НОВИНИ

Най-тежка за хората с ревматоиден артрит е зимата

14 Декември 2017

Ако имате ревматоиден артрит, сигурно сте забелязали, че симптомите Ви се влошават при студено и дъждовно или снежно време. Особено е труден преходът от есента към зимата.
Учените нямат еднозначен отговор защо времето оказва влияние. Съществуващите научни изследвания сочат, че есента е „най-добрият“ сезон за ревматоидния артрит, а зимата и пролетта – най-трудните.

„Има проведени редица проучвания, но няма истински категорични доказателства, които да ни показват на какво се дължи това“, обяснява д-р Магдалена Кадет, специалист по ревматология и преподавател във Факултета по медицина на Нюйоркския университет.

Няма как да промените времето навън, но ако симптомите Ви се влошават заедно с идването на студа и снеговете, има много неща, които можете да направите, за да облекчите сковаността и болката. Ето някои лесни стъпки, за да контролирате своя ревматоиден артрит, когато времето не е на Ваша страна.

Гледайте да Ви е топло
Винаги се обличайте топло, особено когато навън е студено и влажно. Носете няколко слоя дрехи, така по-добре ще регулирате телесната си температура. Добре е във всяка стая на дома Ви да имате под ръка по едно одеяло. Включете печка. Ако в дома Ви е хладно или духа, потърсете приспособления за уплътняване на врати и прозорци, съветва д-р Кадет.

Топлата вода върши чудеса. Вземете си топъл душ или за 20 минути се потопете във ваната – топлата вода действа добре на кръвообращението и масажира ставите.
Лосионите и етеричните масла също помагат. Първо ги затоплете в дланта си и след това масажирайте ставите.

Раздвижете се
Инстинктът може да Ви кара да се сгушите вкъщи, когато навън вали или е студено, но се опитайте да устоите. Ако искате да се почувствате по-добре, бъдете активни.
Физическите упражнения облекчават сковаността и Ви помагат да не трупате излишни килограми, които допълнително натоварват ставите. Освен това при спортуване в мозъка се произвеждат ендорфини –хормони, които ни карат да се чувстваме щастливи и имат болкоуспокояващ ефект.
Опитайте занимания, които не натоварват ставите, като йога или плуване.

„Ако времето е много студено може да ограничите спортуването навън и да го замените с лека тренировка във фитнеса“, съветва д-р Кадет. Десет-петнадесет минути на велоергометъра или десетина минути на бягащата пътека ще Ви се отразят добре. Използвайте леки тежести, ластична лента за фитнес или футбол топка. Преди това обаче задължително се консултирайте със своя лекар.

Разтегнете се
Редовното разтягане може да Ви помогне да намалите болката и сковаността. Старайте се да правите серия движения и упражнения за разтягане всеки ден. Може да ги правите сутрин или вечер преди лягане. Започнете с прости, лесни упражнения. Докато сте в леглото, направете няколко леки движения за раздвижване на китките или глезените. След това станете и опитайте леки прикляквания, като използвате стол или кухненския плот, за да пазите равновесие.

Хранете се добре
„Начинът Ви на хранене се отразява върху сковаността и подуването на ставите“, предупреждава д-р Кадет. Здравословната диета има значение за това как ще се чувствате, когато сезоните се сменят.

Старайте се да ограничите захарта. Д-р Кадет препоръчва диета с ниско съдържание на наситени мазнини (червени меса, масло, яйца) и богата на омега-3 мастни киселини (сьомга, риба тон, масло от ленено семе), които се борят с възпалението. Разбира се, важно е да се храните добре през цялото време, независимо от сезона.

Правете това, което дава ефект при Вас
„Всеки пациент с ревматоиден артрит е различен“ – обяснява д-р Кадет и препоръчва човек сам да откриете какво действа добре конкретно в неговия случай.

