НОВИНИ

Най-ефикасните упражнения при болест на Бехтерев

04 Септември 2017

Обща информация

Анкилозиращият спондилит (болест на Бехтерев) е хронично автоимунно възпалително заболяване, което засяга гръбначния стълб и ставите. То може да причини възпаление на местата, в които ставите и сухожилията се залавят за костта. С времето това може да доведе до пълно или частично срастване на прешлените и загуба на гъвкавост.

Добрата новина е, че редовната физическа активност, дори 5 до 10 минути дневно, може да увеличи гъвкавостта и да укрепи мускулите, които поддържат гърба и врата. Упражняването на техники за добра стойка също ще Ви помогне да изглеждате и да се чувствате много по-добре.

Подготовка

Преди да започнете нова тренировъчна програма, се консултирайте с лекаря си!
За да направите упражненията част от дневния си режим, изберете час от деня, който е най-удобен за Вас, намерете си кътче, в което можете спокойно да се упражнявате, и облечете подходящо облекло, което не ограничава движенията.

Направете загрявка като започнете с най-лесните за изпълнение упражнения. Ако усетите болка, намалете броя на повторенията и интензитета на тренировката. Ако забележите, че упражненията влошават състоянието Ви, спрете тренировките и обсъдете проблема с лекаря си.

Стойка в изправено положение

Това упражнение за изправена стойка трябва да се изпълнява пред голямо огледало. Застанете до стена, така че петите Ви да са на разстояние около 10 см от нея. Дръжте раменете и таза възможно най-близо до стената, без да се напрягате. Задръжте тази позиция 5 секунди. Вижте отражението на позата в огледалото и се концентрирайте върху усещането да стоите изправени. Отпуснете се, след това повторете 10 пъти.

Стойка в легнало положение

Това упражнение се изпълнява на твърда повърхност. Може да използвате леглото, ако матракът е твърд, в противен случай се упражнявайте на постелка на пода. Легнете по корем и останете в тази поза в продължение на 15-20 минути (ако не Ви е удобно, може да поставите възглавничка под гърдите и сгъната кърпа под челото). Главата може да бъде насочена надолу или обърната настрани.

Възможно е да не сте в състояние да лежите в тази поза в продължение на 20 минути. Всичко е наред, започнете с толкова минути, колкото можете да издържите без да се напрягате, и след като мускулите Ви укрепнат, постепенно удължете времето.

Плуване

Най-подходящо за пациенти с анкилозиращ спондилит е плуването в стил „бруст“. То е отличен начин за увеличаване на гъвкавостта на гръбначния стълб без риск от нараняване. Плуването също така помага за засилване на гъвкавостта на врата, раменете и таза. Освен това във водата може да Ви бъде по-лесно да правите и други, иначе натоварващи, упражнения.

Дълбоко дишане

Дълбокото дишане помага за увеличаване и поддържане на капацитета на белите дробове. То може да Ви помогне да поддържате гъвкавостта на гръдния кош.

За начало седнете или легнете и известно време се концентрирайте върху това да наблюдавате нормалното си дишане. Поемете си бавно и дълбоко въздух. Почувствайте как въздухът влиза през носа и се движи надолу към корема. Оставете корема да се разшири напълно.

Издишайте бавно през устата или носа. Поставете едната ръка на корема. Усетете как тя се повдига нагоре с всяко вдишване и пада надолу с всяко издишване. Редувайте няколко пъти нормално с дълбоко дишане.

Йога

Йога може да помогне за облекчаване на болката и увеличаване на гъвкавостта. Много хора откриват, че тя допринася и за намаляване на стреса и напрежението и съдейства за добрия сън. Ако досега не сте се занимавали с йога, не се опитвайте да се учите сами. Потърсете курс по йога за начинаещи и се концентрирайте върху по-леките и не толкова натоварващи пози. С увеличаване на обхвата на движенията, може да опитате и пози за по-напреднали. Задължително преди да се запишете, предупредете инструктора, че страдате от анкилозиращ спондилит

Стойка при ходене

Обърнете внимание на начина, по който ходите. Стремете се да държите гърба възможно по-изправен, раменете назад, главата високо, с поглед, насочен напред. Можете да проверявате и коригирате стойката си през целия ден, като застанете с гръб срещу стена. Главата, раменете, задните части и петите трябва да докосват стената.

