Псориатичен артрит
Лечение
Немедикаментозно лечение на псориатичен артрит

Немедикаментозно лечение на псориатичен артрит

Физиотерапия и рехабилитация - целят да се справят с последиците от заболяването. Упражнения, помощни средства и терапии могат да позволят на пациентите да подобрят функцията на артритните стави, да запазят силата, да поддържат обема на движение и да облекчат болката и подуването.

Рехабилитационните процедури включват общи аеробни тренировки за поддържане на добро състояние на сърдечносъдовата система, за правилно позициониране на ставите, което да подпомогне подвижността, за да може пациентът да продължи да работи или да се върне на работа.

Операция – за възстановяване на увредените сухожилия или за подмяна на тежко увредените стави.

Медикаментозно лечение на псориатичен артрит

Медикаментозно лечение на псориатичен артрит

Лекарствата, използвани при псориатичен артрит обикновено са същите като при лечението на ревматоиден артрит и псориазис.

Медикаментозно лечение


Лечение на псориатичния артрит започва с нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) за облекчаване на ставната болка и с локално лечение - мазила, таблетки или инжекционни форми. Нестероидните противовъзпалителни средства могат да предизвикат симптоматично облекчение при псориатичен артрит, но те не потискат структурното увреждане на ставите.

Кортикостероиди - за облекчение на остро или тежко ставно възпаление и подуване са необходими кортикостероиди, приложени през устата или чрез инжекция. При използване на кортикостероиди има риск да се провокира пустулозен псориазис (тип псориазис, при който по кожата се появяват множество изпълнени с гной мехурчета). Поради това се препоръчва приложение на ниски дози при възпалени стави и сухожилия. Преустановяването на кортикостероидите също може обостри кожния псориазис.

Болест-модифициращите антиревматични лекарства (БМАРЛ) действат върху причините за възпалението. Пациентите с умерен до тежък псориатичен артрит се нуждаят от помощна терапия от нестероидни противовъзпалителни средства или кортикостероиди. Метотрексат, циклоспорин и лефлуномид са болест-модифициращи антиревматични лекарства, често прилагани при псориатичен артрит.

Биологични средства при псориатичен артрит

Биологични средства

Ако имате умерено тежък до тежък псориатричен артрит и другите лекарства не действат или имат странични ефекти и не могат да бъдат използвани, лекарят може да ви предпише биологично средство.

Биологичните средства се приемат под формата на инжекция или венозно вливане.

Биологичните медикаменти са средства, които работят директно върху специфични клетки или вещества в имунната система, които влияят върху псориатричния артрит.

В момента в България се реимбурсират от Националната здравноосигурителна пет анти-TNF медикамента за псориатичен артрит: адалимумаб, голимумаб, етанерцепт, инфликсимаб и цертолизумаб пегол, но се очаква появата и на други биологични средства, включително и с друг механизъм на действие. Въздействието на анти-TNF медикаментите се проследява. Тези медикаменти се изписват от специална комисия и са безплатни за пациента.

Created by: PR Care