НОВИНИ

Детският псориазис може да бъде сбъркан със себореен дерматит

02 Ноември 2017

Доц. д-р Любомир Дурмишев:

ВНИМАНИЕ: ПСОРИАЗИСЪТ ПРИ ДЕЦА МОЖЕ ДА БЪДЕ СБЪРКАН СЪС СЕБОРЕЕН ДЕРМАТИТ

Стресът и инфекциите в детска възраст провокират заболяването

Порталът за най-честите автоимунни заболявания – www.probudise.bg, стартира мащабна информационна кампания „Какво става под кожата Ви?” по повод Световния ден на хората с псориазис – 29 октомври. Инициативата обхваща над 20 болници в цялата страна, в които са поставени информационни материали за заболяването.

Паралелно с това Асоциация за развитие на медицинската общност (АРМО), в партньорство с www.probudise.bg, организира арт терапии за деца, страдащи от ювенилен артрит, псориазис и болест на Крон. Ателиетата се провеждат от актрисата Стефания Колева, която е посланик на кампанията и сертифициран арт-терапевт.

За това какво представлява псориазисът при децата, разговаряме с доц. Любомир Дурмишев, ръководител Направление по алергодерматози и онкодерматология в Александровска болница.


- Доц. Дурмишев, често ли изявата на псориазиса става в детска възраст и това утежняващо обстоятелство ли е?


- Псориазисът се отключва по-често в зряла възраст, но засяга също деца и тийнейджъри. Заболяването в млада възраст може да създава проблеми при диагностиката, защото наподобява други болести, които са чести в детска възраст – дерматит от пелени, себореен дерматит. Тези случаи се диагностицират сравнително късно. В „Александровска болница” виждам често деца с псориазис, защото ги изпращат при нас за диагностика от цялата страна. Ние можем както да ги диагностицираме, така и много успешно да ги лекуваме.

- На колко години е най-младият Ви пациент?

- Най-малкият ми пациент беше на две години, но има също 6 – 8 - годишни деца, както и тийнейджъри с псориазис.

- Какви са формите на псориазис при децата?

- Псориазисът при децата често пъти наподобява тежко протичащ себореен дерматит. В детско-юношеска възраст по-често се среща вариант на псориазиса, наречен гутатен или еруптивен псориазис. Той започва внезапно – след стрес или след инфекциозно заболяване. Може бързо да се разпространи и да обхване голяма площ от кожата. Но в тази възраст се среща и класически тип псориазис. Клиничната картина е пъстра и трудно може да се предскаже ходът на заболяването при децата.

- Изяснена ли е етиологията на псориазиса при децата?

- Това е многофакторно заболяване. Има генетична предизпозиция за него, но за отключването му допринасят и фактори на външната среда. В последните години се направи много за уточняване на патогенезата, на механизмите, по които се развиват кожните прояви на псориазиса. Има и имунологичен фактор за развитието на кожните обриви, затова напоследък на това заболяване се гледа повече като на възпалително. Но псориазисът е много пъстро заболяване. Съществуват над 30 типа псориазис. Трудно може да сложим под една дефиниция всички тези форми.

- Какви са рисковите фактори на външната среда?

- На първо място, това е стресът. Още от теорията на Селие се знае, че стресът често отключва псориазис. Друг фактор са инфекциите в детска възраст. Откри се в последните години, че много заболявания, включително и псориазисът, се провокират или утежняват от някои медикаменти и този списък расте – основно това са бета блокери, литиеви соли, тетрациклини, синтетични антималарични средства.

- Псориазисът по-лесен ли е за лечение в млада възраст?

- При някои пациенти – да, при други – не. Гутатният (еруптивен) псориазис понякога се повлиява по-лесно с фототерапия. Но ако бъде провокиран по някакъв начин, този вид псориазис може да обхване цялото тяло. Ето защо в нашата професия е много важен индивидуалният подход. В него е и бъдещето на медицината. Вероятно обаче индивидуалният подход ще изисква повече средства и време, за да навлезе лекарят в проблема на пациента.

- Какви са методите на лечение?

- Лечението на псориазиса се извършва по схема, която прилича на пирамида. Започваме от основата и се изкачваме към върха на пирамидата. Базисен е хигиенният режим, грижата за кожата – тя да бъде хидратирана и омазнявана, тъй като пациентите с псориазис имат суха кожа. Някои от пациентите негодуват, но локалното лечение е най-подходящо при пациенти, които имат ограничени, единични кожни плаки по тялото. Ако то не постигне ефект или ако обривите са пръснати, може да се приложи фототерапията. Предвид това, че заболяването е хронично, фототерапията е добра алтернатива. С колкото по-лек курс на лечение можем да постигнем потискане на заболяването, толкова по-добре. Имам пациенти например, с които се виждам съвсем рядко. При някои от тях дори и роднините не знаят, че имат псориазис.

