Улцерозен колит
Симптоми и видове
Чести клинични прояви на улцерозен колит

Чести клинични прояви на улцерозен колит

Чести клинични прояви на улцерозен колит са:

• пристъпи на диария - често нощна;
• спастична болка или спазми в корема;
• загуба на тегло;
• кървене от ректума;
• секреция на слуз;
• тенезми (непродуктивни болезнени напъни за дефекация);
• Системни симптоми: повишена температура и общо неразположение.

Вариациите на симптомите отразяват разликите в степента на заболяване (количеството на дебелото черво и ректума, които са възпалени) и интензитета на възпалението. Обикновено пациенти с възпаление, ограничено до ректума и късия сегмент на дебелото черво, съседен на ректума, имат леки симптоми и по-добра прогноза от пациенти с по-разпространено възпаление на дебелото черво.

При повечето хора симптомите идват и си отиват. Някои пациенти нямат симптоми в продължение на месеци или години – това състояние е познато като ремисия. След нея следва обостряне. Около 5-10 на всеки 100 души изпитват симптоми непрекъснато.

Форма на улцерозен колит

При лека форма на улцерозен колит изхожданията са по-малко от 4 на ден, кръвта в изпражненията е малко, няма висока телесна температура, не се наблюдава учестен сърдечен ритъм, анемията е лека (над 115 г/л).

При умерената форма на улцерозен колит изхожданията са от 4 до 6 пъти на ден, кръвта в изпражненията е умерена, телесната температура е под 37,8 градуса, не се наблюдава учестен сърдечен ритъм (среден пулс под 90 удара в минута), налице е анемия със стойности на хемоглобина над 105 г/л.

При тежката форма на улцерозния колит изхожданията са повече от 6 на ден, придружени с голямо количество кръв и телесна температура над 37,8 градуса. Пулсът е над 90 удара в минута, налична е и анемия със стойности на хемоглобина под 105 г/л.

При острата тежка форма на улцерозен колит (някога известна като флуминантна форма) изхожданията са повече от 10 на ден, има непрекъснато кръв в изпражненията, телесната температура е над 37,8 градуса, пулсът е над 90 удара в минута. Анемията е в тежка форма и пациентът се нуждае от кръвопреливане.

Разновидности на улцерозен колит

Разновидности на улцерозен колит

Улцерозният колит се разделя на няколко разновидности в зависимост от локализацията и степента на възпаление като: улцерозен проктит (възпалението обхваща само лигавицата на ректума).

При около 30% от пациентите заболяването започва като улцерозен проктит. При тази форма болестният процес се локализира в крайната част на правото черво (ректума). Поради ограничената локализация, тази форма протича с умерена тежест и по-благоприятно от другите видове.

Левостранен колит (възпалението обхваща лигавицата на дебелото черво до извивката на далака) - започва от ректалната част и може да обхване целия ляв дял на дебелото черво. Симптомите включват липса на апетит, загуба на тегло, диария, силна болка в лявата част на корема и кървене.

Разпространен колит или панколит (възпалението се разпространява и след извивката на далака или засяга цялото дебело черво) - обхваща цялото дебело черво. Симптомите включват диария, силна коремна болка, крампи и значително отслабване на тегло. Потенциални усложнения са масивно кървене и остро разширяване на червото, което може да доведе до необходимост от хирургична намеса.

Улцерозен колит при деца

Детският улцерозен колит има по-тежка клинична картина, отколкото при възрастните. Децата са склонни да проявяват панколит (възпаление на цялото дебело черво).

Приблизително 50% от децата с улцерозен колит имат рецидив всяка година. Сред децата с умерено до тежко заболяване по време на поставяне на диагнозата 25% претърпяват колектомия (отстраняване на част или на цялото дебело черво) до 5 години.

При повече от 65% от децата с улцерозен колит се наблюдават проблеми в растежа и забавен пубертет в следствие от недохранването.

Created by: PR Care