НОВИНИ

Как изглежда ревматоидният артрит?

30 Август 2017

Какво е ревматоиден артрит?
Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление. Под негово влияние имунната система атакува тъканите в организма и причинява болезнено подуване на ставите. Оставен без лечение, ревматоидният артрит може да доведе до тежка деформация на ставите.

Най-явните признаци на заболяването се забелязват по ръцете и краката. Образни изследвания като рентгенография, компютърна томография (скенер) и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) помагат на лекарите да направят оценка на тежестта на увреждането на ставите.

Възможно е ревматоидният артрит също да засегне и други органи като кожата, очите, белия дроб. Хората с ревматоиден артрит може също така да изпитват честа умора и обща отпадналост.


Как изглежда ревматоидният артрит?

Ръцете

Един от характерните признаци на ревматоидния артрит е подуването на ставите на пръстите на ръцете и китките, което води до силна болка и скованост, особено сутрин. Хроничното възпаление може да причини характерно изкривяване на пръстите навън. В напредналия стадий на заболяването ръцете могат да се деформират до такава степен, че това да попречи на качеството на живот.

Неоперативното лечение включва медикаменти, инжекции и поставяне на шини, които да поддържат ставите. Шините обаче не трябва да се носят твърде продължително, защото могат да предизвикат отслабване на мускулите. Ако тези терапевтични възможности не помогнат, понякога е необходимо да се пристъпи към хирургично лечение.

Краката

Артрит на ходилото
Глезен и пета
Над 90% от хората с ревматоиден артрит развиват симптоми в стъпалото и глезена. Възпалението причинява увреждане на връзките и тъканите, които поддържат костите. Това от своя страна води до разместване в позиционирането на костите на глезена и задната част на ходилото една спрямо друга, което затруднява ходенето, особено по неравна повърхност. Освен това възпалението на глезена и петата може да причини болка от външната страна на крака. Освен стандартното лечение за ревматоиден артрит, може да поставите в обувките си стелка, която да намали натиска, или да използвате шина за глезен, която да поддържа ставите.

Средна част на ходилото
Постепенното увреждане на ставните връзки и ставния хрущял може да доведе до спад на свода на стъпалото – т.нар. плоскостъпие. При спадане на свода започва да се изменя формата на цялото стъпало. При някои хора с ревматоиден артрит се появяват големи костни издатини, мазоли или втвърдявания на възглавничките в основата на пръстите на крака, които могат да бъдат болезнени. В такива случаи е доста трудно да се намерят удобни обувки. Специални стелки, които повдигат свода на стъпалото, могат да помогнат. Те се купуват от специализираните магазини, в които се продават ортопедични обувки.

Предна част на ходилото
Спадането на свода усилва напрежението върху пръстите и предната част на стъпалото се разширява. Пръстите се изкривяват и може дори да се прехвърлят един върху друг, като това се отнася най-вече за палеца. При много хора се появяват издатини отстрани на големия пръст, мазоли или деформация на пръстите. Комбинацията от увреждания от глезена до пръстите причинява болка в цялото стъпало.

Халукс валгус (изпъкнало кокалче на ходилото)

Когато палецът на крака се изкриви в посока към следващите пръсти, ставата в основата му се деформира и изпъква навън. Това се нарича „халукс валгус“. Тъй като тежестта на тялото пада върху стъпалото при ходене, тази деформация може да бъде много болезнена. Изпъкнало кокалче на ходилото “, може също да се образува и от външната страна на малкия пръст. Обезформената предна част на стъпалото затруднява намирането на обувки, които са достатъчно широки отпред. В този случай е добре да се обърнете към фирмите за производство на медицински изделия за опорно-двигателния апарат. Някои от тях изработват и обувки по поръчка.
Възможностите за консервативно лечение са носене на подходящи обувки, които да не стягат крака и да оставят достатъчно място за движение на пръстите, избягване на обувки на висок ток и използване на студени компреси за намаляване на подуването.