Българската школа е пионер в климатолечението на Черно море. (Бел. Ред.: Например в санаториумът в Балчик, който предлага съчетание на море, минерална вода и лечебна кал. Отлични възможности, особено за болни с псориатичен артрит, предоставят и санаториумите в Поморие, при които в лечението отново се използва комбинацията между полезните съставки на морската вода и терапията с лечебна кал). Нашите колеги от Израел след това пренесоха опита ни на Мъртво море и сега това климатолечение е много известно.
Ако с тези средства не постигнем добър ефект или ако има засягане на ставите, се включват по-мощни медикаменти – ретиноидите. За системно лечение се дават цитостатици.

На върха на пирамидата е новата генерация медикаменти – биологичните. Те са скъпи препарати, но се заплащат от Здравната каса. Биологичната терапия е подходяща, особено за по-тежките форми на псориазис.
Така че възможностите за лечение са много и тук е ролята на лекаря - да определи най-подходящото за конкретния пациент.

- Какъв подход използвате, за да приемат по-леко заболяването малките пациенти и техните родители?

- В началото на моята практика имах възможност да се уча от колегите в Германия. Там е възприето пациентът да научи от своя лекар цялата истина за заболяването си. Учудвал съм се, когато колега казва на пациент с онкологично заболяване, че болестта му прогресира и че прогнозата не е добра. Там пациентът е наясно с цялата тежест на състоянието си. При нас този подход почти не се използва. Ние, българите, трудно бихме приели толкова директно послание, защото сме по-емоционални. Има опасност, когато съобщаваме тежка диагноза на наш пациент, това да му подейства емоционално и вместо да се мобилизира, той да се срине психически и болестта да стане по-тежка. Лекарят трябва да бъде добър психолог и да преценява в кой случай може да бъде по-откровен. Смятам, че хората от новото поколение са по-прагматични и рационални и на тях може да не им се спестява истината. Все пак е добре да бъдем по-дипломатични към пациенти с псориазис. Това заболяване е психо-соматично. От една страна, то се влошава от стреса, от друга страна изявата на болестта влияе върху личността на пациента, може да му въздейства зле на психиката. Важното е пациентът да стане наш съмишленик в лечението и да действаме заедно против болестта. Ако се обединим и действаме синергично, не можем да гарантираме категорично излекуване, но гарантираме, че болестта ще протича по-леко, ще засяга по-малко органи и системи, че ще се подобри значително качеството на живот.

- Каква е ролята на арт-терапията при болните от псориазис?

- Би трябвало да има положителна роля, защото, както вече казах, псориазисът е психо-соматично заболяване, при което въздействията върху психиката и интелекта дават отражение и върху развитието на болестта.

Анализ на синовиална тъкан разделя ревматоидния артрит на подтипове

04 Септември 2018

Изследването на генна експресия и хистология на вътреставната течност или синовия би могло да помогне за класифицирането на ревматоидния артрит (РА) като висок, нисък и междинен възпалителен подтип, става ясно от ново изследване.

„От получените от нас резултати става ясно, че синовиалните биопсии биха били полезни при пациенти, които не отговарят на няколко терапевтични режима, особено при тези, имащи ниски показатели на възпатението от кръвните изследвания“, обяснява д-р Дейна Ориндж от университета „Рокфелер“ в Ню Йорк.

„При тези болни възпалителният процес би могъл да бъде по-слабо изразен, тоест потискането на имунната система не е рационалната терапия за тях“, допълва тя.

Възпалението на синовията при ревматоидния артрит води до разрушаване на ставните повърхности, но този вид изследване не е включено в актуалните препоръки за диагностика и лечение на ревматоиден артрит.

Д-р Ориндж и колектив използват разнообразие от техники за анализ на данни от клинични, хистологични и свързани с генна експресия изследвания при 123 пациенти с РА, както и при още шестима с остеоартрит. Тяхната цел е да получат по-подробна информация за тъканното възпаление и различните субкласове на заболяването като получените резултати са публикувани на 22 фервуари 2018г. в списание Arthritis and Rheumatology.

Те класифицират 20 хистологични особености при синовиалните проби, като накрая определят 10 от тях като клинично значими.

След подробно разглеждане на структурата на РНК (рибонуклеинова киселина) съществуват три подтипа синовия, срещана при РА: с високостепенно, с нискостепенно и с междинно възпаление.
След микроскопско изследване на подтипа с високостепенно възпаление се намират активирани клетки на възпалението. Пациентите са с по-висока плазмена концентрация на маркерите на системното възпаление и автоантитела, а равнището на биомаркера за възпаление С-реактивния протеин е пропорционално с болковите оплаквания.

