НОВИНИ

Детският псориазис може да бъде сбъркан със себореен дерматит

02 Ноември 2017

Доц. д-р Любомир Дурмишев:

ВНИМАНИЕ: ПСОРИАЗИСЪТ ПРИ ДЕЦА МОЖЕ ДА БЪДЕ СБЪРКАН СЪС СЕБОРЕЕН ДЕРМАТИТ

Стресът и инфекциите в детска възраст провокират заболяването

Порталът за най-честите автоимунни заболявания – www.probudise.bg, стартира мащабна информационна кампания „Какво става под кожата Ви?” по повод Световния ден на хората с псориазис – 29 октомври. Инициативата обхваща над 20 болници в цялата страна, в които са поставени информационни материали за заболяването.

Паралелно с това Асоциация за развитие на медицинската общност (АРМО), в партньорство с www.probudise.bg, организира арт терапии за деца, страдащи от ювенилен артрит, псориазис и болест на Крон. Ателиетата се провеждат от актрисата Стефания Колева, която е посланик на кампанията и сертифициран арт-терапевт.

За това какво представлява псориазисът при децата, разговаряме с доц. Любомир Дурмишев, ръководител Направление по алергодерматози и онкодерматология в Александровска болница.


- Доц. Дурмишев, често ли изявата на псориазиса става в детска възраст и това утежняващо обстоятелство ли е?


- Псориазисът се отключва по-често в зряла възраст, но засяга също деца и тийнейджъри. Заболяването в млада възраст може да създава проблеми при диагностиката, защото наподобява други болести, които са чести в детска възраст – дерматит от пелени, себореен дерматит. Тези случаи се диагностицират сравнително късно. В „Александровска болница” виждам често деца с псориазис, защото ги изпращат при нас за диагностика от цялата страна. Ние можем както да ги диагностицираме, така и много успешно да ги лекуваме.

- На колко години е най-младият Ви пациент?

- Най-малкият ми пациент беше на две години, но има също 6 – 8 - годишни деца, както и тийнейджъри с псориазис.

- Какви са формите на псориазис при децата?

- Псориазисът при децата често пъти наподобява тежко протичащ себореен дерматит. В детско-юношеска възраст по-често се среща вариант на псориазиса, наречен гутатен или еруптивен псориазис. Той започва внезапно – след стрес или след инфекциозно заболяване. Може бързо да се разпространи и да обхване голяма площ от кожата. Но в тази възраст се среща и класически тип псориазис. Клиничната картина е пъстра и трудно може да се предскаже ходът на заболяването при децата.

- Изяснена ли е етиологията на псориазиса при децата?

- Това е многофакторно заболяване. Има генетична предизпозиция за него, но за отключването му допринасят и фактори на външната среда. В последните години се направи много за уточняване на патогенезата, на механизмите, по които се развиват кожните прояви на псориазиса. Има и имунологичен фактор за развитието на кожните обриви, затова напоследък на това заболяване се гледа повече като на възпалително. Но псориазисът е много пъстро заболяване. Съществуват над 30 типа псориазис. Трудно може да сложим под една дефиниция всички тези форми.

- Какви са рисковите фактори на външната среда?

- На първо място, това е стресът. Още от теорията на Селие се знае, че стресът често отключва псориазис. Друг фактор са инфекциите в детска възраст. Откри се в последните години, че много заболявания, включително и псориазисът, се провокират или утежняват от някои медикаменти и този списък расте – основно това са бета блокери, литиеви соли, тетрациклини, синтетични антималарични средства.

- Псориазисът по-лесен ли е за лечение в млада възраст?

- При някои пациенти – да, при други – не. Гутатният (еруптивен) псориазис понякога се повлиява по-лесно с фототерапия. Но ако бъде провокиран по някакъв начин, този вид псориазис може да обхване цялото тяло. Ето защо в нашата професия е много важен индивидуалният подход. В него е и бъдещето на медицината. Вероятно обаче индивидуалният подход ще изисква повече средства и време, за да навлезе лекарят в проблема на пациента.

- Какви са методите на лечение?

