НОВИНИ

Средства за облекчаване на псориазис от природата

23 Август 2018

Псориазис изисква лечение на различни нива. Затова за облекчаване на симптомите си може би използвате комбинация от средства за омекотяване на кожата и медикаменти, които се приемат под формата на хапчета или инжекции. С това обаче терапевтичните възможности не свършват. Средствата на народната медицина може да помогнат за потискане на някои симптоми на псориазис.

Имайте предвид обаче, че за ефекта на природните лечебни средства липсват научни доказателства. Преди да започнете да ги използвате, трябва първо да се консултирате с лекуващия си лекар, тъй като някои от тях могат да повлияят на ефекта от основната Ви терапия. И все пак ето някои неща – повечето от които вероятно имате под ръка, които биха могли да имат благоприятен ефект при Вас в краткосрочен план.

Зърнени закуски, обогатени с витамин D

Вижте етикета на любимия си корнфлейкс, за да разберете дали съдържа витамин D. Ако не, следващия път потърсете друга зърнена закуска, която е обогатена с този витамин. Витамин D може да забави растежа на клетките и да промени начина, по който работи имунната Ви система. Смята се, че тези негови свойства помагат при псориазис.

Добре е набавянето на витамин D да става чрез храни и/или хранителни добавки. Възможно е да приемете този витамин и от слънчевата светлина, но тогава има риск от излагане на вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Растителни масла, ядки и семена

Растителните масла, ядки и семена имат по-голямо значение за контрола на псориазис, отколкото си мислите. Някои от тези храни съдържат омега-3 есенциални мастни киселини, за които се счита, че помагат при псориазис. Следните хранителни продукти, които обикновено присъстват във всяка кухня , са естествени източници на омега-3:

• растителни масла, особено зехтин;
• ядки и най-вече орехи;
• тиквени семки.

Омега-3 ненаситени мастни киселини могат да помогнат при различни здравословни проблеми, включително псориазис. Те, освен че потискат възпалението, помагат и на имунната система. Псориазисът се смята за автоимунно заболяване, така че намирането на хранителни източници, съдържащи омега-3, е стъпка напред в борбата със симптомите на болестта.

Резултатите от едно проучване сочат, че приемът на хранителна добавка, съдържаща омега-3 мастни киселини, допълва добре терапията с медикаменти за локално приложение, тъй като помага за намаляване на кожните лезии и лющенето на кожата.

Оцет

Оцетът също може да помогне при псориазис. В древните култури са използвали оцет при много болестни състояния, включително възпаление, както и за заздравяване на рани, инфекции, язви и други наранявания.
Ябълковият оцет е популярно природно лечебно средство. Смята се, че помага за облекчаване на кожата на скалпа при псориазис. Трябва обаче първо да се консултирате със своя лекар и да подходите с внимание, когато го нанасяте върху скалпа. Разреден с вода, той може да помогне за успокояване на усещането за парене и на сърбежа. Ако, обаче, кожата на скалпа е наранена или по нея има открити рани, не използвайте оцет, защото ще щипе и дразни кожата.

Овесени ядки

Овесените ядки могат да помогнат за успокояване на раздразнената от псориазис кожа, особено под формата на т.нар. колоидна овесена каша. Тя се приготвя от стрити много ситно и сварени овесени ядки и има добър ефект при използване върху кожата.

Може да се опитате да успокоите кожата с овесени ядки под формата на каша или пък да потърсите дерматологични продукти, съдържащи колоиден овес. Трябва да се отбележи, че няма научни доказателства за ефекта от употребата на овесени ядки при псориазис, но някои хора съобщават, че овесът успокоява кожата и намалява зачервяването.

Мед

В долапа сигурно имате буркан с мед, който само чака да бъде използван. Може да го смесите със зехтин и пчелен восък, за да приготвите средство за локално третиране при псориазис.