Обратното, при болните с подтип с нискостепенно възпаление на синовията са с ограничено тъканно възпаление, а боловия синдром не е пропорционален с нивата на CRP.

„Въпреки обнадеждаващите резултати работим върху по-подробното изучаване на болковите механизми при подгрупата с високостепенно синовиално възпаление“, заявява д-р Ориндж.

Това изследване би помогнало за разработването на по-надеждни кръвни и образни биомаркери, които да улеснят диагностиката на ревматоидния артрит и предприемането на най-подходящата терапевтична стратегия.

Използван източник:
1. Оrange, D. E., Agius, P. , DiCarlo, E. F., Robine, N. , Geiger, H. , Szymonifka, J. , McNamara, M. , Cummings, R. , Andersen, K. M., Mirza, S. , Figgie, M. , Ivashkiv, L. B., Pernis, A. B., Jiang, C. S., Frank, M. O., Darnell, R. B., Lingampali, N. , Robinson, W. H., Gravallese, E. , , , Bykerk, V. P., Goodman, S. M. and Donlin, L. T. (2018), Identification of Three Rheumatoid Arthritis Disease Subtypes by Machine Learning Integration of Synovial Histologic Features and RNA Sequencing Data. Arthritis Rheumatol, 70: 690-701. doi:10.1002/art.40428

Кюркчиев: Тест открива ревматологични заболявания преди първите им симтоми

03 Септември 2018

В края на юни 2018 г. в Аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се проведе първа работна среща на тема „Предиктивна стойност на антинуклеарните антитела. Контакти и проблеми между пациентите с ревматологични заболявания и лаборатория по Клинична имунология”.

Организатори на събитието бяха Лаборатория по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и Организация на пациентите с ревматологични заболявания (ОПРЗБ). Участваха още – Българска асоциация по клинична имунология, Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит, Българско сдружение на болните от болест на Бехтерев, Клиника по ревматология УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, УМБАЛ „Св.Анна“ и Ревматологично отделение – Софиямед.

Лектори на работната среща бяха: проф. Доброслав Кюркчиев, Боряна Ботева, д-р Екатерина Красимирова, д-р Б.Пенев, д-р Екатерина Иванова- Тодорова и други.
Проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лаборатория по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ , даде специално интервю за probudise.bg.


Кюркчиев, какво представляват антинуклеарните антитела (АНА)?

Антинуклеарните антитела (АНА) са група от автоантитела, насочени срещу различни белтъци на клетъчното ядро (автоантигени). Те се образуват при определена група болни с автоимунни заболявания. Откриването на АНА е централен феномен в серумната диагностика на съединително-тъканните автоимунни болести. Накратко - този тест може да предскаже дали ще се разболеете от системно автоимунно заболяване години преди да се проявят първите му симптоми.

Изследването може да се направи в специализирани лаборатории по имунология в някои университетски болници в България. Провежда се като се взима венозно кръв. Ако Вашето изследване отчете положителен резултат, впоследствие се правят допълнителни изследвания, за да се уточни видът на заболяването, към което сте предразположени.

Защо е важно това изследване?

Изследването е важно, защото то може да ви помогне да получите изключително ранна диагноза и то още преди първите симптоми. Колкото по-рано получите диагноза, толкова по-рано ще можете да започнете лечение. Както при всяко заболяване, така и при автоимунните заболявания, ранният старт на лечение, Ви осигурява спокойствие, че ще избегнете бъдещи усложнения.

Най-честите системни автоимунни болести засягат около 5 - 8% от населението, значително преобладават жените и са четвъртата по ред причина за нарушена трудоспособност. Обикновенно АНА се откриват при следните (но не само ) ревматоидни заболявания: системeн лупус еритематосус (СЛЕ), ревматоиден артрит, склеродермия, CREST синдром, полимиозит, смесена съединителнотъканна болест, синдром на Сьогрен, лекарствено-индуциран лупус.

Каква точно е предсказващата стойност на антинуклеарните антитела (АНА) при пациенти с ревматологични заболявания?

Има десетина проучвания по света, цифрите се колебаят, но като цяло се смята, че по-голямата част от тези пациенти ще развият ревматологично заболяване. Антителата предхождат с няколко години първите клинични симптоми, т.е., като средно 2-3 години човек може да има антитела, преди появата на първите клинични синдроми.

За кого е предназначено изследването?

До изследването се прибягва по преценка на лекаря (ревматолог, умунолог, интернист, личен лекар) и особено, ако лекарят има съмнение за автоимунно заболяване. То помага в ранната диагностика на тези заболявания и съответно спомага за правилното лечение.
Изследването се препоръчва, когато се предполага, че човекът има предразположеност към автоимунно заболяване (има наследствена обремененост, има някакви неспецифични оплаквания като непрестанни ставни болки, температура или е жена в репродуктивна възраст, когато нивата на естрогените са високи), тогава има логика да се изследва за АНА. Когато пациентът е приет в болница, изследването се заплаща от НЗОК.

