НОВИНИ

Детският псориазис може да бъде сбъркан със себореен дерматит

02 Ноември 2017

Доц. д-р Любомир Дурмишев:

ВНИМАНИЕ: ПСОРИАЗИСЪТ ПРИ ДЕЦА МОЖЕ ДА БЪДЕ СБЪРКАН СЪС СЕБОРЕЕН ДЕРМАТИТ

Стресът и инфекциите в детска възраст провокират заболяването

Порталът за най-честите автоимунни заболявания – www.probudise.bg, стартира мащабна информационна кампания „Какво става под кожата Ви?” по повод Световния ден на хората с псориазис – 29 октомври. Инициативата обхваща над 20 болници в цялата страна, в които са поставени информационни материали за заболяването.

Паралелно с това Асоциация за развитие на медицинската общност (АРМО), в партньорство с www.probudise.bg, организира арт терапии за деца, страдащи от ювенилен артрит, псориазис и болест на Крон. Ателиетата се провеждат от актрисата Стефания Колева, която е посланик на кампанията и сертифициран арт-терапевт.

За това какво представлява псориазисът при децата, разговаряме с доц. Любомир Дурмишев, ръководител Направление по алергодерматози и онкодерматология в Александровска болница.


- Доц. Дурмишев, често ли изявата на псориазиса става в детска възраст и това утежняващо обстоятелство ли е?


- Псориазисът се отключва по-често в зряла възраст, но засяга също деца и тийнейджъри. Заболяването в млада възраст може да създава проблеми при диагностиката, защото наподобява други болести, които са чести в детска възраст – дерматит от пелени, себореен дерматит. Тези случаи се диагностицират сравнително късно. В „Александровска болница” виждам често деца с псориазис, защото ги изпращат при нас за диагностика от цялата страна. Ние можем както да ги диагностицираме, така и много успешно да ги лекуваме.

- На колко години е най-младият Ви пациент?

- Най-малкият ми пациент беше на две години, но има също 6 – 8 - годишни деца, както и тийнейджъри с псориазис.

- Какви са формите на псориазис при децата?

- Псориазисът при децата често пъти наподобява тежко протичащ себореен дерматит. В детско-юношеска възраст по-често се среща вариант на псориазиса, наречен гутатен или еруптивен псориазис. Той започва внезапно – след стрес или след инфекциозно заболяване. Може бързо да се разпространи и да обхване голяма площ от кожата. Но в тази възраст се среща и класически тип псориазис. Клиничната картина е пъстра и трудно може да се предскаже ходът на заболяването при децата.

- Изяснена ли е етиологията на псориазиса при децата?

- Това е многофакторно заболяване. Има генетична предизпозиция за него, но за отключването му допринасят и фактори на външната среда. В последните години се направи много за уточняване на патогенезата, на механизмите, по които се развиват кожните прояви на псориазиса. Има и имунологичен фактор за развитието на кожните обриви, затова напоследък на това заболяване се гледа повече като на възпалително. Но псориазисът е много пъстро заболяване. Съществуват над 30 типа псориазис. Трудно може да сложим под една дефиниция всички тези форми.

- Какви са рисковите фактори на външната среда?

- На първо място, това е стресът. Още от теорията на Селие се знае, че стресът често отключва псориазис. Друг фактор са инфекциите в детска възраст. Откри се в последните години, че много заболявания, включително и псориазисът, се провокират или утежняват от някои медикаменти и този списък расте – основно това са бета блокери, литиеви соли, тетрациклини, синтетични антималарични средства.

- Псориазисът по-лесен ли е за лечение в млада възраст?

- При някои пациенти – да, при други – не. Гутатният (еруптивен) псориазис понякога се повлиява по-лесно с фототерапия. Но ако бъде провокиран по някакъв начин, този вид псориазис може да обхване цялото тяло. Ето защо в нашата професия е много важен индивидуалният подход. В него е и бъдещето на медицината. Вероятно обаче индивидуалният подход ще изисква повече средства и време, за да навлезе лекарят в проблема на пациента.

- Какви са методите на лечение?

