НОВИНИ

Пациентите с гноен хидраденит биха могли да страдат и от болест на Крон

20 Юли 2018

Пациентите с гноен хидраденит, кожно заболяване, характеризиращо се с болезнени възли и абсцеси биха могли да страдат и от болестта на Крон. При наличие на симптоми от страна на стомашно-чревния тракт е необходимо да се консултират с гастроентеролог, смятат учени.

„При гнойния хидраденит и болестта на Крон има общи черти, включително възпалителни промени в чревната стена и в кожата с нагнояване, фистули и образуване на ходове, възраст на поява, връзка с тютюнопушенето, общи патогенетични процеси и генетичен компонент“, обобщава д-р Амит Гарг от Ню Хайд Парк.

„Всъщност, често при нас попадат пациенти с гноен хидраденит, които описват стомашно-чревни симптооми, подобни на тези при болестта на Крон, а сама по себе си тя макар и рядко може да има кожна изява, подобна на хидраденитис супуратива“.

С цел оценка на връзката между двете болести д-р Гарг и колектив изготвят анализ на база данни със здравна информация от САЩ, включваща 51,340 пациенти с гноен хидраденит, 68% от които жени. От тях 56.5% са на възраст 18 до 44 г. ; 34.2% са от 45 до 64 г., а 9.3% са на 65 и повече.

Заболяемостта от болест на Крон при пациентите с гноен хидраденит е 2%, в сравнение с 0,6% при здравата популация, става ясно от доклада, публикуван в списание JAMA Dermatology. Най-засегнати от двете заболявания са индивиди от европеидната раса, на възраст 45 до 64 г. (2.4%), със слабо телосложение (2.8%) и пушачи (2.3%).

„Със сигурност все още има много неизвестни около връзката между двете заболявания и припокриващата се симптоматика“, обяснява д-р Гарг и допълва:

„Въпреки това, имайки предвид, че 2% от тях имат и двете болести, е оправдано пациентите с гноен хидраденит и прояви от стомашно-чревния тракт да бъдат консултирани с гастроентеролог.“

„Това изследване е много добре изготвено и паралелът между двете заболявания е основателен“, казва д-р Лиса Малтер от  центъра „Лонгоун“ в Ню Йорк и потвърждава нуждата от внимателно наблюдение от гастроентеролог при поява на оплаквания.

„Диагностиката не бива да бъде отлагана, защото в момента има все по-стабилни доказателства, че ранното агресивно лечение на болестта на Крон помага за предотвратяване на усложенията и подобрява прогнозата“, допълва тя.

Използван източник:

1. Garg A, Hundal J, Strunk A. Overall and Subgroup Prevalence of Crohn Disease Among Patients With Hidradenitis SuppurativaA Population-Based Analysis in the United States. JAMA Dermatol. Published online May 23, 2018. doi:10.1001/jamadermatol.2018.0878

Как да облекчим симптомите на псориазис у дома

14 Август 2018

10 съвета, допълващи Вашата терапия

Лечението на псориазис


Псориазис е хронично автоимунно заболяване, което се характеризира със зачервени, покрити със сребристи люспи участъци кожа. Въпреки че все още няма дефинитивно лечение за това заболяване, съществуват много терапии за облекчаване на симптомите му. Ето 10 начина да облекчите по-леките симптоми на заболяването. Тези методи могат да заместят медикаментозната терапия, но са подходящи като съпътстващо лечение. Преди да прибегнете към някои от тези съвети, винаги се консултирайте с лекуващия си лекар.

1. Приемайте хранителни добавки

Хранителните добавки могат да помогнат за облекчаване на симптомите на псориазис отвътре. Има данни, че рибеното масло, витамин D, екстракт от бял трън, алое вера, и масло от вечерна иглика облекчават леките симптоми на псориазис. Преди обаче да приемете каквато и да е хранителна добавка, задължително се консултирайте със своя лекар, за да сте сигурни, че тя няма да има лекарствени взаимодействия с медикаментите, които приемате или да повлияе негативно върху друго Ваше заболяване, ако страдате от такова.

2. Пазете кожата от изсушаване

Използвайте уред-овлажнител, за да поддържате влажността на въздуха у дома или в офиса си. Така ще помогнете за предпазване на кожата от изсушаване. Хидратиращите лосиони или кремове за чувствителна кожа също действат много добре за поддържане на еластичността на кожата и предотвратяване на образуването на псориатични плаки.

3. Избягвайте ароматите

Повечето сапуни и парфюми съдържат оцветители и други химикали, които може да раздразнят кожата. Те имат много приятен аромат, но могат да обострят псориазиса. Когато е възможно, избягвайте употребата им или предпочитайте онези, на които е обозначено, че са подходящи за хора с чувствителна кожа.

