Ревматоиден артрит
При деца
ревматоиден артрит при деца и младежки – ювенилен

Детски и младежки – ювенилен, ревматоиден артрит

Под детски и младежки – ювенилен, ревматоиден артрит се разбира артрит, който се развива преди 16-годишна възраст. Наблюдава се най-често при деца във възрастова група между 1 до 3 години и между 8 и 12 години. Много рядко се среща при деца под 6-месечна възраст.

Симптомите на ювенилния ревматоиден артрит са разнообразни и болестта може да се раздели на три типа:

• със засягане на малко стави (не повече от четири);
• полиартикуларна форма;
• системен тип със системни прояви.

Заболяването засяга около 100 на всеки 100 000 деца. В България децата болни от артрит са над 600. Най-често срещаният тип е този със засягането на малките стави и обхваща между 40 и 50% от случаите.

При деца на възраст около 5 години единственият симптом е лека болка с незначително подуване на ставите и субфебрилна температура (до 37,5С). Децата, страдащи от ювенилен артрит забавят растежа си в сравнение със своите връстници. По-сериозно усложнение на този вид артрит е възпалението на очния ирис (т. нар. иридоциклит), който се явява в 20 до 30% от регистрираните случаи и изисква преглед от офталмолог на всеки три месеца.

Полиартикуларният вариант (със засягането на много стави) на заболяването съставлява 30 до 40% от всички случаи на ювенилен ревматоиден артрит. Характеризира се с възпаление на повече от четири стави и може да започне внезапно (както и да се развие постепенно).

И в двата случая децата стават апатични и раздразнителни, губят апетит и бързо отслабват. Първоначално се възпаляват големите стави – на колената, на лактите, на китките и на глезените. Детето обикновено има леко повишена или субфебрилна температура.

Системната форма на младежкия ревматоиден артрит е най-рядката от всички и съставлява около 20% от случаите.

Началните симптоми са твърде различни и променливи. Понякога са налице само ставни болки и леко повишена температура. Често заболяването е съпътствано от бързопреходен обрив, увеличени лимфни възли и далак. Понякога може да се появи възпаление на сърцето и белите дробове.

Общата прогноза за изхода на заболяването в повечето случаи е оптимистична. Над 75% от децата имат продължителни ремисии без значителни остатъчни поражения и могат да продължат нормален живот като възрастни.

Деца с положителен ревматоиден фактор в кръвта или със системни пристъпи са предразположени в по-голяма степен към развитие на хронични деструктивни ставни изменения. Забавяне на растежа се появява най-често при боледуващи от хроничния системен или полиартикуларен артрит.

Лечението невинаги е същото, както при възрастните пациенти. Основните медикаменти, които лекарите предписват, са от групата на нестероидни противовъзпалителни средства.

Терапия със златни соли се препоръчва само при по-големи деца, когато не се повлияват добре от лечение с аспирин и ибупрофен в продължение на 6 месеца.

Created by: PR Care