НОВИНИ

Детският псориазис може да бъде сбъркан със себореен дерматит

02 Ноември 2017

Доц. д-р Любомир Дурмишев:

ВНИМАНИЕ: ПСОРИАЗИСЪТ ПРИ ДЕЦА МОЖЕ ДА БЪДЕ СБЪРКАН СЪС СЕБОРЕЕН ДЕРМАТИТ

Стресът и инфекциите в детска възраст провокират заболяването

Порталът за най-честите автоимунни заболявания – www.probudise.bg, стартира мащабна информационна кампания „Какво става под кожата Ви?” по повод Световния ден на хората с псориазис – 29 октомври. Инициативата обхваща над 20 болници в цялата страна, в които са поставени информационни материали за заболяването.

Паралелно с това Асоциация за развитие на медицинската общност (АРМО), в партньорство с www.probudise.bg, организира арт терапии за деца, страдащи от ювенилен артрит, псориазис и болест на Крон. Ателиетата се провеждат от актрисата Стефания Колева, която е посланик на кампанията и сертифициран арт-терапевт.

За това какво представлява псориазисът при децата, разговаряме с доц. Любомир Дурмишев, ръководител Направление по алергодерматози и онкодерматология в Александровска болница.


- Доц. Дурмишев, често ли изявата на псориазиса става в детска възраст и това утежняващо обстоятелство ли е?


- Псориазисът се отключва по-често в зряла възраст, но засяга също деца и тийнейджъри. Заболяването в млада възраст може да създава проблеми при диагностиката, защото наподобява други болести, които са чести в детска възраст – дерматит от пелени, себореен дерматит. Тези случаи се диагностицират сравнително късно. В „Александровска болница” виждам често деца с псориазис, защото ги изпращат при нас за диагностика от цялата страна. Ние можем както да ги диагностицираме, така и много успешно да ги лекуваме.

- На колко години е най-младият Ви пациент?

- Най-малкият ми пациент беше на две години, но има също 6 – 8 - годишни деца, както и тийнейджъри с псориазис.

- Какви са формите на псориазис при децата?

- Псориазисът при децата често пъти наподобява тежко протичащ себореен дерматит. В детско-юношеска възраст по-често се среща вариант на псориазиса, наречен гутатен или еруптивен псориазис. Той започва внезапно – след стрес или след инфекциозно заболяване. Може бързо да се разпространи и да обхване голяма площ от кожата. Но в тази възраст се среща и класически тип псориазис. Клиничната картина е пъстра и трудно може да се предскаже ходът на заболяването при децата.

- Изяснена ли е етиологията на псориазиса при децата?

- Това е многофакторно заболяване. Има генетична предизпозиция за него, но за отключването му допринасят и фактори на външната среда. В последните години се направи много за уточняване на патогенезата, на механизмите, по които се развиват кожните прояви на псориазиса. Има и имунологичен фактор за развитието на кожните обриви, затова напоследък на това заболяване се гледа повече като на възпалително. Но псориазисът е много пъстро заболяване. Съществуват над 30 типа псориазис. Трудно може да сложим под една дефиниция всички тези форми.

- Какви са рисковите фактори на външната среда?

- На първо място, това е стресът. Още от теорията на Селие се знае, че стресът често отключва псориазис. Друг фактор са инфекциите в детска възраст. Откри се в последните години, че много заболявания, включително и псориазисът, се провокират или утежняват от някои медикаменти и този списък расте – основно това са бета блокери, литиеви соли, тетрациклини, синтетични антималарични средства.

- Псориазисът по-лесен ли е за лечение в млада възраст?

- При някои пациенти – да, при други – не. Гутатният (еруптивен) псориазис понякога се повлиява по-лесно с фототерапия. Но ако бъде провокиран по някакъв начин, този вид псориазис може да обхване цялото тяло. Ето защо в нашата професия е много важен индивидуалният подход. В него е и бъдещето на медицината. Вероятно обаче индивидуалният подход ще изисква повече средства и време, за да навлезе лекарят в проблема на пациента.

- Какви са методите на лечение?

- Лечението на псориазиса се извършва по схема, която прилича на пирамида. Започваме от основата и се изкачваме към върха на пирамидата. Базисен е хигиенният режим, грижата за кожата – тя да бъде хидратирана и омазнявана, тъй като пациентите с псориазис имат суха кожа. Някои от пациентите негодуват, но локалното лечение е най-подходящо при пациенти, които имат ограничени, единични кожни плаки по тялото. Ако то не постигне ефект или ако обривите са пръснати, може да се приложи фототерапията. Предвид това, че заболяването е хронично, фототерапията е добра алтернатива. С колкото по-лек курс на лечение можем да постигнем потискане на заболяването, толкова по-добре. Имам пациенти например, с които се виждам съвсем рядко. При някои от тях дори и роднините не знаят, че имат псориазис.