4. Хранете се здравословно

Начинът на хранене може да играе роля за контрола на псориазис. Изключването от диетата на червените меса и закуските с високо съдържание на мазнини може да помогне за намаляване на пристъпите на обостряне на симптомите, които тези храни предизвикват. Известно е, че студеноводните риби като сьомга, риба тон, сардини и скумрия имат способността да облекчат възпалението поради високото съдържание на омега-3 мастни киселини. Добре е да ги включвате по-често в менюто си, защото може да помогнат за контрола на симптомите на псориазис. Зехтинът също има успокояващо действие при локално приложение върху кожата. Докато си вземате душ, втрийте с пръсти няколко лъжици зехтин в скалпа, за да подпомогнете отделянето на проблемни плаки.

5. Вземете си вана

Горещата вода изсушава и може да раздразни кожата. Хладка вана с магнезиев сулфат (английска сол) или с лъжица зехтин в нея обаче може да успокои сърбежа и да проникне в люспите и плаките. Нанесете овлажняващ крем или лосион непосредствено след къпане за още по-голям ефект.

6. Поемете малко лъчи

При светлинната терапия (фототерапията) кожата се излага на въздействието на ултравиолетови лъчи под лекарски контрол. Ултравиолетовата светлина помага да се забави растежът на кожните клетки, предизвикан от псориазис. Този вид терапия обикновено изисква постоянство и е свързана с многократни чести посещения при лекаря. Трябва да се отбележи, че солариумът не е средство за фототерапия. Твърде много слънчева светлина също може да влоши състоянието Ви. Светлинната терапия винаги трябва да се провежда под контрола на лекар.

7. Намалете стреса

Всяко хронично заболяване като псориазис може да бъде източник на стрес и същевременно стресът би могъл да предизвика проява на болестта. Това може да се превърне в порочен кръг. Полагайте усилия да намалите стреса винаги, когато е възможно, и включете в ежедневието си практики за успокояване и намаляване на напрежението като йога и медитация.

8. Избягвайте алкохола

Алкохолът предизвиква симптоми при много хора, които страдат от псориазис. Едно проучване на болница „Бригам едн уиминс“ и факултета по медицина на Харвардския университет сочи, че има повишен риск от псориазис при жени, които консумират алкохолна бира (4-6%). При жените, консумирали най-малко пет алкохолни бири седмично, вероятността да развият псориазис била два пъти по-висока, в сравнение с тези, които не са консумирали алкохол.

9. Опитайте куркума

Билките често се използват за лечение на много заболявания. Установено е, че куркумата помага за минимизиране на пристъпите на обостряне на псориазис. Тя може да се приема под формата на хранителна добавка, или да се поръсва върху храната. Консултирайте се с лекаря си относно потенциалните ползи от куркума за Вас. Одобрената дневна доза от Американската агенция по лекарствата и храните е 1,5-3,0 грама.

10. Спрете цигарите

Избягвайте тютюна. Тютюнопушенето може да увеличи риска от появата на псориазис и да влоши симптомите, в случай че вече страдате от това заболяване.

Най-важното:

Няма един-единствен правилен отговор на въпроса как оптимално да се контролират симптомите на псориазис. Това, което действа при един пациент, може да не е ефикасно при друг. Някои терапевтични възможности може да имат отрицателен ефект по отношение на други придружаващи заболявания. Не забравяйте, че тези домашни лечебни средства могат да облекчат до известна степен симптомите, но не и да заместят терапията, назначена от лекар.

Използван източник: HelathLine

Кога трябва да се започнат кортикостероиди при Крон и за колко дълго?

08 Август 2018

IBD Ahead е международно проучване проведено в 43 страни, включително и България, целящо да подобри поведението при пациентите с ВЧЗ, а смисълът на проекта е достигане на идеала за индивидуализиран подход на лечението на тези пациенти.

IBD Ahead e програма за определяне на прогностичните фактори и мониториране на лечението при пациентите с възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ).

Оптимизацията на стандартното лечение и проследяване активността при болестта на Крон са от съществено значение за подобряване на терапевтичните решения.

Кога трябва да се започнат кортикостероиди и за колко дълго?

Системните кортикостероиди се използват при умерена до тежка болест на Крон с каквато и да е локализация. Използването им при изолирана перианална болест на Крон не се подкрепя.

Продължителността на първоначалното лечение със системни кортикостероиди в пълна доза зависи от отговора на пациента.