Стойка в седнало положение

Ако работата Ви изисква да седите на стол по цял ден, може би си заслужава да инвестирате в качествен, ергономичен сол. Подобно на стойката при ходене, стремете се да седите с възможно най-изправен гръб. Дръжте раменете изправени (не ги присвивайте напред). Проверявайте и коригирайте стойката си по време на седене през целия ден.

Поза при спане

Ако е възможно, спете с изправен гръбнак. Това е по-лесно, когато матракът е твърд (но не прекалено). Ако можете, спете по корем и не използвайте възглавница. Другият вариант е да спите по гръб с тънка възглавница за подпиране на врата. Избягвайте да спите със свити крака и ги дръжте възможно най-изправени.

Допълнителни съвети

За оптимални резултати имайте предвид следното:
• Може да Ви бъде по-лесно да се упражнявате или да изпълнявате техниката за дълбоко дишане, след като сте си взели топла вана или душ.
• Проверявайте и коригирайте стойката си през целия ден.
• Не изпълнявайте натоварващи упражнения, когато болестта ви е обострена.
• Винаги започвайте с по-леки упражнения и увеличавайте интензивността само, ако няма болка.
• Ако при физически упражнения болката се засилва, преустановете упражненията и се консултирайте с лекаря си.

Източник: www.healthline.com

Седмица за информираност за ревматичните заболявания започна на 14 май 2018

18 Май 2018

Седмица за информираност за ревматичните заболявания се провежда от 14 до 20 май 2018 година. Организатор на инициативата е Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ), с подкрепата на Абви. Основен акцент на информационната седмица през тази година ще е поставен върху ролята на физическата активност, рехабилитацията и физиотерапията като допълнение към стандартното лечение на хората, страдащи от ревматологични заболявания, обясни Боряна Ботева, председател на ОПРЗБ.

Инициативата започна на 14 май с осветяване на сградата на Националния дворец на културата в синьо като знак на съпричастност към хората с ревматологични заболявания у нас. В България техният брой е около 100 000, като около 30 000 са тези с болест на Бехтерев и близо 70 000 с ревматоиден артрит. Ревматологичните заболявания са хронични, от тях боледуват и двата пола, като съотношението мъже : жени е 40% към 60%. При този тип заболявания болката е ежедневие, ако пациентът не се лекува адекватно. Грешно е схващането, че от тях се разболяват хора над определена възраст. Напротив, могат да се появят при всеки, дори и при деца. От ОПРЗБ са заснели, заедно с холистичния терапевт Гаргана Радович, кратки видеа с упражнения и ТЕС практики (техники за постигане на емоционална свобода), които ще бъдат публикувани на страницата на организацията във Фейсбук. Освен експерт по холистична медицина, г-жа Радович е и специалист по Ти-Тап - метод на движение, който има много добро въздействие върху хора с ограничена или намалена мобилност, страдащи от физическа болка, прекалено заседнал начин на живот и/или други съпътстващи състояния.

Като част от инициативата тази година, на 19 май 2018 г. ще бъде проведен и практически семинар под надслов „Победи болката, живей пълноценно“. Той е насочен към хората, които търсят допълнителна помощ за преодоляване на болката, в следствие на ревматологичните заболявания, чрез хранене, движение и емоционална подкрепа. Основен лектор в него ще бъде отново Гергана Радович, която вече повече от година помага на ОПРЗБ при изготвянето на програми за физическа активност на хора с ревматични заболявания.