- Лечението на псориазиса се извършва по схема, която прилича на пирамида. Започваме от основата и се изкачваме към върха на пирамидата. Базисен е хигиенният режим, грижата за кожата – тя да бъде хидратирана и омазнявана, тъй като пациентите с псориазис имат суха кожа. Някои от пациентите негодуват, но локалното лечение е най-подходящо при пациенти, които имат ограничени, единични кожни плаки по тялото. Ако то не постигне ефект или ако обривите са пръснати, може да се приложи фототерапията. Предвид това, че заболяването е хронично, фототерапията е добра алтернатива. С колкото по-лек курс на лечение можем да постигнем потискане на заболяването, толкова по-добре. Имам пациенти например, с които се виждам съвсем рядко. При някои от тях дори и роднините не знаят, че имат псориазис.

Българската школа е пионер в климатолечението на Черно море. (Бел. Ред.: Например в санаториумът в Балчик, който предлага съчетание на море, минерална вода и лечебна кал. Отлични възможности, особено за болни с псориатичен артрит, предоставят и санаториумите в Поморие, при които в лечението отново се използва комбинацията между полезните съставки на морската вода и терапията с лечебна кал). Нашите колеги от Израел след това пренесоха опита ни на Мъртво море и сега това климатолечение е много известно.
Ако с тези средства не постигнем добър ефект или ако има засягане на ставите, се включват по-мощни медикаменти – ретиноидите. За системно лечение се дават цитостатици.

На върха на пирамидата е новата генерация медикаменти – биологичните. Те са скъпи препарати, но се заплащат от Здравната каса. Биологичната терапия е подходяща, особено за по-тежките форми на псориазис.
Така че възможностите за лечение са много и тук е ролята на лекаря - да определи най-подходящото за конкретния пациент.

- Какъв подход използвате, за да приемат по-леко заболяването малките пациенти и техните родители?

- В началото на моята практика имах възможност да се уча от колегите в Германия. Там е възприето пациентът да научи от своя лекар цялата истина за заболяването си. Учудвал съм се, когато колега казва на пациент с онкологично заболяване, че болестта му прогресира и че прогнозата не е добра. Там пациентът е наясно с цялата тежест на състоянието си. При нас този подход почти не се използва. Ние, българите, трудно бихме приели толкова директно послание, защото сме по-емоционални. Има опасност, когато съобщаваме тежка диагноза на наш пациент, това да му подейства емоционално и вместо да се мобилизира, той да се срине психически и болестта да стане по-тежка. Лекарят трябва да бъде добър психолог и да преценява в кой случай може да бъде по-откровен. Смятам, че хората от новото поколение са по-прагматични и рационални и на тях може да не им се спестява истината. Все пак е добре да бъдем по-дипломатични към пациенти с псориазис. Това заболяване е психо-соматично. От една страна, то се влошава от стреса, от друга страна изявата на болестта влияе върху личността на пациента, може да му въздейства зле на психиката. Важното е пациентът да стане наш съмишленик в лечението и да действаме заедно против болестта. Ако се обединим и действаме синергично, не можем да гарантираме категорично излекуване, но гарантираме, че болестта ще протича по-леко, ще засяга по-малко органи и системи, че ще се подобри значително качеството на живот.

- Каква е ролята на арт-терапията при болните от псориазис?

- Би трябвало да има положителна роля, защото, както вече казах, псориазисът е психо-соматично заболяване, при което въздействията върху психиката и интелекта дават отражение и върху развитието на болестта.

Най-добрите блогове на годината за болест на Крон – част 2

28 Декември 2017

Продължаваме да Ви представяме някои от най-добрите блогове за 2017 г. на тема болест на Крон. Целта е освен интересна и полезна информация, да дадем възможност на тези от Вас, които се борят с това тежко възпалително, автоимунно заболяване, да разберат, че не са сами. Блоговете могат да бъдат полезно четиво и за приятелите и близките на хората с болест на Крон и ще им помогнат да разберат по-добре какво изпитват техните любими хора.