„Няма ясни доказателства, че лечението с пълната доза стероид след 1-3 седмици влияе на постигането на ремисия. Пациенти, които не отговорят в рамките на 2-4 седмици, е най-добре да се изследват допълнително и да се обмислят други опции за лечение“, обяснява проф. Спасова.

Каква е най-добрата стратегия за дозиране на кортикостероиди?

Намаляване на кортикостероидите по принцип се стартира в рамките на седмица от започване на лечението и след не повече от 3-4 седмици. Към момента няма проучвания, оценяващи различните режими на намаляване.

„Разумен подход е да се намалява дозата с 5 mg/седмица, стигайки до нула за 8 седмици (от първоначална доза 40 mg/ден). Лечението не трябва да надвишава 12 седмици, освен при изключителни обстоятелства. Подходящо е ранно въвеждане на лечение с имуномодулатор или биологична терапия“, уточни проф. Спасова. Няма налични данни, които да позволят оценка на ползата от умишлено повишаване на дозата кортикостероиди, допълни тя.

„Системните кортикостероиди са неефективни като поддържащо лечение. Силно препоръчваме да се намалят всички кортикостероиди до нула и да се превключат съответните пациенти към имуномодулатори или биологичнолечение“, разясни Спасова.

Най-добрият начин за предотвратяване на индуцирани от кортикостероиди странични ефекти е да се избягва продължителна или повторна употреба и да се превключат съответните пациенти към имуномодулатори и/или биологично лечение. Операцията е подходяща опция за някои пациенти, демонстриращи кортикостероидна зависимост.

Д-р Радислав Наков: Пациентите с IBD ни стават като роднини

03 Август 2018

Фекалният калпротектин е много точен и неинвазивен метод за диагностика и проследяване на болест на Крон и улцерозен колит

Д-р Радислав Наков, дм е „доктор“ по медицина в областта на възпалителните чревни заболявания – болест на Крон и улцерозен колит, като д-р Наков е създал специален алгоритъм за проследяване на тези пациенти. Той е специализант последна година по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.
Д-р Радислав Наков е председател на Асоциацията на младите гастроентеролози в България и член на управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология (UEG).

По повод световния ден на възпалителните чревни заболявания, той даде специално интервю за www.probudise.bg.


Д-р Наков, групата на възпалително-чревните заболявания, в които влизат и болестта на Крон и улцерозният колит, не е добре позната на хората. През последните години социалната значимост на тези заболявания обаче нараства, тъй като честотата на разпространение се увеличава. Те все по-често засягат млади хора. Какво провокира тези заболявания, каква всъщност е причината за да се стигне до тях?

Възпалителните чревни заболявания наистина са от изключително значение както за икономиката на страната, така и за самите пациенти и техните семейства.

Каква точно е причината за възникването на тези две заболявания, болест на Крон и улцерозен колит, за съжаление още не знаем на сто процента. Към момента се опитваме да си обясним заболяването по следния начин – при генетично предразположени индивиди взаимодействието на външни фактори (състава на нормалната чревна флора, хранителни антигени и други) и вътрешни за организма фактори (лигавичната бариерна функция, вродения и придобития имунитет) може да доведе до нарушена регулация на лигавичната имунна функция.

По този начин можем да определим четири компонента във възникването на тези заболявания – генетичен, имунологичен, външни фактори и състав на чревната флора.

Съществуват редица теории, което ни говори, че причината за тези болести не е ясна. Именно затова трябва да се знае, че тези заболявания са хронични, за цял живот и към момента не са лечими.

Целта на нас като лекари е да задържим заболяванията при колкото се може повече пациенти в спящо състояние и болестта да не се събужда дълго време- това е състоянието на ремисия.

Какви са симптомите на тези заболявания, какво трябва да притесни човек и кога се диагностицират?

Най-често тези заболявания започват във възрастовата група между 20 и 40 години. Но това не е правило, защото през последните години, особено в по-развитите страни, включително и в България, се забелязва и започване на заболяването около 50 годишна възраст.

Трябва да се има предвид, че понякога пациентите с тези заболявания или нямат оплаквания или те са неспецифични. Например доказано е, че има дълъг интервал между появата на първите симптоми и диагностицирането на болестта на Крон и затова в България диагнозата се забавя понякога дори и с години.

При болест на Крон също може да има диарични изхождания, но по-типично за това заболяване е отслабването на тегло и коремната болка. Самите вие може би като чуете това, което говоря, забелязвате, че като изключим кръвта и слузта в изпражненията, всички други оплаквания са малко неспецифични, защото могат да ви говорят за много други заболявания. Именно затова, възпалителните чревни заболявания се бъркат с много други състояния като синдром на раздразненото черво, хемороиди, инфекциозни заболявания и др.