Българската школа е пионер в климатолечението на Черно море. (Бел. Ред.: Например в санаториумът в Балчик, който предлага съчетание на море, минерална вода и лечебна кал. Отлични възможности, особено за болни с псориатичен артрит, предоставят и санаториумите в Поморие, при които в лечението отново се използва комбинацията между полезните съставки на морската вода и терапията с лечебна кал). Нашите колеги от Израел след това пренесоха опита ни на Мъртво море и сега това климатолечение е много известно.
Ако с тези средства не постигнем добър ефект или ако има засягане на ставите, се включват по-мощни медикаменти – ретиноидите. За системно лечение се дават цитостатици.

На върха на пирамидата е новата генерация медикаменти – биологичните. Те са скъпи препарати, но се заплащат от Здравната каса. Биологичната терапия е подходяща, особено за по-тежките форми на псориазис.
Така че възможностите за лечение са много и тук е ролята на лекаря - да определи най-подходящото за конкретния пациент.

- Какъв подход използвате, за да приемат по-леко заболяването малките пациенти и техните родители?

- В началото на моята практика имах възможност да се уча от колегите в Германия. Там е възприето пациентът да научи от своя лекар цялата истина за заболяването си. Учудвал съм се, когато колега казва на пациент с онкологично заболяване, че болестта му прогресира и че прогнозата не е добра. Там пациентът е наясно с цялата тежест на състоянието си. При нас този подход почти не се използва. Ние, българите, трудно бихме приели толкова директно послание, защото сме по-емоционални. Има опасност, когато съобщаваме тежка диагноза на наш пациент, това да му подейства емоционално и вместо да се мобилизира, той да се срине психически и болестта да стане по-тежка. Лекарят трябва да бъде добър психолог и да преценява в кой случай може да бъде по-откровен. Смятам, че хората от новото поколение са по-прагматични и рационални и на тях може да не им се спестява истината. Все пак е добре да бъдем по-дипломатични към пациенти с псориазис. Това заболяване е психо-соматично. От една страна, то се влошава от стреса, от друга страна изявата на болестта влияе върху личността на пациента, може да му въздейства зле на психиката. Важното е пациентът да стане наш съмишленик в лечението и да действаме заедно против болестта. Ако се обединим и действаме синергично, не можем да гарантираме категорично излекуване, но гарантираме, че болестта ще протича по-леко, ще засяга по-малко органи и системи, че ще се подобри значително качеството на живот.

- Каква е ролята на арт-терапията при болните от псориазис?

- Би трябвало да има положителна роля, защото, както вече казах, псориазисът е психо-соматично заболяване, при което въздействията върху психиката и интелекта дават отражение и върху развитието на болестта.

Актуални факти за псориатичния артрит

14 Декември 2018

Псориатичният артрит е ревматологично заболяване, което се изявява със ставно засягане и кожни изменения.
По последни данни в света има 79 милиона болни от псориазис, което се развява на 2-4% от глобалното население. Над 80 % от пациентите с псориатичен артрит заболяват след диагностициран псориазис .

Смята се, че псориазисът и псориатичният артрит имат обща генеза, като доказателство за това е, че до 7% от страдащите от псориазис развиват псориатичен артрит в първите 10 години от диагностицирането на кожното заболяване. Същевременно двете състояния могат да протичат успоредно с други болести с автоимунен характер като например глутенова ентеропатия, увеит и възпалителни чревни заболявания (болест на Крон и улцерозен колит).

Причините за появата на първите белези на псориатичния артрит са много и за съжаление не напълно изяснени. Учените са установили ролята на наследствеността като е доказано, че 40% от страдащите от псориатичен артрит имат роднини със същото заболяване. Не бива да се пренебрегва и ролята на околната среда, тъй като според редица теории именно външните въздействия в комбинация с генетичните особености на организма задействат сложния процес на развитие на заболяването.

В основата на псориатичния артрит стои прекалено силната активност на специализирани имунни клетки, намиращи се в ставите и в кожата. Тази активация задейства възпалителни процеси, които водят до нарушаване на целостта и функцията на околните тъкани.
Първите симптоми на псориатичния артрит са болката и сковаността, които могат да засегнат всяка става в човешкото тяло. В засегнатите стави може да се наблюдава подуване, промяна на формата и подвижността. Същевременно възникват и промени в ноктите, както и сърбеж в очите.