Колената

Артрит на колянната става
Свързаното с ревматоидния артрит възпаление може също да засегне колянната става. Това води до затруднения в сгъването и разгъването на коляното. Образните изследвания като рентгенография и ЯМР могат ясно да покажат каква е степента на увреждането. В по-напредналия стадий на заболяването може да се стигне до срастване на костите. Лечението на артрит в коляното включва медикаменти, промени в начина на живот и физиотерапия.

Ревматоидни възли
При някои хора с ревматоиден артрит, особено тези, при които заболяването е в тежка форма, се появяват твърди, възловидни образувания под кожата, познати като ревматоидни възли. Те могат да бъдат малки или да достигат размерите на орех. За възлите не е необходимо лечение, тъй като са безболезнени и не са свързани с някакъв риск.

Други симптоми

Извънставни прояви
Най-често засегнати от ревматоиден артрит са ставите, но това заболяване може също да причини възпалителни процеси и в други органи и части на тялото.

Причиненото от ревматоидния артрит възпаление може също да засегне:
• очите (склерит);
• венците;
• белите дробове;
• сърцето;
• черния дроб;
• бъбреците.

Тези усложнения е по-вероятно да се проявят в напредналия стадий на заболяването. Въпреки че ревматоидният артрит е хронично, възпалително заболяване, за което няма окончателно лечение, биологичната терапия, използването на помощните средства (шини, специални обувки, стелки) и физиотерапията могат да облекчат симптомите и да подобрят качеството на живот на пациентите.

Източник: www.healthline.com

Седмица за информираност за ревматичните заболявания започна на 14 май 2018

18 Май 2018

Седмица за информираност за ревматичните заболявания се провежда от 14 до 20 май 2018 година. Организатор на инициативата е Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ), с подкрепата на Абви. Основен акцент на информационната седмица през тази година ще е поставен върху ролята на физическата активност, рехабилитацията и физиотерапията като допълнение към стандартното лечение на хората, страдащи от ревматологични заболявания, обясни Боряна Ботева, председател на ОПРЗБ.

Инициативата започна на 14 май с осветяване на сградата на Националния дворец на културата в синьо като знак на съпричастност към хората с ревматологични заболявания у нас. В България техният брой е около 100 000, като около 30 000 са тези с болест на Бехтерев и близо 70 000 с ревматоиден артрит. Ревматологичните заболявания са хронични, от тях боледуват и двата пола, като съотношението мъже : жени е 40% към 60%. При този тип заболявания болката е ежедневие, ако пациентът не се лекува адекватно. Грешно е схващането, че от тях се разболяват хора над определена възраст. Напротив, могат да се появят при всеки, дори и при деца. От ОПРЗБ са заснели, заедно с холистичния терапевт Гаргана Радович, кратки видеа с упражнения и ТЕС практики (техники за постигане на емоционална свобода), които ще бъдат публикувани на страницата на организацията във Фейсбук. Освен експерт по холистична медицина, г-жа Радович е и специалист по Ти-Тап - метод на движение, който има много добро въздействие върху хора с ограничена или намалена мобилност, страдащи от физическа болка, прекалено заседнал начин на живот и/или други съпътстващи състояния.

Като част от инициативата тази година, на 19 май 2018 г. ще бъде проведен и практически семинар под надслов „Победи болката, живей пълноценно“. Той е насочен към хората, които търсят допълнителна помощ за преодоляване на болката, в следствие на ревматологичните заболявания, чрез хранене, движение и емоционална подкрепа. Основен лектор в него ще бъде отново Гергана Радович, която вече повече от година помага на ОПРЗБ при изготвянето на програми за физическа активност на хора с ревматични заболявания.

В рамките на кампанията ще бъдат публикувани интервюта със специалисти и пациенти, както и специално подготвени материали за споделяне във Фейсбук със съвети към пациентите как да се движат повече, какви упражнения за подходящи за тях и т.н. От Организацията подготвят и ръководство за болестта на Бехтерев, от което пациентите и техните близки ще могат да научат повече за заболяването, възможностите за лечение и рехабилитация.

