Болест на Бехтерев
Симптоми и видове
Симптомите на Болест на Бехтерев

Симптомите на анкилозиращ спондилит / Болест на Бехтерев

Симптомите на анкилозиращ спондилит са свързани с възпаление на гръбначния стълб, ставите и други органи.

Умората е чест симптом, свързан с активното възпаление. Възпалението на гръбначния стълб причинява болка и скованост в долната част на гърба, горната част на седалището, врата и останалата част на гръбначния стълб. Появата на болка и скованост обикновено е постепенна и прогресивно се влошава със загуба на обхват на движение, ставащо забележимо след няколко месеца. При някои случаи началото на проява на симптомите е бързо и интензивно.

Лумбалната болка (болки в кръста) и болката в седалищната област са чести прояви на активното възпаление на гръбначния стълб и сакроилиачните стави. Симптомите на болка и скованост често се влошават сутринта или след продължителни периоди на бездействие.

При болест на Бехтерев болката не изчезва при почивка. Характерна е и сутрешна скованост
, която продължава повече от 30 минути. Движение, топлина и топъл душ често намаляват болката и сковаността на сутринта. Тъй като анкилозиращият спондилит често засяга подрастващите, появата на болки в кръста понякога неправилно се приписва на спортни травми при по-млади пациенти.

Типично е, че оплакванията започват от долната част на гърба, произлизащи от кръстно-хълбочните и тазобедрените стави, като по-късно обхващат горната част на гръбначния стълб и гръдния кош. Болката обикновено е тъпа, дълбока и недобре локализирана в долната част на гръбначния стълб. Често болката започва като едностранна и временно появяваща се, но с развитието на заболяването става двустранна и по-постоянна.

Оплакванията за болест на Бехтерев започват обикновено преди 40-годишна възраст

Характерно е, че оплакванията започват обикновено преди 40-годишна възраст. Най-често болката и сковаността в гръбнака се появяват при млади хора.

Друг често срещан симптом са болките в тазобедрените стави, седалището и задната част на бедрата. Усещането за болезненост в основата на таза – около седалищната кост, често причинява дискомфорт, особено при сядане.

Пациентите, които имат хронично, тежко възпаление на гръбначния стълб, могат да развият анкилоза. Болката в гръбначния стълб изчезва, но засегнатият човек има пълна загуба на подвижността на гръбначния стълб. Тези слети прешлени са особено крехки и уязвими за фрактури (счупване), особено при травма, като например при пътнотранспортни произшествия. Внезапна поява на болка и мобилност в областта на гръбначния стълб може да е знак за фрактура. Долната част на врата (шийните прешлени) е най-честата зона за такива фрактури.

Хроничният спондилит и анкилоза причиняват изкривяване напред на горната част на торса (гръдните прешлени), което ограничава капацитета на дишането. Спондилитът може да засегне и областите, в които ребрата се прикрепят към горната част на гръбначния стълб, като ограничават още повече капацитета на белите дробове. Анкилозиращият спондилит е в състояние да предизвика възпаление и увреждане на белите дробове, което води до кашлица и задух, особено при физическа активност и инфекции. Ето защо затрудненото дишане може да бъде сериозно усложнение.

Хората с анкилозиращ спондилит могат да получат артрит и в други стави, различни от тези на гръбначния стълб. Появява се по-често при жените. Пациентите могат да забележат болка, скованост, топлина, подуване и/или зачервяване в ставите – бедрените, коленните и глезенните. Понякога малките стави на пръстите на краката могат да се възпалят. Не са редки и случаите на болезненост и дискомфорт в зоната около петите - възпаление може да възникне в задната част на петата, където ахилесовото сухожилие се свързва с костта на петата, или в сухожилието в арката на стъпалото, което причинява болка. Това състояние се обозначава като плантарен фасциит. Това е най-честата форма на ентезит (възпаление на залавното място на сухожилията и връзките за костта).

Болест на Бехтерев засегнати области на тялото

Други области на тялото, засегнати от анкилозиращ спондилит

Други области на тялото, засегнати от анкилозиращ спондилит, включват очите, сърцето и бъбреците. Пациенти с анкилозиращ спондилит могат да развият възпаление на ириса (ирит), оцветената част на окото. Иритът се характеризира със зачервяване и болка в очите, особено при вглеждане в ярки светлини. Освен това цилиарното тяло и хороидеята на окото могат да се възпаляват – това състояние се означава като увеит. Иритът и увеитът могат да бъдат сериозни усложнения на анкилозиращия спондилит, които могат да увредят очите и зрението.

Анкилозиращият спондилит рядко може да причини проводни нарушения на сърцето и недостатъчност на аортната клапа на сърцето.

Прогресиращият анкилозиращ спондилит може да доведе до отлагания в бъбреците на един протеин, наречен амилоид, което да доведе до бъбречна недостатъчност.

Created by: PR Care