Изследването на белтък в изпражненията може да спести колоноскопията

19 Април 2018

Повечето пациенти, които имат оплаквания от коремна болка, дискомфорт, подуване, диарични изхождания или упорит запек често търсят услугите на гастроентеролог с цел извършването на колоноскопия.
Това изследване де факто е най-точното за диагностициране на проблеми свързани с дебелото черво, но не винаги е нужно. Освен това колоноскопията често е неприятна за пациентите и изисква прием в болница.
Описаните оплаквания биха могли да се опишат със синдрома на раздразненото черво (СРЧ), но и с автоимунни възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ) като болест на Крон и язвен колит.
Синдромът на раздразненото черво е едно от най-честите функционални храносмилателни заболявания, засягащо между 5 и 15 % от населението и е свързано най-вече със стреса в ежедневието ни и нарушен контрол на червата от страна на мозъка.
За поставянето на диагнозата има и по-безболезнен начин от колоноскопията – отговаряне на определени диагностични критерии, наречени Рим IV и нормални стойности на един белтък в изпражненията – фекален калпротектин. В основата на Рим IV критериите е наличието на коремна болка поне веднъж седмично през последните 3 месеца, свързана с промяна във формата и/или честотата на изхожданията.
Разграничаването на СРЧ и автоимунните заболявания на червата понякога е много трудно и изисква извършването на колоноскопия. Това изследване, обаче, е трудно, неприятно за пациента и скъпо. Именно затова през последните години все по-голямо внимание се обръща на биологичните маркери, които могат да разграничат СРЧ от ВЧЗ. Най-добрият и най-доказалият се от тях е фекалният калпротектин.
Фекалният калпротектин (ФКП) е белтък, който може да се изследва в рамките на до 30 мин в изпражненията и е изключително точен маркер за наличието на чревно възпаление. Отрицателните стойности на белтъка изключват наличието на възпалителни, автоимунни и дори онкологични заболявания на тънкото и дебелото черво. По този начин може да бъде спестена ненужна колоноскопия. Когато, обаче, стойностите на ФКП са повишени, извършването на ендоскопско изследване е задължително.
Когато даден пациент с чревни оплаквания има отрицателен ФКП и отговаря на Рим IV критериите с 98% точност можем да поставим диагнозата СРЧ и да изключим някакво страшно чревно заболяване. По този начин се пестят много средства и ненужните колоноскопии могат да бъдат избегнати. Важно е да се знае, че пациентите с чревни оплаквания е хубаво винаги да се консултират с гастроентеролог.
Фекалният калпротектин е въведен в България през 2008 г. от доц. Венцислав Наков от Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна”-ИСУЛ. Неговият екип ежедневно изследва ФКП чрез бърз количествен имунохроматографски метод и консултира редица пациенти с гастроинтестинални оплаквания. Доц. Наков е вдъхновил редица гастроентеролози, имунолози, лабораторни лекари и педиатри с разработките си за диагностика на чревното възпаление.
През 2017 г. д-р Радислав Наков, дм създава специален алгоритъм за проследяване на пациентите с възпалителни чревни заболявания (болест на Крон и улцерозен колит) чрез фекален калпротектин. Д-р Наков е канен на редица международни форуми като гост-лектор по темата.

Диета с ниско съдържание на фибри при улцерозен колит

13 Март 2018

За много хора с улцерозен колит откриването на подходящата диета става на принципа на елиминиране. Изключвате определени храни, които смятате, че влошават симптомите Ви, и наблюдавате как се чувствате и дали има промяна. Има храни, за които се знае, че предизвикват симптоми при почти всеки с това заболяване, затова е добре да се състави хранителен режим, който ги елиминира. Една такава диета е тази с ниско съдържание на фибри (т.нар. нискоостатъчна диета). Тя е много полезна и когато имате пристъп на обостряне на симптомите. Хранителният режим се базира на бедни на фибри храни, които са лесно смилаеми, забавят перисталтиката и ограничават диарията. Диетата позволява да хапвате много от храните, които при нормални условия бихте приемали, като същевременно консумирате не повече от 10 до 15 грама фибри дневно.

Тъй като хроничната диария и ректалното кървене могат да доведат до дефицит на определени хранителни вещества и минерали, Вашият лекар може да препоръча мултивитаминна или друга хранителна добавка в допълнение към диетата. Затова преди да започнете, задължително се консултирайте с лекуващия лекар.


Храни, които можете да консумирате

По-долу ще видите храни, които се препоръчват при нискоостатъчната диета. Имайте предвид, че някои от тях въпреки всичко е възможно да предизвикат пристъпи на обостряне на симптомите, така че може да се наложи да направите някои промени впоследствие или да поговорите със своя лекуващ лекар и своя диетолог за алтернативи.