- Лечението на псориазиса се извършва по схема, която прилича на пирамида. Започваме от основата и се изкачваме към върха на пирамидата. Базисен е хигиенният режим, грижата за кожата – тя да бъде хидратирана и омазнявана, тъй като пациентите с псориазис имат суха кожа. Някои от пациентите негодуват, но локалното лечение е най-подходящо при пациенти, които имат ограничени, единични кожни плаки по тялото. Ако то не постигне ефект или ако обривите са пръснати, може да се приложи фототерапията. Предвид това, че заболяването е хронично, фототерапията е добра алтернатива. С колкото по-лек курс на лечение можем да постигнем потискане на заболяването, толкова по-добре. Имам пациенти например, с които се виждам съвсем рядко. При някои от тях дори и роднините не знаят, че имат псориазис.

Българската школа е пионер в климатолечението на Черно море. (Бел. Ред.: Например в санаториумът в Балчик, който предлага съчетание на море, минерална вода и лечебна кал. Отлични възможности, особено за болни с псориатичен артрит, предоставят и санаториумите в Поморие, при които в лечението отново се използва комбинацията между полезните съставки на морската вода и терапията с лечебна кал). Нашите колеги от Израел след това пренесоха опита ни на Мъртво море и сега това климатолечение е много известно.
Ако с тези средства не постигнем добър ефект или ако има засягане на ставите, се включват по-мощни медикаменти – ретиноидите. За системно лечение се дават цитостатици.

На върха на пирамидата е новата генерация медикаменти – биологичните. Те са скъпи препарати, но се заплащат от Здравната каса. Биологичната терапия е подходяща, особено за по-тежките форми на псориазис.
Така че възможностите за лечение са много и тук е ролята на лекаря - да определи най-подходящото за конкретния пациент.

- Какъв подход използвате, за да приемат по-леко заболяването малките пациенти и техните родители?

- В началото на моята практика имах възможност да се уча от колегите в Германия. Там е възприето пациентът да научи от своя лекар цялата истина за заболяването си. Учудвал съм се, когато колега казва на пациент с онкологично заболяване, че болестта му прогресира и че прогнозата не е добра. Там пациентът е наясно с цялата тежест на състоянието си. При нас този подход почти не се използва. Ние, българите, трудно бихме приели толкова директно послание, защото сме по-емоционални. Има опасност, когато съобщаваме тежка диагноза на наш пациент, това да му подейства емоционално и вместо да се мобилизира, той да се срине психически и болестта да стане по-тежка. Лекарят трябва да бъде добър психолог и да преценява в кой случай може да бъде по-откровен. Смятам, че хората от новото поколение са по-прагматични и рационални и на тях може да не им се спестява истината. Все пак е добре да бъдем по-дипломатични към пациенти с псориазис. Това заболяване е психо-соматично. От една страна, то се влошава от стреса, от друга страна изявата на болестта влияе върху личността на пациента, може да му въздейства зле на психиката. Важното е пациентът да стане наш съмишленик в лечението и да действаме заедно против болестта. Ако се обединим и действаме синергично, не можем да гарантираме категорично излекуване, но гарантираме, че болестта ще протича по-леко, ще засяга по-малко органи и системи, че ще се подобри значително качеството на живот.

- Каква е ролята на арт-терапията при болните от псориазис?

- Би трябвало да има положителна роля, защото, както вече казах, псориазисът е психо-соматично заболяване, при което въздействията върху психиката и интелекта дават отражение и върху развитието на болестта.

Правилно хранене при деца с артрит

30 Ноември 2017

Здравословната и балансирана диета е много важна за правилния растеж и развитие на всяко дете. При малчуганите, които страдат от ревматоиден артрит обаче, е възможно да има проблеми във връзка с тяхното състояние, които да се отразят на това колко и как се хранят.

„При появата на пристъп на обостряне на симптомите организмът отделя хормони, които потискат апетита“, обяснява Кристи Кинг, старши диетолог в Детската болница в Тексас. Някои медикаменти пък предизвикват като страничен ефект повишен апетит, прекомерна жажда, сухота в устата и стомашни неразположения.

Предлагаме Ви практични съвети за справяне с проблеми, свързани с храненето, независимо дали детето Ви страда от липса на апетит, или пък има непрекъснато желание за храна.