В предишната статия Ви представихме блоговете Jenni’s Guts (Джени отвътре) и Crohn’s Disease: Leaving the Seat Down (Болест на Крон: Дежурен на тоалетната). .

Днес продължаваме с:

Ali on the Run (Али бяга)
Али Фелър е писател, бегач на дълги разстояния и страда от болест на Крон. Ако и Вие страдате от болест на Крон и харесвате бягането като спорт, този блог е за Вас. Въпреки че блогът е фокусиран основно върху бягането, болестта на Крон е част от ежедневието на Али и тази тема се появява доста често. Харесва ни, че в публикациите на Али има добър баланс между сериозни теми и спорт, както и много позитивна енергия.
Посетете блога


Crohn’s & Colitis UK’s Blog (Блог на фондация „Болест на Крон и улцерозен колит“ – Великобритания)
Crohn’s & Colitis UK е най-голямата благотворителна организация във Великобритания за борба с болестта на Крон и улцерозния колит. Основана през 1979 г., фондацията има повече от 32 000 членове и техният блог е страхотно място в Интернет, на което можете да прочетете за напредъка на медицината в лечението на болестта на Крон. Особено ни харесаха личните истории на хора с болест на Крон.
Посетете блога

Съвети за хора с ревматоиден артрит

27 Декември 2017

Авторката на статията, Аша Лирей, е известен блогър, който повече от 10 години се бори с ревматоиден артрит. Както тя самата споделя, цялата информация, предоставена в този статия и в нейния блог като цяло, се базира на личния ѝ опит и на два принципа, използвани в трудовата терапия, наречени съхраняване на енергия и предпазване на ставите.

Постоянно слушаме как храненето е от жизненоважно значение за общото ни здравословно състояние. Тези от нас, които живеят с хронична болка, обаче, след приготвяне на храната понякога се чувстваме сякаш сме пробягали маратон. Питателните ястия ни дават енергия да издържим забързаното ежедневие, но първо трябва да изразходваме енергия, за да ги приготвим.

Има начини да намалим количеството енергия, необходимо за приготвяне на храната. Най-хубавото е, че повечето от съветите в тази статия няма да Ви струват нищо, само малки промени в установените порядки в ежедневието.

НАОСТРЕТЕ НОЖОВЕТЕ
За приготвяне на почти всички ястия, е необходимо да се нарежат хранителни продукти. Уверете се, че ножовете са достатъчно остри! Тази препоръка сякаш се разбира от само себе си, но я се замислете – кога за последен път заточихте готварския нож? Имайте предвид, че рязането с тъп нож не само изисква повече енергия, но и натоварва повече ставите. Ако нямате устройство за заточване на ножове, силно Ви препоръчвам да инвестирате в такова.
Ако за ястието са Ви необходими твърди плодове и зеленчуци (напр. тиква, моркови, ряпа), може да си струва да ги закупите вече обелени и нарязани на парчета (за тиквата) или нарязани на парчета и замразени (за морковите и ряпата). Така ще имате възможността хем да сготвите домашно ястие, хем ще имате помощ във фазата на подготовка на продуктите.
Кухненският робот също може да бъде от помощ, защото лесно ще нареже зеленчуците без риск да нараните ръцете си. Разбира се, ако вечерята е по специален повод и искате салатата да изглежда „гурме“, трябва да нарежете продуктите на ръка, но за тези ястия, които са предназначени само за Вас и Вашите близки, по-добре е да пестите усилията. Близките Ви ще изядат салатата независимо от това как е нарязана, повярвайте ми.

ОПРОСТЕТЕ НЕЩАТА
За всички ястия са необходими продукти, които обикновено се съхраняват в шкафове или в килер, ако имате такъв. Това означава проблеми с достигането! Ето защо е най-добре да преместите най-често използваните продукти на леснодостъпно място. Най-ниските рафтове използвайте, за да разположите най-тежките неща: големи буркани, консервни кутии и т.н.

ПОДХОЖДАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО
„Забравям, че имам ревматоиден артрит, докато не се появи проблем със ставите“, най-често това отговарям, когато хората ме попитат как протича заболяването при мен. Това се случва, когато направя нещо необмислено, като например да режа зеленчуци с тъп нож или да се преуморя, като се опитам да правя няколко неща наведнъж.

