Псориазис
Симптоми и видове
Кожни лезии при псориазис

Кожни лезии при псориазис

Типичните кожни лезии при псориазиса са червеникави плаки с рязко очертани граници и покрити със сребристо-бели люспи.

Лезиите могат да бъдат сравнително малко на брой или да засягат обширни площи от тялото.

При пациентите с псориазис могат да се наблюдават периоди на обостряне и на подобрение на заболяването. Понякога настъпва пълно изчистване на кожата.

Редица кожни заболявания могат да проявяват сходни симптоми, както при псориазиса, поради което за поставяне на диагнозата е задължителна консултацията с дерматолог.

Плакатният псориазис

Плакатният псориазис

Най-често срещаната форма на псориазиса е плакатната, тя се наблюдава при около 80 до 90% от случаите.

Плаките са зачервени и уплътнени, покрити със сребристи люспи.

Под люспите кожата е червена и лесно ранима. При разчесване е възможно да се появи кървава капка.

Най-засегнати места са лактите, коленете, скалпът, долната част на гърба. Също така често засегнати са дланите, стъпалата и гениталиите.

Псориазис на плаки може да се развие практически върху всяка част от тялото, като често засягането е симетрично.

Гутатният псориазис е втората по честота форма на псориазиса

Гутатният псориазис е втората по честота форма на псориазиса

Той засяга по-малко от 10% от пациентите.

Често започва в детството или в ранната зряла възраст.

Характеризира се с дребни, червени обриви, покрити с люспи, по тялото и крайниците.

Гутатният псориазис се проявява изведнъж. Въпреки че може да възникне без каквато и да е явна причина, често той се отключва от редица състояния, като:

• инфекции на гърлото и горните дихателни пътища;
• стрес;
• лекарства — например средства за понижаване на кръвното налягане или някои антибиотици.

При установена инфекция се предприемат мерки за нейното овладяване. За съжаление, излекуването на инфекцията не винаги означава и обратно развитие на отключения от нея псориазис.

Гутатният псориазис може да премине в плакатен псориазис — например при сливането на нараснали гутатни плаки.

Еритродермичният псориазис

Еритродермичният псориазис

Една от най-тежките форми на псориазис.

Засяга между 85 и 100% от кожата на цялото тяло.

Протича с ярко зачервяване, болка, сърбеж, лющене на кожата, повишена телесна температура. Засегнатата от еритродермичен псориазис кожа губи част от защитната си функция, както и част от своята способност да контролира телесната температура и да задържа течности и белтъци.

Пациентите с еритродермичен псориазис са по-податливи на инфекции. Състоянието е потенциално животозастрашаващо. Еритродермията (червената кожа) може да е първоначалната изява на псориазис, но може и да възникне на базата на предходен псориазис на плаки или гутатен псориазис.

Отключващи фактори са: внезапно преустановяване на приема на системни кортикостероиди, употребата на някои лекарства, включително антибиотици.

Пациентите с пристъп на еритродермичен псориазис трябва незабавно да потърсят лекарска помощ

Псориазис по ноктите

Псориазис по ноктите

Засягането на ноктите много често е ясен сигнал за лекаря, че се касае за диагноза псориазис. Изменения на ноктите настъпват при 50% от боледуващите от псориазис и при 80% от пациентите с псориатичен артрит.

Най-често наблюдаваните изменения на ноктите са:

• характерни точковидни вдлъбвания — появата на малки точковидни ямки, много специфични за псориазиса;
• онихолиза или отделяне на нокътната плочка от нейното легло, често срещано при посриазиса;
• пожълтяване - често срещано при псориатични нокти на краката, което може да се прояви и по ноктите на ръцете;
• деформация на нокътя;
• удебеляване на нокътя.

Тъй като подобни симптоми се наблюдават и при дерматит, гъбична инфекция и други състояния, деформацията и удебеляването на ноктите не са така специфични за псориазиса, както точковидните вдлъбвания, онихолизата и промяната в цвета.

Понякога при първоначалния преглед на пациент могат да бъдат установени типични за псориазиса нокътни промени без никакви видими кожни лезии. При много от тези пациенти с псориатични изменения на ноктите по-късно могат да се появят и характерните кожни лезии.

Инвертен псориазис

Инвертен псориазис

Инвертният псориазис в повечето случаи се среща в кожните гънки – под мишниците и в слабините, както и около пъпа и под гърдите на жените.

Лезиите са гладки, понякога лъскави, червеникави, при които обикновено отсъства излющването, което е налице при плакатния псориазис.

Поради своята локализация в кожните гънки и деликатни участъци инвертният псориазис може да се влоши при дразнене вследствие на търкане и изпотяване, особено при много пълни хора с дълбоки кожни гънки поради наднорменото си тегло.

Пустулозният псориазис

Пустулозният псориазис

Пустулозният псориазис (пустула- малко мехурче, което съдържа гной)

Пустулозният псориазис може да е ограничен по дланите и стъпалата или да засяга цялото тяло. В последния случай той представлява тежка и инвалидизираща форма на псориазиса, която може да рецидивира или да се развие при пациенти с предшестващ псориазис. Характеризира се с поява на гнойни мехурчета върху зачервена кожа. Съдържащата се в пустулите гной не съдържа инфекциозен причинител и не е заразна.

При пустулозният псориазис, както и при еритродермичния, кожата губи част от защитната си функция и пациентите са по-податливи на инфекции и загуба на течности през кожата.

Подобно на еритродермичния псориазис, пустулозният най-често се отключва от: рязко преустановяване на приема на системни кортикостероиди, инфекции и емоционален стрес. Възможно е обаче да се развие и спонтанно.

Created by: PR Care