Едно проучване в специализираното издание Complementary Therapies in Medicine сравнява това саморъчно приготвено средство с кортикостероидите. Заключението, до което достига проучването, е, че тази маз, на базата на пчелен мед, има забележителен успокояващ ефект за на симптомите на псориазис.

Куркума

Куркума е растение, което се използва при редица медицински състояния, включително възпаление, артрит и кожни проблеми. Тя е подправка, която влиза в състава на къри, и е яркожълта на цвят.

Едно проучване, резултатите от което са публикувани в списание Journal of Pharmaceutical Research, изследва куркума и нейните ефекти при лека до умерено тежка форма на псориазис. Заключението е, че тя подобрява състоянието на кожните лезии, като страничните ефекти са минимални. Проучването препоръчва да се използва съдържащ тази подправка мехлем за локално третиране като част от плана за лечение при хора с плакатен псориазис.

Храни, които трябва да избягвате

Някои от храните във Вашия килер могат да помогнат при псориазис, но други храни имат установен възпалителен ефект. Такива са преработените храни и рафинираната захар.

Най-важното, което да запомните

Няма нищо лошо да погледнете отвъд шкафчето с лекарствата или аптеката за средствата, които ни предоставя природната медицина. Преди това обаче се консултирайте с лекаря си, тъй като някои от тях взаимодействат с медикаментите, които приемате и да влошат симптомите им. Оптималният курс на действие винаги е да следвате съветите на своя лекар.

Източник: HealthLine

Анализ на синовиална тъкан разделя ревматоидния артрит на подтипове

14 Януари 2019

Изследването на генна експресия и хистология на вътреставната течност или синовия би могло да помогне за класифицирането на ревматоидния артрит (РА) като висок, нисък и междинен възпалителен подтип, става ясно от ново изследване.

„От получените от нас резултати става ясно, че синовиалните биопсии биха били полезни при пациенти, които не отговарят на няколко терапевтични режима, особено при тези, имащи ниски показатели на възпатението от кръвните изследвания“, обяснява д-р Дейна Ориндж от университета „Рокфелер“ в Ню Йорк.

„При тези болни възпалителният процес би могъл да бъде по-слабо изразен, тоест потискането на имунната система не е рационалната терапия за тях“, допълва тя.

Възпалението на синовията при ревматоидния артрит води до разрушаване на ставните повърхности, но този вид изследване не е включено в актуалните препоръки за диагностика и лечение на ревматоиден артрит.

Д-р Ориндж и колектив използват разнообразие от техники за анализ на данни от клинични, хистологични и свързани с генна експресия изследвания при 123 пациенти с РА, както и при още шестима с остеоартрит. Тяхната цел е да получат по-подробна информация за тъканното възпаление и различните субкласове на заболяването като получените резултати са публикувани на 22 фервуари 2018г. в списание Arthritis and Rheumatology.

Те класифицират 20 хистологични особености при синовиалните проби, като накрая определят 10 от тях като клинично значими.

След подробно разглеждане на структурата на РНК (рибонуклеинова киселина) съществуват три подтипа синовия, срещана при РА: с високостепенно, с нискостепенно и с междинно възпаление.
След микроскопско изследване на подтипа с високостепенно възпаление се намират активирани клетки на възпалението. Пациентите са с по-висока плазмена концентрация на маркерите на системното възпаление и автоантитела, а равнището на биомаркера за възпаление С-реактивния протеин е пропорционално с болковите оплаквания.

Обратното, при болните с подтип с нискостепенно възпаление на синовията са с ограничено тъканно възпаление, а боловия синдром не е пропорционален с нивата на CRP.

„Въпреки обнадеждаващите резултати работим върху по-подробното изучаване на болковите механизми при подгрупата с високостепенно синовиално възпаление“, заявява д-р Ориндж.

Това изследване би помогнало за разработването на по-надеждни кръвни и образни биомаркери, които да улеснят диагностиката на ревматоидния артрит и предприемането на най-подходящата терапевтична стратегия.