Важно е да внимавате и да пазите ставите си, като следите за добрата биомеханика на тялото в кухнята. Например, когато използвате нож, следете китката Ви да е в неутрално положение - това означава палецът да сочи към тавана. Трябва да внимавате също да не държите показалеца отгоре върху ножа – това създава голямо напрежение върху най-малките стави на пръстите, което води до възпаление и болка. Същото важи и за всички останали дейности в кухнята. Когато е възможно, използвайте големите стави и щадете малките – ако пръстите Ви болят, отваряйте вратата, като използвате дланта или лакътя, вместо върховете на пръстите.

„Разбиване“ на приготвянето на храната на части също ще осигури почивката, от която се нуждаят тялото и ставите Ви, за да завършат целия процес безопасно и ефективно. Ако е необходимо, пригответе продуктите за ежедневното меню през времето от деня, в което се чувствате най-енергични. Така ще позволите на тялото си да действа оптимално, докато мускулите са най-отпочинали и най-добре могат да поддържат ставите в правилно положение. Ако да стоите прави до плота много Ви уморява, тогава е по-добре да режете зеленчуците или плодовете седнали.

Често е трудно да променим начина на работа или установения режим, с който сме свикнали, въпреки че промяната ще доведе до по-малко умора или по-малко болка. Научих доста неща по трудния начин и мога да Ви кажа, че колкото по-малко размишлявам върху промените, които трябва да внеса в своето ежедневие, и се фокусирам върху това, което ще спечеля от тях, толкова е по-добре за мен. Много сълзи пролях заради факта, че ревматоидният артрит може да направи елементарни неща от живота, като готвенето например, толкова трудни. Истината обаче е, че можем да променим само нещата, които са в наш контрол, като начина, по който структурираме и организираме ежедневието си. Не можем да променим заболяването, от което страдаме, но можем да подходим към него различно, като направим по-простите, повторяеми ежедневни дейности, като приготвянето на храната, по-лесни, което, на свой ред, ще ни помогне да се чувстваме по-добре и да улесним живота си.

Автор: Аша Лирей, Източник: www.rheumatoidarthritis.net

Най-добрите блогове на годината за болест на Крон

19 Декември 2017

Болестта на Крон е възпалително чревно заболяване, чиито симптоми могат да включват диария, температура, загуба на тегло, коремни болки, спазми и т.н. Ако не се лекува своевременно, то може да доведе до тежки последствия за здравето, включително рак.
Животът с хронично заболяване може да накара човек да се чувства изолиран. Винаги обаче има и други, които са в същото положение и изпитват сходни страхове. Намирането на тези хора и общуването с тях няма да излекува заболяването Ви (целта на лечението при болест на Крон е постигане на трайна ремисия, което може да стане само с помощта на специалист и подходяща терапия), но може да облекчи живота с подобна диагноза. Ето защо подбрахме някои от най-добрите блогове онлайн с надеждата, че ще улесним създаването на тези връзки.

Блоговете, които Ви представяме, са подбрани така, че активно да информират и вдъхновяват. Всяка седмица ще Ви представяме по два блога и ще се радваме на обратна връзка от Ваша страна. Започваме с


Jenni’s Guts (Джени отвътре)
Освен от болестта на Крон, Джени Шафър страда от фибромиалгия, депресия и тревожност. Както обаче ще видите от нейния блог, тя успява да бъде позитивно и оптимистично настроена (вижте раздела „Смешки асорти“). Блогът съдържа поравно размисли и хумор, ъпдейти относно лечението, лични провали и триумфи. Има също цял раздел за приятелите на хората с болест на Крон. В него авторката съветва кои изрази трябва да избягва човек, ако насреща си има някой с болест на Крон.

Посетете блога.

