

Сложният процес на лечение на възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит)) цели да бързо и пълно отзвучаване на симптомите, нормализиране на качеството на живот и елиминиране на странични явления от терапията.

Стратегията е редовно проследяване на тази цел и оптимизиране на лечението, когато целта не е изпълнена. Този подход намира приложение и в лечението на други хронични заболявания - диабет, артериална хипертония и ревматоиден артрит.
„Терапевтичните цели определят алгоритмите на лечението и те трябва да бъдат строго индивидуализирани спрямо нуждите на всеки наш пациент. Изборът на тези цели трябва да бъде съвместно решение на лекаря и пациента“, смята проф. Зоя Спасова, водещ гастроентеролог от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София.

Включването на ранната терапия при болестта на Крон (БК) и улцерозния колит (УК) е прозорец на възможностите за терапевтично лечение. Ранното ефективно лечение намалява възпалителната активност и структурното увреждане на червата. Редица проучвания показват, че клиничната картина и ендоскопската активност при БК не са свързани, т.е. възможно е пациентът да няма оплаквания, а да има ендоскопски изменения и обратното.

„Пациентите също трябва да осъзнаят, че отзвучаването на симптомите не означава, че лечението трябва да се прекрати“, обяснява Спасова. Затова през последните години целта на лечението при БК включва не само постигане на клинична ремисия, но и на мукозно оздравяване, наречено наскоро с термина „дълбока ремисия”.

Tрадиционният „стъпаловиден” подход в лечението на ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит) е свързан с редица ограничения. При него се започва лечение с по-безопасни лекарства с по-малко нежелани странични ефекти и постепенно се преминава към по-мощни и потенциално по-токсични лекарства за предизвикване на клинична ремисия. Този подход се базира само на симптоматично лечение. Продължителното възпаление довежда до структурно увреждане на червата и усложнения и често пациентите остават недолекувани.

От друга страна, ранното започване на биологична терапия води до по-добри резултати. При пациенти, които са достигнали дълбока ремисия, процентът на хоспитализациите е по-малък. При съпоставка на резултатите от субанализ се вижда, че при пациенти, започнали ранно лечение, оздравяването на лигавицата е със значително по-голям процент в сравнение с плацебо.

Сред препоръките на индивидуализирния подход treat-to-target (Т2Т) при Болест на Крон са: постигане на клинична ремисия, дефинирана като липса на коремна болка и нормализиране функционирането на червата, ендоскопска ремисия, определена като липса на язви и ерозии, и допълнително изследване на биомаркерите C-реактивен протеин (CRP) и фекален калпротектин. При Улцерозен колит целите са: постигане на клинична и ендоскопска ремисия, определени като съответно липса на ректално кървене и отсъствие на кървене и язви при сигмоидо- или колоноскопия; допълнителни изследвания на CRP и фекален калпротектин.

Доказателствата в подкрепа на T2T стратегията сочат, че използването на нов медикамент, води до по-малко ендоскопски обостряния при БК след оперативна намеса.

„Международно проучване демонстрира, че Т2Т стратегията, базирана на ендоскопско изследване показва увеличаване на вероятността за постигане на лигавично оздравяване“, обяснява проф. Спасова.

Според същото проучване оздравяване на лигавицата при Болест на Крон и отсъствие на дълбоки язви, отчетено на 48-ма седмица, се наблюдава в 45,9% при Т2Т лечението и при 30,3% при стандартната клинична стратегия. Дълбока ремисия се наблюдава в 37% от болните на индивидуализирана терапия срещу 23% при клинична стратегия. Биологичната ремисия е два пъти по-изразена при индивидуализираната терапия (30%:15%). Рецидивите при Т2Т са значително по-малко, отколкото при клиничната стратегия. Близо 60% от пациентите остават свободни от клинична ремисия дори на 48-ма седмица. Профилът на безопасност на индивидуализираната стратегия не се различава значително от този при стандартната клинична стратегия.

Физиотерапия и балнеолечение при болест на Бехтерев (видео)

05 Декември 2018

Ежедневно пациентите с болест на Бехтерев имат множество въпроси относно физическата си активност и евентуалните деформации, които могат да окажат негативен ефект върху ежедневието им. Редица от тях се чудят и как могат да подобрят физическия си капацитет извън познатите методи с прилагане на лекарства. Редица пациенти с болест на Бехтерев редовно питат ревматолозите кой е най-подхофящия спорт за тях и дали балнеолечението би имало позитивен ефект върху симптомите им.

В рамките на следващото видео, на тези въпроси ще се опита да отговори д-р Милена Кирилова – специализант по ревматология в УМБАЛ Софиямед.
Децата с възпалителни чревни заболявания не получават необходимите количества калций и витамин D

29 Ноември 2018

Според ново изследване децата, страдащи от възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит)), не получават препоръчителния дневен прием на калций и витамин D. Проучването, проведено в голяма лондонска болница, открива, че едва една четвърт от педиатричните пациенти с ВЧЗ си набавят двата елемента в достатъчни количества.

По тази причина експертите от организацията Европейското обединение по гастроентерология (UEG) настояват за навременни действия, които да предотвратят развитието на смущения в костния растеж и в метаболизма на калция при децата от тази рискова група.

Достатъчният прием на калций и витамин D е от особена важност при подрастващите, а пациентите с ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит) в детска и пубертетна възраст са по начало предразположени към проблеми с костния растеж и съзряване на тъканта. По тази причина, те често остават с по-нисък ръст от своите връстници.

„Имайки предвид ранната възраст на първите симптоми на ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит) и съвременния начин на живот и хранителни навици, спазването на здравословен диетичен режим при тези деца е голямо предизвикателство”, твърди д-р Рита Шергил-Боунър, диетолог от болницата „Грейт Ормънд стрийт” в Лондон и допълва:

„Ето защо насърчаваме родителите и лекуващите лекари да следят внимателно храненето на подрастващите с ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит), с което да осигурят пълноценен прием на витамини и микроелементи, подпомагащ техния растеж и развитие.”

Възникването на възпалителни чревни заболявания е комплексно и зависи, както от генетични фактори, така и от особеностите на околната среда. Заболяемостта от ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит) се увеличава плавно през последните десетилетия и един от всеки четири случая се открива още в детска възраст.

Симптомите на болестта могат да бъдат изключително мъчителни, включително силни коремни болки, диария, загуба на тегло и обща умора. Освен на физическото, тези прояви влияят и на емоционалното и интелектуалното състояние на пациентите, затруднявайки учебния процес.

„В момента разполагаме с разнообразни лекарства за терапия на ВЧЗ, но те все още не могат да решат всички проблеми, с които се сблъскват пациентите от всички възрасти”, пояснява проф. Филип ван Хотегем.

„Разработват се нови медикаменти, много от които се приемат през устата, но въпреки това в момента нямаме дефинитивно лечение на болестта.”

От особена важност е лекуващите лекари да предоставят на своите пациенти с ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит) изчерпателна информация за необходимия диетичен режим, както и да ги насочат към храни с голямо съдържание на калций и на витамин D, настояват още експертите.

Допълнителни усилия трябва да бъдат насочени към индивидуален хранителен план за всяко дете с ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит), както и чести прегледи и контрол на заболяването, допълват те.

Инфографика ВЧЗ Заболявания при децата в Европа

Created by: PR Care