Използван източник:
1. Оrange, D. E., Agius, P. , DiCarlo, E. F., Robine, N. , Geiger, H. , Szymonifka, J. , McNamara, M. , Cummings, R. , Andersen, K. M., Mirza, S. , Figgie, M. , Ivashkiv, L. B., Pernis, A. B., Jiang, C. S., Frank, M. O., Darnell, R. B., Lingampali, N. , Robinson, W. H., Gravallese, E. , , , Bykerk, V. P., Goodman, S. M. and Donlin, L. T. (2018), Identification of Three Rheumatoid Arthritis Disease Subtypes by Machine Learning Integration of Synovial Histologic Features and RNA Sequencing Data. Arthritis Rheumatol, 70: 690-701. doi:10.1002/art.40428

Актуални факти за псориатичния артрит

14 Декември 2018

Псориатичният артрит е ревматологично заболяване, което се изявява със ставно засягане и кожни изменения.
По последни данни в света има 79 милиона болни от псориазис, което се развява на 2-4% от глобалното население. Над 80 % от пациентите с псориатичен артрит заболяват след диагностициран псориазис .

Смята се, че псориазисът и псориатичният артрит имат обща генеза, като доказателство за това е, че до 7% от страдащите от псориазис развиват псориатичен артрит в първите 10 години от диагностицирането на кожното заболяване. Същевременно двете състояния могат да протичат успоредно с други болести с автоимунен характер като например глутенова ентеропатия, увеит и възпалителни чревни заболявания (болест на Крон и улцерозен колит).

Причините за появата на първите белези на псориатичния артрит са много и за съжаление не напълно изяснени. Учените са установили ролята на наследствеността като е доказано, че 40% от страдащите от псориатичен артрит имат роднини със същото заболяване. Не бива да се пренебрегва и ролята на околната среда, тъй като според редица теории именно външните въздействия в комбинация с генетичните особености на организма задействат сложния процес на развитие на заболяването.

В основата на псориатичния артрит стои прекалено силната активност на специализирани имунни клетки, намиращи се в ставите и в кожата. Тази активация задейства възпалителни процеси, които водят до нарушаване на целостта и функцията на околните тъкани.
Първите симптоми на псориатичния артрит са болката и сковаността, които могат да засегнат всяка става в човешкото тяло. В засегнатите стави може да се наблюдава подуване, промяна на формата и подвижността. Същевременно възникват и промени в ноктите, както и сърбеж в очите.

Особено мъчително е чувството за умора и отпадналост, което съпровожда ставните и кожните изменения. Всички посочени симптоми могат да възникнат както постепенно и неусетно, така и изведнъж.
За съжаление все още няма категорични лабораторни маркери, които да поставят диагнозата. За псориатичен артрит се мисли винаги когато има ставни изменения, доказани чрез рентгенография и кожни изменения. Изготвянето на точна диагноза и оценка понякога отнема време и се извършва със съвместните усилия на специалисти ревматолози и дерматолози.

Инфографика ВЧЗ Заболявания при децата в Европа

Ранното лечение на ВЧЗ постига клинична и ендоскопска ремисия

10 Декември 2018

Сложният процес на лечение на възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит)) цели да бързо и пълно отзвучаване на симптомите, нормализиране на качеството на живот и елиминиране на странични явления от терапията.

Стратегията е редовно проследяване на тази цел и оптимизиране на лечението, когато целта не е изпълнена. Този подход намира приложение и в лечението на други хронични заболявания - диабет, артериална хипертония и ревматоиден артрит.
„Терапевтичните цели определят алгоритмите на лечението и те трябва да бъдат строго индивидуализирани спрямо нуждите на всеки наш пациент. Изборът на тези цели трябва да бъде съвместно решение на лекаря и пациента“, смята проф. Зоя Спасова, водещ гастроентеролог от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София.