- млечни продукти: до 2 чаши прясно мляко, извара, пудинг или кисело мляко дневно;
- зърнени храни: бял хляб, макаронени изделия, бисквити и корнфлейкс/зърнени закуски, които съдържат по-малко от половин грам фибри на порция;
- месо и други източници на протеини: крехки и нетлъсти сготвени меса - птиче месо, свинско и риба, яйца както и масла от ядки (масло от кайсиеви ядки, от орехови ядки, от ленено семе, от тиквено семе и др. );
- плодове: плодови сокове без пулпа (месестата част), компоти, плодови консерви (с изключение на ананас), ябълково пюре; сурови, добре узрели банани, пъпеш, диня, праскови и кайсии;
- зеленчуци: сурови - марули, краставици, тиквички, лук; сготвени - спанак, тиква, моркови, патладжан, картофи, зелен и жълт фасул;
- мазнини и сосове: масло, маргарин, майонеза, растителни масла, гладки сосове и заливки (без доматен); бита сметана.

Докато спазвате нискоостатъчната диета, избягвайте следните храни:

- колбаси и деликатесни меса;
- сушени ядки и плодове, горски плодове, смокини, сини сливи и сок от сини сливи;
- сурови зеленчуци, които не са посочени в горния списък;
- пикантни сосове, заливки, туршии, апетитки и разядки с парчета зеленчуци;
- ядки, семена и пуканки;
- храни и напитки, съдържащи кофеин, какао и алкохол.

За тези, които не пропускат десерта - можете да си позволите обикновен кекс без добавки, както и бисквити, пай и желирани десерти.

Съвети, с които е добре да се съобразите:
1. Приемайте малки порции храна на всеки 3 до 4 часа.
2. Пийте най-малко 8 чаши вода дневно, за да не се дехидратирате.
3. Ограничете приема на мазнини до 8 чаени лъжички дневно.

Какво трябва да запомните

Да приготвяш вкусни ястия може да изглежда предизвикателство, когато се налага да промениш диетата си и да избягваш определени продукти. За щастие нискоостатъчната диета Ви дава възможност да консумирате много от храните, с които вероятно сте свикнали. Запомнете: това, че страдате от улцерозен колит не означава, че трябва да жертвате вкуса и да се храните с еднообразна или безвкусна храна.

Източник:www.healthline.com

Най-добрите блогове на годината за болест на Крон – част 2

28 Декември 2017

Продължаваме да Ви представяме някои от най-добрите блогове за 2017 г. на тема болест на Крон. Целта е освен интересна и полезна информация, да дадем възможност на тези от Вас, които се борят с това тежко възпалително, автоимунно заболяване, да разберат, че не са сами. Блоговете могат да бъдат полезно четиво и за приятелите и близките на хората с болест на Крон и ще им помогнат да разберат по-добре какво изпитват техните любими хора.

В предишната статия Ви представихме блоговете Jenni’s Guts (Джени отвътре) и Crohn’s Disease: Leaving the Seat Down (Болест на Крон: Дежурен на тоалетната). .

Днес продължаваме с:

Ali on the Run (Али бяга)

Али Фелър е писател, бегач на дълги разстояния и страда от болест на Крон. Ако и Вие страдате от болест на Крон и харесвате бягането като спорт, този блог е за Вас. Въпреки че блогът е фокусиран основно върху бягането, болестта на Крон е част от ежедневието на Али и тази тема се появява доста често. Харесва ни, че в публикациите на Али има добър баланс между сериозни теми и спорт, както и много позитивна енергия.
Посетете блога

Crohn’s & Colitis UK’s Blog (Блог на фондация „Болест на Крон и улцерозен колит“ – Великобритания)
Crohn’s & Colitis UK е най-голямата благотворителна организация във Великобритания за борба с болестта на Крон и улцерозния колит. Основана през 1979 г., фондацията има повече от 32 000 членове и техният блог е страхотно място в Интернет, на което можете да прочетете за напредъка на медицината в лечението на болестта на Крон. Особено ни харесаха личните истории на хора с болест на Крон.
Посетете блога

Съвети за хора с ревматоиден артрит

27 Декември 2017

Авторката на статията, Аша Лирей, е известен блогър, който повече от 10 години се бори с ревматоиден артрит. Както тя самата споделя, цялата информация, предоставена в този статия и в нейния блог като цяло, се базира на личния ѝ опит и на два принципа, използвани в трудовата терапия, наречени съхраняване на енергия и предпазване на ставите.

Постоянно слушаме как храненето е от жизненоважно значение за общото ни здравословно състояние. Тези от нас, които живеят с хронична болка, обаче, след приготвяне на храната понякога се чувстваме сякаш сме пробягали маратон. Питателните ястия ни дават енергия да издържим забързаното ежедневие, но първо трябва да изразходваме енергия, за да ги приготвим.