Crohn’s Disease: Leaving the Seat Down (Болест на Крон: Дежурен на тоалетната)
Върн живее с болест на Крон и пише в своя блог от 2009 г. В блога си той споделя своите преживявания и изкуството си със света. Много ни харесва хумористичната серия „Може би имаш Крон, ако…“ и секцията, посветена на неговите картини – форма на терапия, която Върн използва, за да откъсне ума си от болката и „прозата“, свързани със заболяването.

Посетете блога.

Най-тежка за хората с ревматоиден артрит е зимата

14 Декември 2017

Ако имате ревматоиден артрит, сигурно сте забелязали, че симптомите Ви се влошават при студено и дъждовно или снежно време. Особено е труден преходът от есента към зимата.
Учените нямат еднозначен отговор защо времето оказва влияние. Съществуващите научни изследвания сочат, че есента е „най-добрият“ сезон за ревматоидния артрит, а зимата и пролетта – най-трудните.

„Има проведени редица проучвания, но няма истински категорични доказателства, които да ни показват на какво се дължи това“, обяснява д-р Магдалена Кадет, специалист по ревматология и преподавател във Факултета по медицина на Нюйоркския университет.

Няма как да промените времето навън, но ако симптомите Ви се влошават заедно с идването на студа и снеговете, има много неща, които можете да направите, за да облекчите сковаността и болката. Ето някои лесни стъпки, за да контролирате своя ревматоиден артрит, когато времето не е на Ваша страна.

Гледайте да Ви е топло
Винаги се обличайте топло, особено когато навън е студено и влажно. Носете няколко слоя дрехи, така по-добре ще регулирате телесната си температура. Добре е във всяка стая на дома Ви да имате под ръка по едно одеяло. Включете печка. Ако в дома Ви е хладно или духа, потърсете приспособления за уплътняване на врати и прозорци, съветва д-р Кадет.

Топлата вода върши чудеса. Вземете си топъл душ или за 20 минути се потопете във ваната – топлата вода действа добре на кръвообращението и масажира ставите.
Лосионите и етеричните масла също помагат. Първо ги затоплете в дланта си и след това масажирайте ставите.

Раздвижете се
Инстинктът може да Ви кара да се сгушите вкъщи, когато навън вали или е студено, но се опитайте да устоите. Ако искате да се почувствате по-добре, бъдете активни.
Физическите упражнения облекчават сковаността и Ви помагат да не трупате излишни килограми, които допълнително натоварват ставите. Освен това при спортуване в мозъка се произвеждат ендорфини –хормони, които ни карат да се чувстваме щастливи и имат болкоуспокояващ ефект.
Опитайте занимания, които не натоварват ставите, като йога или плуване.

„Ако времето е много студено може да ограничите спортуването навън и да го замените с лека тренировка във фитнеса“, съветва д-р Кадет. Десет-петнадесет минути на велоергометъра или десетина минути на бягащата пътека ще Ви се отразят добре. Използвайте леки тежести, ластична лента за фитнес или футбол топка. Преди това обаче задължително се консултирайте със своя лекар.

Разтегнете се
Редовното разтягане може да Ви помогне да намалите болката и сковаността. Старайте се да правите серия движения и упражнения за разтягане всеки ден. Може да ги правите сутрин или вечер преди лягане. Започнете с прости, лесни упражнения. Докато сте в леглото, направете няколко леки движения за раздвижване на китките или глезените. След това станете и опитайте леки прикляквания, като използвате стол или кухненския плот, за да пазите равновесие.

Хранете се добре
„Начинът Ви на хранене се отразява върху сковаността и подуването на ставите“, предупреждава д-р Кадет. Здравословната диета има значение за това как ще се чувствате, когато сезоните се сменят.

Старайте се да ограничите захарта. Д-р Кадет препоръчва диета с ниско съдържание на наситени мазнини (червени меса, масло, яйца) и богата на омега-3 мастни киселини (сьомга, риба тон, масло от ленено семе), които се борят с възпалението. Разбира се, важно е да се храните добре през цялото време, независимо от сезона.

Правете това, което дава ефект при Вас
„Всеки пациент с ревматоиден артрит е различен“ – обяснява д-р Кадет и препоръчва човек сам да откриете какво действа добре конкретно в неговия случай.

Created by: PR Care