НОВИНИ

Децата с възпалителни чревни заболявания не наддават на тегло

23 Ноември 2017

Д-р Янева, мнозина, които не са засегнати от болестта на Крон и улцерозен колит смятат, че това са заболявания, подобни на гастрита или язвата на дванадесетопръстника. Какво, всъщност, представляват те?
Действително хората, които не са се сблъскали с тях от първо лице или чрез засегнати свои близки ги оприличават на други заболявания. Улцерозният колит и болестта на Крон обаче са тежки автоимунни възпалителни заболявания. Това са хронични заболявания, което означава, че не се лекуват, но с адекватна терапия може да се постигне добро качество на живот.

При болестта на Крон възпаленията обхващат цялото черво. Освен това, те преминават през цялата му стена и могат да засегнат съседни черва и дори органи. Появяват се фистули, възможно е червото да бъде дори пробито. За разлика от болестта на Крон, при улцерозния колит се наблюдават рани и възпаления само на лигавицата на дебелото черво. Затова и при него диарията е с кръв и слуз. Както вече казах, тези заболявания са хронични, остават за цял живот, както и лечението.

Каква е симптоматиката, по която родителите могат да се ориентират, че в организма на детето се развива такова автоимунно възпалително заболяване, а не става въпрос само за тривиална диария в резултат на ентеровируси например?
Насочващ факт, че става въпрос за болестта на Крон са често повтарящите се коремни болки, запек или диария. Характерно е и изоставането в развитието – децата не наддават на тегло и отслабват. Едно дете трябва да наддава на година поне с 2 кг и 5-6 см на височина. Ако тези неща не се случват, трябва да се потърси причината. Заради възпаленията малките пациенти не могат да приемат достатъчно храна и дори това, което са успели да хапнат, не се усвоява добре от организма. Това е и причината за изоставането във физическото им развитие.

Диарията категоричен признак ли е?
Не. Само в 50% от случаите децата, респективно и възрастните, я развиват.

Детето отказва да се храни, но няма диария, няма и настроение, когато седне на масата, но повечето родители смятат, че това е тривиален каприз. По какво могат да се досетят, че става въпрос за нещо сериозно и да го заведат на лекар?
Ще ги подсетят коремните болки и ненаддаването на тегло.

Какво следва да се направи в такъв случай?
Най-напред на детето трябва да се направи пълна кръвна картина. От резултатите ще стане ясно дали то трябва да бъде заведено на детски гастроентеролог.

Педиатрите подготвени ли са да различат симптоматиката и да изпратят малкия пациент при специалист?
Повечето колеги – педиатри веднага се сещат, изпращат детето за пълна кръвна картина и анален секрет, а след това на детски гастроентеролог. Докато за резултатите от секрета се чака ден-два, кръвната картина е готова за часове. По нея лекарят веднага може да се ориентира, тъй като тези възпалителни заболявания дават отклонения в нормалните й стойности. За целта се взима капка кръв от пръста на детето, което не е травмиращо за него.

В повечето случаи болестта на Крон се проявява след 20–30-годишна възраст. Чести ли са случаите при деца?
Никак не са изключения. Най-честите ми пациенти са на 5-годишна възраст, но съм имала и деца на 3 годинки.

Какво отключва улцерозният колит и болестта на Крон?
Когато тези заболявания се проявят при по-малките деца се смята, че те се дължат на генетично носителство. Има предположения, че те понякога са в резултат и на генна мутация, но това са само дотадки. Науката все още се затруднява да даде категоричен отговор на този въпрос.

Родителите навреме ли водят децата си при лекар-специалист или със закъснение?
Родителите, независимо дали става въпрос за бебе или за 9-10-годишно дете, забележат ли диария или кръв и слуз в изпражненията и оплаквания от болки в корема, първо посягат към интернет. Обикновено от там се информират, че трябва да потърсят детски гастоентеролог и идват при нас. Случва се някои лични лекари да опитват първо те да ги лекуват, но все пак са разумни и не постигнат ли резултати ни ги изпращат. Много по-облагодетелствани са хората, живеещи в София, Пловдив и Варна – градовете с медицински университети и всякакви подходящи специалисти, които могат да консултират детето. Проблемът е, че хората от малките населени места по-трудно се ориентират, насочват ги със закъснение към специалисти. Друг е въпросът, че ние, детските гастроентеролози, сме твърде малко в цялата страна, а това определено поставя проблеми пред навременната диагностика.

Каква терапия се прилага при децата с болест на Крон и улцерозен колит?
Различно. Обикновено, първо се прилага конвенционалната терапия, а ако тя не даде очаквания резултат, се пристъпва към биологични средства. При болестта на Крон се прилага и хранене със специални храни и съблюдаване на диета.

Колко време може да продължи терапията?
Лечението е постоянно, като ремисията се получава след втория месец.

Изследването на белтък в изпражненията може да спести колоноскопията

19 Април 2018

Повечето пациенти, които имат оплаквания от коремна болка, дискомфорт, подуване, диарични изхождания или упорит запек често търсят услугите на гастроентеролог с цел извършването на колоноскопия.
Това изследване де факто е най-точното за диагностициране на проблеми свързани с дебелото черво, но не винаги е нужно. Освен това колоноскопията често е неприятна за пациентите и изисква прием в болница.
Описаните оплаквания биха могли да се опишат със синдрома на раздразненото черво (СРЧ), но и с автоимунни възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ) като болест на Крон и язвен колит.
Синдромът на раздразненото черво е едно от най-честите функционални храносмилателни заболявания, засягащо между 5 и 15 % от населението и е свързано най-вече със стреса в ежедневието ни и нарушен контрол на червата от страна на мозъка.
За поставянето на диагнозата има и по-безболезнен начин от колоноскопията – отговаряне на определени диагностични критерии, наречени Рим IV и нормални стойности на един белтък в изпражненията – фекален калпротектин. В основата на Рим IV критериите е наличието на коремна болка поне веднъж седмично през последните 3 месеца, свързана с промяна във формата и/или честотата на изхожданията.
Разграничаването на СРЧ и автоимунните заболявания на червата понякога е много трудно и изисква извършването на колоноскопия. Това изследване, обаче, е трудно, неприятно за пациента и скъпо. Именно затова през последните години все по-голямо внимание се обръща на биологичните маркери, които могат да разграничат СРЧ от ВЧЗ. Най-добрият и най-доказалият се от тях е фекалният калпротектин.
Фекалният калпротектин (ФКП) е белтък, който може да се изследва в рамките на до 30 мин в изпражненията и е изключително точен маркер за наличието на чревно възпаление. Отрицателните стойности на белтъка изключват наличието на възпалителни, автоимунни и дори онкологични заболявания на тънкото и дебелото черво. По този начин може да бъде спестена ненужна колоноскопия. Когато, обаче, стойностите на ФКП са повишени, извършването на ендоскопско изследване е задължително.
Когато даден пациент с чревни оплаквания има отрицателен ФКП и отговаря на Рим IV критериите с 98% точност можем да поставим диагнозата СРЧ и да изключим някакво страшно чревно заболяване. По този начин се пестят много средства и ненужните колоноскопии могат да бъдат избегнати. Важно е да се знае, че пациентите с чревни оплаквания е хубаво винаги да се консултират с гастроентеролог.
Фекалният калпротектин е въведен в България през 2008 г. от доц. Венцислав Наков от Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна”-ИСУЛ. Неговият екип ежедневно изследва ФКП чрез бърз количествен имунохроматографски метод и консултира редица пациенти с гастроинтестинални оплаквания. Доц. Наков е вдъхновил редица гастроентеролози, имунолози, лабораторни лекари и педиатри с разработките си за диагностика на чревното възпаление.
През 2017 г. д-р Радислав Наков, дм създава специален алгоритъм за проследяване на пациентите с възпалителни чревни заболявания (болест на Крон и улцерозен колит) чрез фекален калпротектин. Д-р Наков е канен на редица международни форуми като гост-лектор по темата.

Диета с ниско съдържание на фибри при улцерозен колит

13 Март 2018

За много хора с улцерозен колит откриването на подходящата диета става на принципа на елиминиране. Изключвате определени храни, които смятате, че влошават симптомите Ви, и наблюдавате как се чувствате и дали има промяна. Има храни, за които се знае, че предизвикват симптоми при почти всеки с това заболяване, затова е добре да се състави хранителен режим, който ги елиминира. Една такава диета е тази с ниско съдържание на фибри (т.нар. нискоостатъчна диета). Тя е много полезна и когато имате пристъп на обостряне на симптомите. Хранителният режим се базира на бедни на фибри храни, които са лесно смилаеми, забавят перисталтиката и ограничават диарията. Диетата позволява да хапвате много от храните, които при нормални условия бихте приемали, като същевременно консумирате не повече от 10 до 15 грама фибри дневно.

Тъй като хроничната диария и ректалното кървене могат да доведат до дефицит на определени хранителни вещества и минерали, Вашият лекар може да препоръча мултивитаминна или друга хранителна добавка в допълнение към диетата. Затова преди да започнете, задължително се консултирайте с лекуващия лекар.


Храни, които можете да консумирате

По-долу ще видите храни, които се препоръчват при нискоостатъчната диета. Имайте предвид, че някои от тях въпреки всичко е възможно да предизвикат пристъпи на обостряне на симптомите, така че може да се наложи да направите някои промени впоследствие или да поговорите със своя лекуващ лекар и своя диетолог за алтернативи.

- млечни продукти: до 2 чаши прясно мляко, извара, пудинг или кисело мляко дневно;
- зърнени храни: бял хляб, макаронени изделия, бисквити и корнфлейкс/зърнени закуски, които съдържат по-малко от половин грам фибри на порция;
- месо и други източници на протеини: крехки и нетлъсти сготвени меса - птиче месо, свинско и риба, яйца както и масла от ядки (масло от кайсиеви ядки, от орехови ядки, от ленено семе, от тиквено семе и др. );
- плодове: плодови сокове без пулпа (месестата част), компоти, плодови консерви (с изключение на ананас), ябълково пюре; сурови, добре узрели банани, пъпеш, диня, праскови и кайсии;
- зеленчуци: сурови - марули, краставици, тиквички, лук; сготвени - спанак, тиква, моркови, патладжан, картофи, зелен и жълт фасул;
- мазнини и сосове: масло, маргарин, майонеза, растителни масла, гладки сосове и заливки (без доматен); бита сметана.

Докато спазвате нискоостатъчната диета, избягвайте следните храни:

- колбаси и деликатесни меса;
- сушени ядки и плодове, горски плодове, смокини, сини сливи и сок от сини сливи;
- сурови зеленчуци, които не са посочени в горния списък;
- пикантни сосове, заливки, туршии, апетитки и разядки с парчета зеленчуци;
- ядки, семена и пуканки;
- храни и напитки, съдържащи кофеин, какао и алкохол.

За тези, които не пропускат десерта - можете да си позволите обикновен кекс без добавки, както и бисквити, пай и желирани десерти.

Съвети, с които е добре да се съобразите:
1. Приемайте малки порции храна на всеки 3 до 4 часа.
2. Пийте най-малко 8 чаши вода дневно, за да не се дехидратирате.
3. Ограничете приема на мазнини до 8 чаени лъжички дневно.

Какво трябва да запомните

Да приготвяш вкусни ястия може да изглежда предизвикателство, когато се налага да промениш диетата си и да избягваш определени продукти. За щастие нискоостатъчната диета Ви дава възможност да консумирате много от храните, с които вероятно сте свикнали. Запомнете: това, че страдате от улцерозен колит не означава, че трябва да жертвате вкуса и да се храните с еднообразна или безвкусна храна.

Източник:www.healthline.com

Най-добрите блогове на годината за болест на Крон – част 2

28 Декември 2017

Продължаваме да Ви представяме някои от най-добрите блогове за 2017 г. на тема болест на Крон. Целта е освен интересна и полезна информация, да дадем възможност на тези от Вас, които се борят с това тежко възпалително, автоимунно заболяване, да разберат, че не са сами. Блоговете могат да бъдат полезно четиво и за приятелите и близките на хората с болест на Крон и ще им помогнат да разберат по-добре какво изпитват техните любими хора.

В предишната статия Ви представихме блоговете Jenni’s Guts (Джени отвътре) и Crohn’s Disease: Leaving the Seat Down (Болест на Крон: Дежурен на тоалетната). .

Днес продължаваме с:

Ali on the Run (Али бяга)

Али Фелър е писател, бегач на дълги разстояния и страда от болест на Крон. Ако и Вие страдате от болест на Крон и харесвате бягането като спорт, този блог е за Вас. Въпреки че блогът е фокусиран основно върху бягането, болестта на Крон е част от ежедневието на Али и тази тема се появява доста често. Харесва ни, че в публикациите на Али има добър баланс между сериозни теми и спорт, както и много позитивна енергия.
Посетете блога

Crohn’s & Colitis UK’s Blog (Блог на фондация „Болест на Крон и улцерозен колит“ – Великобритания)
Crohn’s & Colitis UK е най-голямата благотворителна организация във Великобритания за борба с болестта на Крон и улцерозния колит. Основана през 1979 г., фондацията има повече от 32 000 членове и техният блог е страхотно място в Интернет, на което можете да прочетете за напредъка на медицината в лечението на болестта на Крон. Особено ни харесаха личните истории на хора с болест на Крон.
Посетете блога

Съвети за хора с ревматоиден артрит

27 Декември 2017

Авторката на статията, Аша Лирей, е известен блогър, който повече от 10 години се бори с ревматоиден артрит. Както тя самата споделя, цялата информация, предоставена в този статия и в нейния блог като цяло, се базира на личния ѝ опит и на два принципа, използвани в трудовата терапия, наречени съхраняване на енергия и предпазване на ставите.