Има начини да намалим количеството енергия, необходимо за приготвяне на храната. Най-хубавото е, че повечето от съветите в тази статия няма да Ви струват нищо, само малки промени в установените порядки в ежедневието.

НАОСТРЕТЕ НОЖОВЕТЕ
За приготвяне на почти всички ястия, е необходимо да се нарежат хранителни продукти. Уверете се, че ножовете са достатъчно остри! Тази препоръка сякаш се разбира от само себе си, но я се замислете – кога за последен път заточихте готварския нож? Имайте предвид, че рязането с тъп нож не само изисква повече енергия, но и натоварва повече ставите. Ако нямате устройство за заточване на ножове, силно Ви препоръчвам да инвестирате в такова.
Ако за ястието са Ви необходими твърди плодове и зеленчуци (напр. тиква, моркови, ряпа), може да си струва да ги закупите вече обелени и нарязани на парчета (за тиквата) или нарязани на парчета и замразени (за морковите и ряпата). Така ще имате възможността хем да сготвите домашно ястие, хем ще имате помощ във фазата на подготовка на продуктите.
Кухненският робот също може да бъде от помощ, защото лесно ще нареже зеленчуците без риск да нараните ръцете си. Разбира се, ако вечерята е по специален повод и искате салатата да изглежда „гурме“, трябва да нарежете продуктите на ръка, но за тези ястия, които са предназначени само за Вас и Вашите близки, по-добре е да пестите усилията. Близките Ви ще изядат салатата независимо от това как е нарязана, повярвайте ми.

ОПРОСТЕТЕ НЕЩАТА
За всички ястия са необходими продукти, които обикновено се съхраняват в шкафове или в килер, ако имате такъв. Това означава проблеми с достигането! Ето защо е най-добре да преместите най-често използваните продукти на леснодостъпно място. Най-ниските рафтове използвайте, за да разположите най-тежките неща: големи буркани, консервни кутии и т.н.

ПОДХОЖДАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО
„Забравям, че имам ревматоиден артрит, докато не се появи проблем със ставите“, най-често това отговарям, когато хората ме попитат как протича заболяването при мен. Това се случва, когато направя нещо необмислено, като например да режа зеленчуци с тъп нож или да се преуморя, като се опитам да правя няколко неща наведнъж.

Важно е да внимавате и да пазите ставите си, като следите за добрата биомеханика на тялото в кухнята. Например, когато използвате нож, следете китката Ви да е в неутрално положение - това означава палецът да сочи към тавана. Трябва да внимавате също да не държите показалеца отгоре върху ножа – това създава голямо напрежение върху най-малките стави на пръстите, което води до възпаление и болка. Същото важи и за всички останали дейности в кухнята. Когато е възможно, използвайте големите стави и щадете малките – ако пръстите Ви болят, отваряйте вратата, като използвате дланта или лакътя, вместо върховете на пръстите.

„Разбиване“ на приготвянето на храната на части също ще осигури почивката, от която се нуждаят тялото и ставите Ви, за да завършат целия процес безопасно и ефективно. Ако е необходимо, пригответе продуктите за ежедневното меню през времето от деня, в което се чувствате най-енергични. Така ще позволите на тялото си да действа оптимално, докато мускулите са най-отпочинали и най-добре могат да поддържат ставите в правилно положение. Ако да стоите прави до плота много Ви уморява, тогава е по-добре да режете зеленчуците или плодовете седнали.

Често е трудно да променим начина на работа или установения режим, с който сме свикнали, въпреки че промяната ще доведе до по-малко умора или по-малко болка. Научих доста неща по трудния начин и мога да Ви кажа, че колкото по-малко размишлявам върху промените, които трябва да внеса в своето ежедневие, и се фокусирам върху това, което ще спечеля от тях, толкова е по-добре за мен. Много сълзи пролях заради факта, че ревматоидният артрит може да направи елементарни неща от живота, като готвенето например, толкова трудни. Истината обаче е, че можем да променим само нещата, които са в наш контрол, като начина, по който структурираме и организираме ежедневието си. Не можем да променим заболяването, от което страдаме, но можем да подходим към него различно, като направим по-простите, повторяеми ежедневни дейности, като приготвянето на храната, по-лесни, което, на свой ред, ще ни помогне да се чувстваме по-добре и да улесним живота си.

Автор: Аша Лирей, Източник: www.rheumatoidarthritis.net

Created by: PR Care