Менопаузата засилва симптомите на ревматоиден артрит

17 Май 2018

Според ново проучване, с навлизането в менопауза жените с ревматоиден артрит (РА)
започват да страдат от по-бързо напредване на заболяването.

Клиничната взаимовръзка между нивата на половите хормони и активността на
ревматоидното заболяване вече е наблюдавана в рамките на други изследвания,
подчертава д-р Елизабет Молард от университета в Небраска. Например, по време на
бременността и ранната менопауза, вероятността за първа изява на симптомите на РА е много по-голяма, отколкото при жени в репродуктивна възраст или при късна менопауза, допълва тя.

Взимайки предвид тези факти, авторите на настоящото проучване изучават връзката
между затихването на репродуктивните функции при жената и изявата на клиничните
белези на ревматоидния артрит. Те използват данни от Националния регистър по
ревматичните болести на САЩ, в рамките на който участничките са попълнили анкета
веднъж при включване в регистъра и след това на всеки 6 месеца. Въпросите са взети от
Анкетата за оценка на здравето, оценяваща болката и инвалидизацията, изпитвани от
пациентите при извършване на ежедневни занимания като обличане, хранене и разходка,
както и странични ефекти на лекарствата и разходи, свързани със заболяването. Колкото
по-висок е резултатът, толкова по-влошено е функционирането на болния, а отрицателните резултати говорят за добро здравословно състояние.

За да са подходящи за проучването, участничките трябва да са диагностицирани с ревматоиден артрит преди настъпването на менопаузата и да са попълнили поне две анкети в периода между 2003г. и 2017г. От всички 8189 пациенти, 24.5% са в предменопауза при включване в регистъра, 7.5% са в менопауза, а 68.1% са в постменопауза.

Авторите откриват, че жените от първата група са с отрицателен резултат ( −0.50), който е по-благоприятен в сравнение с участничките с окончателно затихнала репродуктивна функция, което показва, че функционирането им е по-запазено на фона на ревматоиден артрит.

Изследователите допълват, че тяхното проучване е важно, не само защото показва връзката между хормоналното състояние на жената и изявата на симптомите на РА, но и демонстрира, че заместителната хормонална терапия има потенциал да забави напредъка на болестта.

Използван източник:
1.Mollard E, Pedro S, Chakravarty E, The impact of menopause on functional status in women with rheumatoid arthritis, Rheumatology, kex526, https://doi.org/10.1093/rheumatology/kex526

Възможно ли е диетата да облекчи симптомите при Крон?

08 Май 2018

Според резултатите от ново изследване, пациентите с болест на Крон, при които биологичното лечение не води до облекчаване на симптоматиката, биха се повлияли от спазване само на диетичен режим.

Диетичните терапии са ефективен похват, чието благотворно влияние върху някои индивиди е съпоставимо с медикаментозното лечение, твърди д-р Ари Левин от медицинския център „Уолфсън” в Израел.

Какво представлява изключващото ентералното хранене?

Изключващото ентералното хранене (Exclusive Enteral Nutrition EEN) представлява приемане на храна в течна форма като нормалният хранителен режим се прекратява за определен период от време. Учените смятат, че тази диета има потенциала да предизвика затишие на симптоматиката или т. нар. ремисия при болестта на Крон и се използва при лечението на деца с леко до умерено протичане на болестта. Недостатъкът е, че EEN изисква 6- до 12-седмичен курс на лечение, което невинаги е възможно за пациентите и техните родители. Това дава стимул на авторите на изследването да търсят други лечебни хранителни режими.

Какви са другите възможности?

Д-р Левин и колектив развиват хипотезата, че изключването на храните, водещи до нарушен баланс на чревните микроорганизми или дисбиоза, води до промяна във вродения имунен, което в крайна сметка смекчава симптомите на възпалителните чревните заболявания.
Именно избягването на едни храни и консумирането на други би било от полза за пациенти, които не са подходящи кандидати за EEN. Ето защо учените са разработили Изключващата диета при болест на Крон (Crohn’s Disease Exclusion Diet или CDED), която съчетава прием на обогатени течни храни с пълно изключване на агенти, за които се приема, че влошават симптомите на болестта като животински мазнини, захари в големи количества, глиадин - компонент от пшеницата и някои други зърнени култури.
За целите на своето проучване д-р Левин и колектив комбинират CDED с парциално ентерално хранене (partial enteral nutrition или PEN) като стандартна извънболнична терапия. Под парциално ентерално хранене се разбира допълване на приетата през устата храна с обогатени течни формули.

Изследването

Авторите на настоящото изследване тестват режима върху 21 участници, 11 от които са възрастни. От всички подбрани пациенти, 17 са лекувани с комбинираната терапия в миналото, 10 участници са претърпели неуспешно лечение с два биологични препарата, а седем са преминали през хирургична процедура по повод болестта на Крон.

Резултатите

В рамките на проучването, траещо 12 седмици, болните се подлагат на комбинирано лечение с PEN и CDED. На шестата седмица 13 от тях достигат трайно отшумяване на симптомите, с подобряване на кръвните показатели за активност на чревното възпаление като С-реактивен протеин.
При 61% от пациентите настъпва ремисия в резултат от диетичната терапия. Половината от тях са възрастни, като част от тях страдат от болестта от дълго време. Ето защо този вид терапия заслужава повече внимание при овладяването на болестта на Крон, смята д-р Левин.

Извод

Авторите поясняват, че липсва изчерпателна информация за CDED, тъй като все още се чакат резултатите от три подобни изследвания. Настоящото проучване предоставя доказателства, че комбинацията между частичната ентерална терапия и изключващата диета представлява възможност за някои пациенти с болест на Крон.

Една трета от пациентите с лупус имат бъбречно увреждане

03 Май 2018

Според международно изследване, обхващащо пациенти с лупус еритематодес, увреждането на бъбреците под формата на лупусен нефрит е често усложнение и се среща при 38,8% от засегнатите от болестта.

Едно от нещата, на които лекарите обръщат внимание е, че хората с лупус трябва редовно да се преглеждат за симптоми от бъбреците и при откриване на лупусен нефрит, да бъдат внимателно проследявани от специалист. Това не означава непременно, че пациентите трябва да приемат повече медикаменти, но редовните прегледи са задължителни.

За целите на проучването бива прегледана медицинската документация на общо 1827 пациенти с ЛЕ от САЩ, Европа, Канада, Мексико и Азия, които в периода 1999-2012г. са на възраст 35.1г. и 89% от тях са жени. Проследяването на всеки пациент продължава средно 4.6г. като всяка година се оценяват лабораторните показатели, показващи бъбречната функция.

Авторите на проучването откриват, че 700 участници страдащи от лупус имат и лупусен нефрит, като 566 или 80.9% от тях са с бъбречно увреждане още в началото на изследването. Въпреки че според съвременните изисквaния при подозрение за засягане на бъбрека се предприема бъбречна биопсия, такава е проведена при едва 56,4% от тях.

В сравнение с останалите пациенти с лупус, тези с лупусен нефрит страдат по-често от артериална хипертония, неврологични заболявания и нарушения в имунитета, но за сметка на това са с по-малка вероятност за развитие на артрит.

„Като цяло получените данни са по-обнадеждаващи от тези, които имахме преди няколко десетилетия, но все още има дълъг път за извървяване”, смята главния изследовател на проучването д-р Кироу.

Необходимо е усилията да бъдат насочени към по-индивидуализирано лечение, по-често извършване на биопсия при съмнителни случаи, както и оценка на качеството на живот на пациентите с лупус в бъдеще.

Д-р Ана-Мария Младенова

Created by: PR Care