Съвети при намален апетит
1. Сервирайте на детето храната на малки порции, в точно определени часове през деня (например закуска, сутрешна междинна закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря и здравословен десерт). Когато децата нямат апетит, малките порции не изглеждат толкова „заплашително“, колкото три по-обилни хранения.

2. Дори детето Ви да няма желание за ядене, насърчете го да опита няколко хапки. Може да комбинирате различни храни, за да осигурите разнообразие от вкусови усещания, например предложете плодова салата от няколко резенчета ябълка, грозде и ягоди заедно с една голяма лъжица кисело мляко.

3. Старайте се храната, която сервирате, да е питателна. Добавяйте например здравословни мазнини като зехтин и авокадо, за да увеличите калорийното й съдържание. Не се поддавайте на импулса да позволите на детето да яде безконтролно каквото и да е, само и само, за да наддаде на килограми.

4. Избягвайте битките за надмощие и увещанията на масата, за да може храненето да остане приятно занимание.

5. Насърчавайте детето да се храни на масата (а не пред телевизора), за да не се разсейва и да се концентрира върху храненето.

6. „Битките за надмощие на масата обикновено са свързани с това, че децата жадуват за контрол, особено като се има предвид, че не могат да контролират артрита“ – обяснява Кристи Кинг и добавя, че „включването на детето в пазаруването, готвенето и планирането на храненето ще го направи по-съпричастно и по-склонно да яде храната, приготвена с негова помощ“.

Внимание: Консултирайте се с лекар или диетолог дали детето Ви има нужда да приема допълнително витамини и минерали под формата на хранителна добавка.

Съвети при повишен апетит
1. Старайте се вкъщи и навън детето винаги да има на разположение здравословна и питателна храна.

2. При всяко хранене, включително междинните закуски, поне половината от чинията трябва да бъде пълна с плодове и зеленчуци. Те са с ниско калорийно съдържание, но са богати на фибри, и така детето се чувства заситено с по-малко калории.

3. Гладът може лесно да се сбърка с жажда. Погрижете се детето да приема достатъчно течности – това ще помогне за нормализиране на апетита му. Насърчавайте го да пие вода, премахнете изцяло газираните напитки и ограничете тези, които са с добавена захар. (Лесно ще ги познаете - на опаковката на натуралните сокове, които са с добавена захар, пише „плодова напитка“, а не „плодов сок“).

4. Във всяка закуска се погрижете да включите протеини + плод или някакъв зеленчук (например ябълка с нискомаслено сирене, нискомаслено кисело мляко и плод), за да може детето да се чувства сито, без да приема излишни калории.

Понякога може да е трудно промените в апетита, индуцирани от артрита, да се разграничат от нормалните „скокове в растежа“. Ако смятате, че причината за напълняване на Вашето дете е продължителният прием на кортикостероиди, консултирайте с диетолог, който може да Ви препоръча нов и различен избор на храни. Също така е добре да наблегнете на физическата активност, защото тя може да помогне на детето да изгори излишните калории. Включете цялото семейство в тези занимания – разходки пеша вечер, каране на колело през уикенда или енергични игри на открито са отлично средство за поддържане на добра физическа форма за малки и големи.

Децата с възпалителни чревни заболявания не наддават на тегло

23 Ноември 2017

Д-р Янева, мнозина, които не са засегнати от болестта на Крон и улцерозен колит смятат, че това са заболявания, подобни на гастрита или язвата на дванадесетопръстника. Какво, всъщност, представляват те?
Действително хората, които не са се сблъскали с тях от първо лице или чрез засегнати свои близки ги оприличават на други заболявания. Улцерозният колит и болестта на Крон обаче са тежки автоимунни възпалителни заболявания. Това са хронични заболявания, което означава, че не се лекуват, но с адекватна терапия може да се постигне добро качество на живот.

При болестта на Крон възпаленията обхващат цялото черво. Освен това, те преминават през цялата му стена и могат да засегнат съседни черва и дори органи. Появяват се фистули, възможно е червото да бъде дори пробито. За разлика от болестта на Крон, при улцерозния колит се наблюдават рани и възпаления само на лигавицата на дебелото черво. Затова и при него диарията е с кръв и слуз. Както вече казах, тези заболявания са хронични, остават за цял живот, както и лечението.