Особено мъчително е чувството за умора и отпадналост, което съпровожда ставните и кожните изменения. Всички посочени симптоми могат да възникнат както постепенно и неусетно, така и изведнъж.
За съжаление все още няма категорични лабораторни маркери, които да поставят диагнозата. За псориатичен артрит се мисли винаги когато има ставни изменения, доказани чрез рентгенография и кожни изменения. Изготвянето на точна диагноза и оценка понякога отнема време и се извършва със съвместните усилия на специалисти ревматолози и дерматолози.

Инфографика ВЧЗ Заболявания при децата в Европа

Ранното лечение на ВЧЗ постига клинична и ендоскопска ремисия

10 Декември 2018

Сложният процес на лечение на възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит)) цели да бързо и пълно отзвучаване на симптомите, нормализиране на качеството на живот и елиминиране на странични явления от терапията.

Стратегията е редовно проследяване на тази цел и оптимизиране на лечението, когато целта не е изпълнена. Този подход намира приложение и в лечението на други хронични заболявания - диабет, артериална хипертония и ревматоиден артрит.
„Терапевтичните цели определят алгоритмите на лечението и те трябва да бъдат строго индивидуализирани спрямо нуждите на всеки наш пациент. Изборът на тези цели трябва да бъде съвместно решение на лекаря и пациента“, смята проф. Зоя Спасова, водещ гастроентеролог от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София.

Включването на ранната терапия при болестта на Крон (БК) и улцерозния колит (УК) е прозорец на възможностите за терапевтично лечение. Ранното ефективно лечение намалява възпалителната активност и структурното увреждане на червата. Редица проучвания показват, че клиничната картина и ендоскопската активност при БК не са свързани, т.е. възможно е пациентът да няма оплаквания, а да има ендоскопски изменения и обратното.

„Пациентите също трябва да осъзнаят, че отзвучаването на симптомите не означава, че лечението трябва да се прекрати“, обяснява Спасова. Затова през последните години целта на лечението при БК включва не само постигане на клинична ремисия, но и на мукозно оздравяване, наречено наскоро с термина „дълбока ремисия”.

Tрадиционният „стъпаловиден” подход в лечението на ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит) е свързан с редица ограничения. При него се започва лечение с по-безопасни лекарства с по-малко нежелани странични ефекти и постепенно се преминава към по-мощни и потенциално по-токсични лекарства за предизвикване на клинична ремисия. Този подход се базира само на симптоматично лечение. Продължителното възпаление довежда до структурно увреждане на червата и усложнения и често пациентите остават недолекувани.

От друга страна, ранното започване на биологична терапия води до по-добри резултати. При пациенти, които са достигнали дълбока ремисия, процентът на хоспитализациите е по-малък. При съпоставка на резултатите от субанализ се вижда, че при пациенти, започнали ранно лечение, оздравяването на лигавицата е със значително по-голям процент в сравнение с плацебо.

Сред препоръките на индивидуализирния подход treat-to-target (Т2Т) при Болест на Крон са: постигане на клинична ремисия, дефинирана като липса на коремна болка и нормализиране функционирането на червата, ендоскопска ремисия, определена като липса на язви и ерозии, и допълнително изследване на биомаркерите C-реактивен протеин (CRP) и фекален калпротектин. При Улцерозен колит целите са: постигане на клинична и ендоскопска ремисия, определени като съответно липса на ректално кървене и отсъствие на кървене и язви при сигмоидо- или колоноскопия; допълнителни изследвания на CRP и фекален калпротектин.

Доказателствата в подкрепа на T2T стратегията сочат, че използването на нов медикамент, води до по-малко ендоскопски обостряния при БК след оперативна намеса.

„Международно проучване демонстрира, че Т2Т стратегията, базирана на ендоскопско изследване показва увеличаване на вероятността за постигане на лигавично оздравяване“, обяснява проф. Спасова.

Според същото проучване оздравяване на лигавицата при Болест на Крон и отсъствие на дълбоки язви, отчетено на 48-ма седмица, се наблюдава в 45,9% при Т2Т лечението и при 30,3% при стандартната клинична стратегия. Дълбока ремисия се наблюдава в 37% от болните на индивидуализирана терапия срещу 23% при клинична стратегия. Биологичната ремисия е два пъти по-изразена при индивидуализираната терапия (30%:15%). Рецидивите при Т2Т са значително по-малко, отколкото при клиничната стратегия. