Ревматоиден артрит
Симптоми и видове
Симптомите при ревматоидния артрит се появяват и отшумяват

Симптомите при ревматоидния артрит се появяват и отшумяват

Симптомите при ревматоидния артрит се появяват и отшумяват в зависимост от степента на възпаление на тъканите. Когато тъканите са възпалени, заболяването е активно. При отминаване на възпалението, заболяването е неактивно (ремисии). Ремисиите могат да се появят спонтанно или с лечение и могат да продължат седмици, месеци или години. По време на ремисия симптомите на болестта изчезват, а хората се чувстват добре. Когато заболяването се активира отново – т.е. получават рецидив, симптомите се появяват отново. Връщането на активността на заболяването и симптомите се нарича пристъп (релапс).

Характерна за ревматоидния артрит е нощната болка в покой, която намалява при движение, за разлика от остеоартрозата, при която болката е по-силна при движение и намалява в покой. Друг характерен симптом е сутрешната скованост, която продължава повече от един час.

Когато заболяването е активно, симптомите на ревматоидния артрит могат да включват умора, загуба на енергия, липса на апетит, субфебрилна температура (телесна температура 37 или малко над 37 градуса по Целзий), мускулни и ставни болки, скованост. Мускулна и ставната скованост по правило е най-забележима сутринта и след периоди на бездействие. Също така по време на пристъпите ставите често стават топли, червени, подути, болезнени. Това се случва, тъй като синовията (течност, която намалява триенето) се възпалява в резултат на производство на прекомерна ставна течност (синовиална течност).

Начални симптоми на ревматоидния артрит

Ревматоидният артрит обикновено причинява възпаление на няколко стави и засяга и двете страни на тялото. Ранните симптоми могат да бъдат едва доловими. Малките стави на двете ръце и китките често са засегнати.

Начални симптоми на ревматоидния артрит могат да бъдат болка и продължителна скованост на ставите, особено сутринта. Симптомите, засягащи ръцете включват затруднения с прости задачи и дейности от ежедневието, като например завъртане на дръжки и отваряне на буркани. Малките стави на краката също са често засегнати, което може да доведе до болезнено ходене, особено сутрин след ставане от леглото.

Хроничното възпаление може да доведе до увреждане на тъканите, включително на хрущяла и костта. Това води до загуба на хрущял и ерозия и слабост на костите. Засегнати са и мускулите, появява се ставна деформация, разрушаване и загуба на функция.

Симптомите при деца с ревматоиден артрит включват куцане, раздразнителност, плач и лош апетит.

Около половината засегнати от това заболяване – 40 до 50%, имат извънставни прояви, т.е. при тях са налице и симптоми от страна и на други органи и системи.

Често срещан при пациенти с ревматоидният артрит е синдромът на Сьогрен, който включва сухота в очите - липса на слъзна секреция (липса на сълзи) или сух кератоконюнктивит и сухота в устата (ксеростомия), който се среща при приблизително 35% от пациентите. При този синдром състоянието често се влошава вечерно време и може да се придружава от болки в очите, усещане за парене, зачервяване, сърбеж и замъглено виждане.

Възможни са и други кожни прояви, като язви по долните крайници и малки възловидни образувания под кожата, познати като ревматоидни възли. Тези кожни възли се локализират предимно в зоните, подложени на натиск (например лакът и пета) и зоните на хронична травма.

При някои болни в резултат на обездвижването, а понякога и от приемането на някои медикаменти (кортикостероиди - КС) се наблюдава мускулна хипотрофия и намалена мускулна сила.

Ревматоиден артрит може да засегне сърцето и да доведе до развитие на перикардит

Ревматоиден артрит може да засегне сърцето и да доведе до развитие на перикардит

Ревматоидният артрит може да засегне сърцето и да доведе до развитие на перикардит. Най-често това се случва при пациенти с висока възпалителна активност и системно засягане.

Перикардитът представлява възпаление на сърдечната обвивка (торбичка). Главното оплакване на болните е постоянният задух, който се засилва и при най-малкото усилие. В последствие задух се явява и в покой. Тенът на кожата е блед, а видимите лигавици - синкаво-бледи. Черният дроб се напипва увеличен, гладък и болезнен. В по-напреднал стадий на преден план се появяват признаци на прогресираща двустранна сърдечна недостатъчност.

При пациентите с ревматоиден артрит може да има някои отклонения, които са свързани с продукцията на различни кръвни клетки от костния мозък. Най-честата хематологична проява на заболяването е анемията (понижен хемоглобин и червени кръвни клетки) и повишено продуциране на тромбоцити.

В България от ревматоиден артрит страдат около 60 000 души.

Рискови фактори и причини

Причината за заболяването ревматоидeн артрит остава неизвестна.

Смята се, че тенденцията за развитие на ревматоидeн артрит може да бъде генетично унаследена. Идентифицирани са някои гени, които повишават риска от ревматоидeн артрит.

Предполага се също така, че някои инфекции или фактори на околната среда могат да предизвикат активиране на имунната система при предразположени индивиди.

Тютюнопушенето е предполагаем рисков фактор за ревматоиден артрит. Приема се, че вдишването на цигарения дим активира възпалителните процеси и стимулира вродената имунна система в дихателните пътища. Постоянното излагане на цигарен дим може да предизвика изработване на автоантитела, сред които е и ревматоидният фактор – РФ.

Created by: PR Care