Каква е симптоматиката, по която родителите могат да се ориентират, че в организма на детето се развива такова автоимунно възпалително заболяване, а не става въпрос само за тривиална диария в резултат на ентеровируси например?
Насочващ факт, че става въпрос за болестта на Крон са често повтарящите се коремни болки, запек или диария. Характерно е и изоставането в развитието – децата не наддават на тегло и отслабват. Едно дете трябва да наддава на година поне с 2 кг и 5-6 см на височина. Ако тези неща не се случват, трябва да се потърси причината. Заради възпаленията малките пациенти не могат да приемат достатъчно храна и дори това, което са успели да хапнат, не се усвоява добре от организма. Това е и причината за изоставането във физическото им развитие.

Диарията категоричен признак ли е?
Не. Само в 50% от случаите децата, респективно и възрастните, я развиват.

Детето отказва да се храни, но няма диария, няма и настроение, когато седне на масата, но повечето родители смятат, че това е тривиален каприз. По какво могат да се досетят, че става въпрос за нещо сериозно и да го заведат на лекар?
Ще ги подсетят коремните болки и ненаддаването на тегло.

Какво следва да се направи в такъв случай?
Най-напред на детето трябва да се направи пълна кръвна картина. От резултатите ще стане ясно дали то трябва да бъде заведено на детски гастроентеролог.

Педиатрите подготвени ли са да различат симптоматиката и да изпратят малкия пациент при специалист?
Повечето колеги – педиатри веднага се сещат, изпращат детето за пълна кръвна картина и анален секрет, а след това на детски гастроентеролог. Докато за резултатите от секрета се чака ден-два, кръвната картина е готова за часове. По нея лекарят веднага може да се ориентира, тъй като тези възпалителни заболявания дават отклонения в нормалните й стойности. За целта се взима капка кръв от пръста на детето, което не е травмиращо за него.

В повечето случаи болестта на Крон се проявява след 20–30-годишна възраст. Чести ли са случаите при деца?
Никак не са изключения. Най-честите ми пациенти са на 5-годишна възраст, но съм имала и деца на 3 годинки.

Какво отключва улцерозният колит и болестта на Крон?
Когато тези заболявания се проявят при по-малките деца се смята, че те се дължат на генетично носителство. Има предположения, че те понякога са в резултат и на генна мутация, но това са само дотадки. Науката все още се затруднява да даде категоричен отговор на този въпрос.

Родителите навреме ли водят децата си при лекар-специалист или със закъснение?
Родителите, независимо дали става въпрос за бебе или за 9-10-годишно дете, забележат ли диария или кръв и слуз в изпражненията и оплаквания от болки в корема, първо посягат към интернет. Обикновено от там се информират, че трябва да потърсят детски гастоентеролог и идват при нас. Случва се някои лични лекари да опитват първо те да ги лекуват, но все пак са разумни и не постигнат ли резултати ни ги изпращат. Много по-облагодетелствани са хората, живеещи в София, Пловдив и Варна – градовете с медицински университети и всякакви подходящи специалисти, които могат да консултират детето. Проблемът е, че хората от малките населени места по-трудно се ориентират, насочват ги със закъснение към специалисти. Друг е въпросът, че ние, детските гастроентеролози, сме твърде малко в цялата страна, а това определено поставя проблеми пред навременната диагностика.

Каква терапия се прилага при децата с болест на Крон и улцерозен колит?
Различно. Обикновено, първо се прилага конвенционалната терапия, а ако тя не даде очаквания резултат, се пристъпва към биологични средства. При болестта на Крон се прилага и хранене със специални храни и съблюдаване на диета.

Колко време може да продължи терапията?
Лечението е постоянно, като ремисията се получава след втория месец.

Облекчаване на псориазис при децата със здравословно хранене

22 Ноември 2017

Въвеждането на диета, която е базирана на растителни, пълноценни храни, не съдържащи глутен, може да бъде много полезна за Вашето дете, болно от псориазис. Целта й е да облекчи симптомите на болестта с природни средства и по този начин да противодейства на системното възпаление в организма.

Базираната на растителни храни диета включва плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, които не са преработени и не съдържат добавени консерванти, оцветители, вкусове и подсладители. Въпреки че месото, млечните продукти и яйцата по принцип са важни за растежа на всяко дете, при малчуганите с псориазис те следва да се консумират рядко. За тези деца нетлъстите меса, като пилешко и пуешко, както и нискомаслените сирена (например пармезан, козе сирене, извара), са за препоръчване пред червените меса и високомаслените млечни продукти, които са богати на наситени мазнини.

Храните, на които се базира подобен тип диета, са натурални и пълноценни, защото в същия вид се срещат и в природата. Такива са повечето зеленчуци и плодове преди да претърпят топлинна обработка, а също някои семена като киноа, чия.

Колкото и да е полезна безглутеновата диета, преходът към нея може да бъде доста труден, особено, ако детето е с понижен апетит.
Ето 5 съвета, които ще помогнат на Вас и Вашето дете да започнете да се храните здравословно:

1) Дайте личен пример като премахнете от домакинството си тежките меса, храните, които са претърпели много обработка, както и всички източници на глутен (хляб, ориз, макаронени изделия и др.)

2) Поговорете с детето защо правите опит да промените начина на хранене на семейството. Обяснете му как тази диета ще му помогне лично на него да се чувства по-добре и да се избави от досадните плаки на псориазиса.

3) Преди да пристъпите към новия начин на хранене, поискайте разрешение от Вашето дете. Това ще провокира в него съпричастност, а и ще го накара да почувства възможността само да предприеме мерки за облекчаване на псориазиса.

4) Ако детето е в началното училище, поговорете с преподавателите и им обяснете колко е важно придържането към здравословен режим. По този начин те могат да станат „Вашите очи“, докато малчуганът е на училище.

5) Винаги изпращайте детето на училище с пълноценни безглутенови закуски, които да са му под ръка, когато пригладнее в час. Плодове, свежи зеленчуци, хумус или енергийни блокчета, съдържащи плодове и ядки биха били много подходящи.

6) Увеличете хранителната стойност на ястията чрез добавяне на допълнителни съставки. Приготвяйте ястия с блендер, в които можете да „скриете“ допълнителни калории, като масла от ядки, масла от семена и др. При преминаване към предимно растителна диета много родители се опасяват, че децата им няма да си набавят достатъчно протеини. Затова приготвяйте такива ястия, към които можете да добавите семена от чия/лен/коноп, както и кафяв ориз. Може дори да добавите пюре от боб или леща и да го скриете в сосове, например в сос за спагети. Допълнително обогатете тъмните храни като сос за паста, смутита с горски плодове с пюре от зелени листни зеленчуци (например листа от спанак). С включване на повече непреработени растителни храни в диетата, поставете за цел на детето на всяка хапка месо, млечен продукт или хляб, да приема поне 5 хапки пълноценна растителна храна.

7) Направете домашна лимонада с прясно изцеден сок от лимон или лайм и натурален екстракт от стевия (билка, много по-сладка от захарта, която се използва като неин безвреден заместител) на капки с помощта на детето. Повечето деца обожават да правят лимонада! През лятото може да замразите смутитата във формички за сладолед, което със сигурност ще повиши интереса на детето.

8) Предвид, че се препоръчва да се намали приемът на мляко и млечни продукти, използвайте висококачествени хранителни добавки, за да осигурите достатъчен прием на калций. Преди това обаче, задължително се консултирайте с педиатър, който ще определи вида и количеството на хранителните добавки, от които Вашето дете има нужда.

Отначало въвеждането на здравословен режим ще Ви коства известни усилия, но когато Вие и детето Ви се почувствате по-добре в резултат на положените усилия, най-вероятно никога няма да искате да се върнете назад!

Болест на Крон при децата

17 Ноември 2017

Болестта на Крон е възпалително чревно заболяване, което може да засегне целия храносмилателен тракт, от устата до ануса. Заболяването се среща сравнително рядко. Честотата на заболеваемост е 1 на 5000 души. За съжаление около 20% от засегнатите от болест на Крон са деца.