В рамките на кампанията ще бъдат публикувани интервюта със специалисти и пациенти, както и специално подготвени материали за споделяне във Фейсбук със съвети към пациентите как да се движат повече, какви упражнения за подходящи за тях и т.н. От Организацията подготвят и ръководство за болестта на Бехтерев, от което пациентите и техните близки ще могат да научат повече за заболяването, възможностите за лечение и рехабилитация.

Менопаузата засилва симптомите на ревматоиден артрит

17 Май 2018

Според ново проучване, с навлизането в менопауза жените с ревматоиден артрит (РА)
започват да страдат от по-бързо напредване на заболяването.

Клиничната взаимовръзка между нивата на половите хормони и активността на
ревматоидното заболяване вече е наблюдавана в рамките на други изследвания,
подчертава д-р Елизабет Молард от университета в Небраска. Например, по време на
бременността и ранната менопауза, вероятността за първа изява на симптомите на РА е много по-голяма, отколкото при жени в репродуктивна възраст или при късна менопауза, допълва тя.

Взимайки предвид тези факти, авторите на настоящото проучване изучават връзката
между затихването на репродуктивните функции при жената и изявата на клиничните
белези на ревматоидния артрит. Те използват данни от Националния регистър по
ревматичните болести на САЩ, в рамките на който участничките са попълнили анкета
веднъж при включване в регистъра и след това на всеки 6 месеца. Въпросите са взети от
Анкетата за оценка на здравето, оценяваща болката и инвалидизацията, изпитвани от
пациентите при извършване на ежедневни занимания като обличане, хранене и разходка,
както и странични ефекти на лекарствата и разходи, свързани със заболяването. Колкото
по-висок е резултатът, толкова по-влошено е функционирането на болния, а отрицателните резултати говорят за добро здравословно състояние.

За да са подходящи за проучването, участничките трябва да са диагностицирани с ревматоиден артрит преди настъпването на менопаузата и да са попълнили поне две анкети в периода между 2003г. и 2017г. От всички 8189 пациенти, 24.5% са в предменопауза при включване в регистъра, 7.5% са в менопауза, а 68.1% са в постменопауза.

Авторите откриват, че жените от първата група са с отрицателен резултат ( −0.50), който е по-благоприятен в сравнение с участничките с окончателно затихнала репродуктивна функция, което показва, че функционирането им е по-запазено на фона на ревматоиден артрит.

Изследователите допълват, че тяхното проучване е важно, не само защото показва връзката между хормоналното състояние на жената и изявата на симптомите на РА, но и демонстрира, че заместителната хормонална терапия има потенциал да забави напредъка на болестта.

Използван източник:
1.Mollard E, Pedro S, Chakravarty E, The impact of menopause on functional status in women with rheumatoid arthritis, Rheumatology, kex526, https://doi.org/10.1093/rheumatology/kex526

Възможно ли е диетата да облекчи симптомите при Крон?

08 Май 2018

Според резултатите от ново изследване, пациентите с болест на Крон, при които биологичното лечение не води до облекчаване на симптоматиката, биха се повлияли от спазване само на диетичен режим.

Диетичните терапии са ефективен похват, чието благотворно влияние върху някои индивиди е съпоставимо с медикаментозното лечение, твърди д-р Ари Левин от медицинския център „Уолфсън” в Израел.

Какво представлява изключващото ентералното хранене?

Изключващото ентералното хранене (Exclusive Enteral Nutrition EEN) представлява приемане на храна в течна форма като нормалният хранителен режим се прекратява за определен период от време. Учените смятат, че тази диета има потенциала да предизвика затишие на симптоматиката или т. нар. ремисия при болестта на Крон и се използва при лечението на деца с леко до умерено протичане на болестта. Недостатъкът е, че EEN изисква 6- до 12-седмичен курс на лечение, което невинаги е възможно за пациентите и техните родители. Това дава стимул на авторите на изследването да търсят други лечебни хранителни режими.

Какви са другите възможности?