Включването на ранната терапия при болестта на Крон (БК) и улцерозния колит (УК) е прозорец на възможностите за терапевтично лечение. Ранното ефективно лечение намалява възпалителната активност и структурното увреждане на червата. Редица проучвания показват, че клиничната картина и ендоскопската активност при БК не са свързани, т.е. възможно е пациентът да няма оплаквания, а да има ендоскопски изменения и обратното.

„Пациентите също трябва да осъзнаят, че отзвучаването на симптомите не означава, че лечението трябва да се прекрати“, обяснява Спасова. Затова през последните години целта на лечението при БК включва не само постигане на клинична ремисия, но и на мукозно оздравяване, наречено наскоро с термина „дълбока ремисия”.

Tрадиционният „стъпаловиден” подход в лечението на ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит) е свързан с редица ограничения. При него се започва лечение с по-безопасни лекарства с по-малко нежелани странични ефекти и постепенно се преминава към по-мощни и потенциално по-токсични лекарства за предизвикване на клинична ремисия. Този подход се базира само на симптоматично лечение. Продължителното възпаление довежда до структурно увреждане на червата и усложнения и често пациентите остават недолекувани.

От друга страна, ранното започване на биологична терапия води до по-добри резултати. При пациенти, които са достигнали дълбока ремисия, процентът на хоспитализациите е по-малък. При съпоставка на резултатите от субанализ се вижда, че при пациенти, започнали ранно лечение, оздравяването на лигавицата е със значително по-голям процент в сравнение с плацебо.

Сред препоръките на индивидуализирния подход treat-to-target (Т2Т) при Болест на Крон са: постигане на клинична ремисия, дефинирана като липса на коремна болка и нормализиране функционирането на червата, ендоскопска ремисия, определена като липса на язви и ерозии, и допълнително изследване на биомаркерите C-реактивен протеин (CRP) и фекален калпротектин. При Улцерозен колит целите са: постигане на клинична и ендоскопска ремисия, определени като съответно липса на ректално кървене и отсъствие на кървене и язви при сигмоидо- или колоноскопия; допълнителни изследвания на CRP и фекален калпротектин.

Доказателствата в подкрепа на T2T стратегията сочат, че използването на нов медикамент, води до по-малко ендоскопски обостряния при БК след оперативна намеса.

„Международно проучване демонстрира, че Т2Т стратегията, базирана на ендоскопско изследване показва увеличаване на вероятността за постигане на лигавично оздравяване“, обяснява проф. Спасова.

Според същото проучване оздравяване на лигавицата при Болест на Крон и отсъствие на дълбоки язви, отчетено на 48-ма седмица, се наблюдава в 45,9% при Т2Т лечението и при 30,3% при стандартната клинична стратегия. Дълбока ремисия се наблюдава в 37% от болните на индивидуализирана терапия срещу 23% при клинична стратегия. Биологичната ремисия е два пъти по-изразена при индивидуализираната терапия (30%:15%). Рецидивите при Т2Т са значително по-малко, отколкото при клиничната стратегия. Близо 60% от пациентите остават свободни от клинична ремисия дори на 48-ма седмица. Профилът на безопасност на индивидуализираната стратегия не се различава значително от този при стандартната клинична стратегия.

Физиотерапия и балнеолечение при болест на Бехтерев (видео)

05 Декември 2018

Ежедневно пациентите с болест на Бехтерев имат множество въпроси относно физическата си активност и евентуалните деформации, които могат да окажат негативен ефект върху ежедневието им. Редица от тях се чудят и как могат да подобрят физическия си капацитет извън познатите методи с прилагане на лекарства. Редица пациенти с болест на Бехтерев редовно питат ревматолозите кой е най-подхофящия спорт за тях и дали балнеолечението би имало позитивен ефект върху симптомите им.

В рамките на следващото видео, на тези въпроси ще се опита да отговори д-р Милена Кирилова – специализант по ревматология в УМБАЛ Софиямед.
Created by: PR Care