Болестта най-често засяга последната част на тънкото черво (илеум) и началото на дебелото черво (цекум). При около 50-60% от пациентите болестта на Крон е локализирана в илео-цекалната област, при 30% от пациентите има засягане само на илеума, а при 20% има засягане на дебелото черво (болест на Крон на дебелото черво).

При някои от пациентите с Болест на Крон е налице генетична предразположеност (мутации в определени гени). Генетичната обремененост обаче не означава абсолютен риск от развитие на болестта, по-скоро увеличава риска от изявата й.


Ето няколко симптома, за които трябва да следите, ако имате съмнение, че детето Ви е с възпалително чревно заболяване:

1. Ако детето Ви се оплаква от продължителни пристъпи на спастични коремни болки, съчетани с диария, това би могло да бъде признак за това автоимунно заболяване.
2. Чувствително отслабване на тегло. Много деца отслабват поради намаления прием на храна, възпалението или лошото усвояване на хранителните вещества.
3. Нетипични кожни брадавици и фисури в областта около ануса (болезнено разкъсване на повърхностния слой (лигавицата) на аналния канал) също са симптоми на заболяването.

Как се диагностицира болестта на Крон
Ако детето Ви има симптоми, които говорят за болест на Крон, трябва да се обърнете за помощ към неговия педиатър. Той ще прецени дали е необходимо да Ви насочи към специалист и ще даде направление за изследване. Диагностицирането се прави на базата на „общата картина“, която включва анализ на симптомите, медицински преглед, лабораторни изследвания, образни изследвания и ендоскопски изследвания.

При лабораторно изследване може да се установи анемия, ниски нива на белтък в кръвта и повишени маркери на възпаление. Често е необходимо да се извърши ендоскопско изследване, при което през устата в стомаха се пъха тънка гъвкава тръба, завършваща със светлинен източник и миниатюрна видеокамера (горна ендоскопия). Друг вид изследване, което може да бъде назначено е това, при което такъв фиброоптичен апарат се въвежда през ректума в дебелото черво, за да му се направи оглед отвътре (колоноскопия). Този вид изследване се прави с цел да се вземе материал за биопсия за потвърждаване на диагнозата.

При някои пациенти може да е необходимо да се направи компютърна томография или изследване с ядрено-магнитен резонанс. Тези образни изследвания осигуряват по-добър и прецизен образ на части от тънкото черво, които е невъзможно да се достигнат посредством конвенционалната ендоскопия.

Напоследък в световен мащаб се наложи нов, неинвазивен маркер за диагностика, оценка и проследяване на възпалителните заболявания на червата. Изследването на фекален калпротектин показва дали е налице чревно възпаление, а при вече диагностицирани пациенти с болест на Крон дава информация за ефективността на лечението. Изследването е изключително достъпно, прави се в повечето специализирани лаборатории в България и струва около 20 лв.

Възможности за лечение
Лечението на болест на Крон при децата цели постигане на ремисия, поддържане на ремисията и овладяване на усложненията.

За постигане на ремисия често се използват кортикостероиди, но те не са подходящи за продължително и дългосрочно лечение на болестта на Крон.

В определени случаи вместо кортикостероиди за индуциране на ремисия може да се опита хранене с елементални формули (при него макронутриентите в храната са разградени във възможно най-голяма степен, изискват минимална преработка в храносмилателната система и се усвояват в най-голяма степен от организма).

Понякога на малките пациенти е необходимо лечение с имуномодулатори - медикаменти, които успокояват имунната система и помагат да се контролира възпалението.

При тежки случаи на болест на Крон и при определени пациенти с фистули се използват биологични средства. Това са медикаменти, създадени с помощта на съвременната биотехнология, които влияят директно върху специфични клетки или вещества в имунната система, които имат отношение към възпалението при болестта на Крон. Всички тези медикаменти се поемат от НЗОК.

И имуномодулаторите, и биологичните средства биха могли да имат странични ефекти при някои пациенти, но те са редки. Изследванията показват, че ползите от тези медикаменти са по-големи от свързаните с тях рискове. Въпреки това, добре е винаги да обсъждате с гастроентеролога на Вашето дете, възможните странични ефекти на тези терапии.

Източник: www.health.clevelandclinic.org

Created by: PR Care