Постоянно слушаме как храненето е от жизненоважно значение за общото ни здравословно състояние. Тези от нас, които живеят с хронична болка, обаче, след приготвяне на храната понякога се чувстваме сякаш сме пробягали маратон. Питателните ястия ни дават енергия да издържим забързаното ежедневие, но първо трябва да изразходваме енергия, за да ги приготвим.

Има начини да намалим количеството енергия, необходимо за приготвяне на храната. Най-хубавото е, че повечето от съветите в тази статия няма да Ви струват нищо, само малки промени в установените порядки в ежедневието.

НАОСТРЕТЕ НОЖОВЕТЕ
За приготвяне на почти всички ястия, е необходимо да се нарежат хранителни продукти. Уверете се, че ножовете са достатъчно остри! Тази препоръка сякаш се разбира от само себе си, но я се замислете – кога за последен път заточихте готварския нож? Имайте предвид, че рязането с тъп нож не само изисква повече енергия, но и натоварва повече ставите. Ако нямате устройство за заточване на ножове, силно Ви препоръчвам да инвестирате в такова.
Ако за ястието са Ви необходими твърди плодове и зеленчуци (напр. тиква, моркови, ряпа), може да си струва да ги закупите вече обелени и нарязани на парчета (за тиквата) или нарязани на парчета и замразени (за морковите и ряпата). Така ще имате възможността хем да сготвите домашно ястие, хем ще имате помощ във фазата на подготовка на продуктите.
Кухненският робот също може да бъде от помощ, защото лесно ще нареже зеленчуците без риск да нараните ръцете си. Разбира се, ако вечерята е по специален повод и искате салатата да изглежда „гурме“, трябва да нарежете продуктите на ръка, но за тези ястия, които са предназначени само за Вас и Вашите близки, по-добре е да пестите усилията. Близките Ви ще изядат салатата независимо от това как е нарязана, повярвайте ми.

ОПРОСТЕТЕ НЕЩАТА
За всички ястия са необходими продукти, които обикновено се съхраняват в шкафове или в килер, ако имате такъв. Това означава проблеми с достигането! Ето защо е най-добре да преместите най-често използваните продукти на леснодостъпно място. Най-ниските рафтове използвайте, за да разположите най-тежките неща: големи буркани, консервни кутии и т.н.

ПОДХОЖДАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО
„Забравям, че имам ревматоиден артрит, докато не се появи проблем със ставите“, най-често това отговарям, когато хората ме попитат как протича заболяването при мен. Това се случва, когато направя нещо необмислено, като например да режа зеленчуци с тъп нож или да се преуморя, като се опитам да правя няколко неща наведнъж.

Важно е да внимавате и да пазите ставите си, като следите за добрата биомеханика на тялото в кухнята. Например, когато използвате нож, следете китката Ви да е в неутрално положение - това означава палецът да сочи към тавана. Трябва да внимавате също да не държите показалеца отгоре върху ножа – това създава голямо напрежение върху най-малките стави на пръстите, което води до възпаление и болка. Същото важи и за всички останали дейности в кухнята. Когато е възможно, използвайте големите стави и щадете малките – ако пръстите Ви болят, отваряйте вратата, като използвате дланта или лакътя, вместо върховете на пръстите.

„Разбиване“ на приготвянето на храната на части също ще осигури почивката, от която се нуждаят тялото и ставите Ви, за да завършат целия процес безопасно и ефективно. Ако е необходимо, пригответе продуктите за ежедневното меню през времето от деня, в което се чувствате най-енергични. Така ще позволите на тялото си да действа оптимално, докато мускулите са най-отпочинали и най-добре могат да поддържат ставите в правилно положение. Ако да стоите прави до плота много Ви уморява, тогава е по-добре да режете зеленчуците или плодовете седнали.

Често е трудно да променим начина на работа или установения режим, с който сме свикнали, въпреки че промяната ще доведе до по-малко умора или по-малко болка. Научих доста неща по трудния начин и мога да Ви кажа, че колкото по-малко размишлявам върху промените, които трябва да внеса в своето ежедневие, и се фокусирам върху това, което ще спечеля от тях, толкова е по-добре за мен. Много сълзи пролях заради факта, че ревматоидният артрит може да направи елементарни неща от живота, като готвенето например, толкова трудни. Истината обаче е, че можем да променим само нещата, които са в наш контрол, като начина, по който структурираме и организираме ежедневието си. Не можем да променим заболяването, от което страдаме, но можем да подходим към него различно, като направим по-простите, повторяеми ежедневни дейности, като приготвянето на храната, по-лесни, което, на свой ред, ще ни помогне да се чувстваме по-добре и да улесним живота си.

Автор: Аша Лирей, Източник: www.rheumatoidarthritis.net

Created by: PR Care