Румена Савова

Повишен риск от остър коронарен синдром при роднини на болни от ревматоиден артрит

29 Август 2018

Резултатите от изследване, представено в рамките на тазгодишната конференция на Европейската лига за борба с ревматологичните заболявания (EULAR 2018) в Амстердам показват повишен риск от остър коронарен синдром при братя/сестри на болни от ревматоиден артрит (РА), което повдига хипотезата за приемственост между двете заболявания.

В основата на РА стои хронично възпаление на ставите, но също така то може да увреди вътрешните органи. Заболяването засяга, както възрастни, така и млади хора, най-често жени.
Посочените в проучването резултати помагат за по-добрата оценка на сърдечно-съдовия риск при болни от РА, като този риск е основният показател за смъртността при тях, обяснява проф. Томас Дьорнер от Медицинския университет Каролинска в Швеция.

Острия коронарен синдром (ОКС) обхваща голям диапазон от състояния, характеризиращи се с внезапно намаляване на кръвотока към сърдечния мускул като например инфаркт на миокарда или стенокардия.
Според скорошни изследвания тежестта на РА е свързана с риска от ОКС, което води до предположението, че самата болест повишава този риск.

Ето защо авторите на изследването изучават опасността от поява на ОКС при братя и сестри на болни от РА. В случай, че те споделят податливостта към двете заболявания, индивидите, които не страдат от РА биха имали също повишен риск от ОКС поради подобието в генетичния материал и средата на живот.
„Според получените резултати съществува споделена податливост между РА и ОКС“, заявява д-р Хелга Вестерлинд от Медицинския университет Каролинска в Швеция.

Въпреки че точната зависимост не е напълно изяснена и са необходими допълнителни изследвания, авторите смятат, че мероприятията по намаляване на сърдечно-съдовия риск при пациентите с РА не трябва да се свеждат само до основното заболяване. Сред тези мероприятия се включва насочената борба с развитието на атерокслероза и тромбообразуване.

Проучването показва, че пациентите с ранен РА и техните братя и/или сестри са съответно с 44% и с 23% по-висок риск от развитие на ОКС, в сравнение със здрави пациенти.

Директното сравнение при болни с РА и техните роднини, показва, че пациентите са с 19% по-висок риск от ОКС отколкото техните братя/сестри. Ето защо насочената профилактика на сърдечно-съдови инциденти при тези пациенти е от такова основно значение, твърдят авторите.

Каква е ролята на съня в развитието на хроничната болка?

28 Август 2018

Според последните клинични изследвания, представени на годишния конгрес на Европейската лига за борба с ревматологичните заболявания EULAR 2018 г., безсънието оказва голямо влияние върху развитието на хроничната болка в хода на времето.

20-годишно изследване на смущенията в съня и хроничната болка се спира на четири важни момента- трудност в заспиването, в поддържането на съня, ранното събуждане и липсата на бодрост след сън. Друг важен фактор, разгледан в проучването е безспокойството. То носи допълнителн риск за развитие на обща хронична болка пет години след появата му.

При анализа на данните от проучването авторите взимат предвид пола, възрастта, социално-икономическия статус и психическото състояние на участниците и преизчисляват резултатите спрямо разликите.

Интересното е, че всички посочени фактори, с изключение на ранното събуждане са предпоставка за появата на обща хронична болка до 18 години след появата на смущения в съня.

Резултатите показват, че отколенията в цикъла сън-бодърстване са важен фактор за прогнозата на хроничната болка, особено при ревматоиден артрит, и е необходимо да не бъдат подценявани в клинични условия.

Участниците в проучването не съобщават за обща хронична болка в началото или през предходните три години, като 1249 от тях биват проследявани за 5 години, а 791 от тях- още 18 г.

Друго проучване изучава асоциацията между заболяванията на опорно-двигателния апарат и проблемите със съня при 254 юноши от шведско училище. Те попълват въпросници за хронична болка, безсъние, стрес, безспокойство и депресия.

Един от всеки десет участници съобщава за хронична мускулно-скелетна болка с няколко огнища, а според анализа в сравнение с другите деца , наличието на обща хронична болка е свързано с тежки нарушения в съня и с безспокойство.

„Въпреки че връзката между съня и болката е сложна, изследване показва, че зависимостта между тях е силна и е необходимо да се проучи по-обстойно“, казва д-р Джулия С. Малмборг от университета Халмстед в Швеция.

Created by: PR Care