Д-р Левин и колектив развиват хипотезата, че изключването на храните, водещи до нарушен баланс на чревните микроорганизми или дисбиоза, води до промяна във вродения имунен, което в крайна сметка смекчава симптомите на възпалителните чревните заболявания.
Именно избягването на едни храни и консумирането на други би било от полза за пациенти, които не са подходящи кандидати за EEN. Ето защо учените са разработили Изключващата диета при болест на Крон (Crohn’s Disease Exclusion Diet или CDED), която съчетава прием на обогатени течни храни с пълно изключване на агенти, за които се приема, че влошават симптомите на болестта като животински мазнини, захари в големи количества, глиадин - компонент от пшеницата и някои други зърнени култури.
За целите на своето проучване д-р Левин и колектив комбинират CDED с парциално ентерално хранене (partial enteral nutrition или PEN) като стандартна извънболнична терапия. Под парциално ентерално хранене се разбира допълване на приетата през устата храна с обогатени течни формули.

Изследването

Авторите на настоящото изследване тестват режима върху 21 участници, 11 от които са възрастни. От всички подбрани пациенти, 17 са лекувани с комбинираната терапия в миналото, 10 участници са претърпели неуспешно лечение с два биологични препарата, а седем са преминали през хирургична процедура по повод болестта на Крон.

Резултатите

В рамките на проучването, траещо 12 седмици, болните се подлагат на комбинирано лечение с PEN и CDED. На шестата седмица 13 от тях достигат трайно отшумяване на симптомите, с подобряване на кръвните показатели за активност на чревното възпаление като С-реактивен протеин.
При 61% от пациентите настъпва ремисия в резултат от диетичната терапия. Половината от тях са възрастни, като част от тях страдат от болестта от дълго време. Ето защо този вид терапия заслужава повече внимание при овладяването на болестта на Крон, смята д-р Левин.

Извод

Авторите поясняват, че липсва изчерпателна информация за CDED, тъй като все още се чакат резултатите от три подобни изследвания. Настоящото проучване предоставя доказателства, че комбинацията между частичната ентерална терапия и изключващата диета представлява възможност за някои пациенти с болест на Крон.

Една трета от пациентите с лупус имат бъбречно увреждане

03 Май 2018

Според международно изследване, обхващащо пациенти с лупус еритематодес, увреждането на бъбреците под формата на лупусен нефрит е често усложнение и се среща при 38,8% от засегнатите от болестта.

Едно от нещата, на които лекарите обръщат внимание е, че хората с лупус трябва редовно да се преглеждат за симптоми от бъбреците и при откриване на лупусен нефрит, да бъдат внимателно проследявани от специалист. Това не означава непременно, че пациентите трябва да приемат повече медикаменти, но редовните прегледи са задължителни.

За целите на проучването бива прегледана медицинската документация на общо 1827 пациенти с ЛЕ от САЩ, Европа, Канада, Мексико и Азия, които в периода 1999-2012г. са на възраст 35.1г. и 89% от тях са жени. Проследяването на всеки пациент продължава средно 4.6г. като всяка година се оценяват лабораторните показатели, показващи бъбречната функция.

Авторите на проучването откриват, че 700 участници страдащи от лупус имат и лупусен нефрит, като 566 или 80.9% от тях са с бъбречно увреждане още в началото на изследването. Въпреки че според съвременните изисквaния при подозрение за засягане на бъбрека се предприема бъбречна биопсия, такава е проведена при едва 56,4% от тях.

В сравнение с останалите пациенти с лупус, тези с лупусен нефрит страдат по-често от артериална хипертония, неврологични заболявания и нарушения в имунитета, но за сметка на това са с по-малка вероятност за развитие на артрит.

„Като цяло получените данни са по-обнадеждаващи от тези, които имахме преди няколко десетилетия, но все още има дълъг път за извървяване”, смята главния изследовател на проучването д-р Кироу.

Необходимо е усилията да бъдат насочени към по-индивидуализирано лечение, по-често извършване на биопсия при съмнителни случаи, както и оценка на качеството на живот на пациентите с лупус в бъдеще.

Д-р Ана-Мария Младенова

Created by: PR Care