Това поставя лекуващите лекари и занимаващите се с този проблем пред голямо предизвикателство в диагностиката, в лечението и в проследяването на тези заболявания.

Как могат да бъдат диагностицирани тези заболявания?

Към момента диагностиката и на улцерозния колит и на болестта на Крон е комплексна, тоест тя зависи от една страна от прегледа, от друга страна от лабораторните и образните изследвания. Може би за нас, най-важни са ендоскоските и хистологични изследвания.

Илеоколоноскопията е основен метод за диагностика и представлява оглеждане отвътре на дебелото и на част от тънкото черво с един апарат, който е като тръба и на върха си има камера. Методът позволява взимане на биопсии за хистологична диагностика, както и извършването на терапевтични процедури манипулации при някои пациенти

Също така, през последните години, важно място в диагностиката и проследяването на пациентите с възпалителни чревни заболявания заема фекалния калпротектин. Това е биомаркер, който се изследва в изпражненията, и е много чувствителен по отношение наличието на чревно възпаление. Чрез неговото изследване понякога може да бъде избегната колоноскопията.

Каква е важността на взаимоотношенията лекар-пациент при възпалителните чревни заболявания?

Взаиомоотношенията лекар-пациент както при болест на Крон, така и улцерозен колит са от изключителна важност. Тези заболявания са хронични, за цял живот и именно затова нашата подкрепа и човещина към пациентите имат изключително значение.

Добрата връзка между лекаря и неговите пациенти, както и честите контролни прегледи, помагат за по-рядкото настъпва на релапс на заболяванията. Понякога виждаме пациентите си с Крон или колит дори по-често от роднините си.

Наистина, грижим се за тях като за близки хора, защото заболяванията по някой път са наистина упорити и коварни и ние трябва да се борим заедно с пациентите, ръка за ръка да не се допуска възобновяване на заболяването и да постигнем дълготрайна ремисия.

Д-р Ана-Мария Младенова

Връзка между активността на ревматоидния артрит и сърдечно-съдовите болести

02 Август 2018

При пациентите с ревматоиден артрит има по-висок риск от развитие на сериозни инфекции, инфаркт на миокарда и коронарна болест на сърцето, показват данни от миналогодишно изследване.

„Повишената активност на заболяването се доказва с кръвни изследвания- по-конкретно с повишаване на серумните биомаркери. Според направеното научно наблюедение тя е свързана с по-висока честотата на хоспитализации по повод на инфекциозни заболявания, инфаркт на миокарда и коронарна болест.”, обясняват авторите пред списание Annals of the Rheumatic Diseases.

„В рамките на изследването сме използвали панелен тест за серумни белтъци, наречени биомаркери, оценяващ активността на болестта. Благодарение на него виждаме, че тежко протичащата болест е свързана не само с увреда на ставите, но и увеличава риска от инфекции и от сърдечно-съдови заболявания”, заявява д-р Ерик Л. Матерсън и допъва, че контролът на болестта е от основно значение за предотвратяване на усложненията.

За целите на изследването д-р Пол Мънтнър от университета на Алабама и колектив проследяват пациенти с ревматоиден артрит, живеещи в САЩ, при които е използван споменатият диагностичен тест за проследяване на активността на заболяването.

Използвайки данни за периода от 2010 до 2014 г. авторите разглеждат честотата на хоспитализации по повод пневмония или сеспис, инфаркт на миокарда и коронарна болест на сърцето.

Средната възраст на обхванатите пациенти е 69 г., като 79% от тях са жени, 81% са от европеидната раса, а 38% са инвалидизирани.

Пациентите с по-благоприятен реултат от панелния тест са по-млади и имат по-малко придружаващи заболявания.

В рамките на проследване от 16,424 човекогодини се наблюдават 452 случаи на сериозно инфекциозно заболяване, 132 инфаркта и 181 диагностицирани случаи на коронарна болест.

„Получените резултати са в полза на хипотезата, че възпалението, наблюдавано при ревматоидния артрит е в основата на сърдечно-съдовите усложнения”, обяснява д-р Джонатан Граф от университета в Калифорния.

„Изводът от тях е, че е необходимо да лекуваме пациентите с ревматоиден артрит възможно най-агресивно, тоест спрямо цялостната активност на болестта и до достигане на предварително определен резултат ”, допълва той.

Използван източник:
1.Curtis JR, Xie F, Chen L, et al
Biomarker-related risk for myocardial infarction and serious infections in patients with rheumatoid arthritis: a population-based study
Annals of the Rheumatic Diseases Published Online First: 21 December 2017. doi:10.1136/annrheumdis-2017-211727

Created by: PR Care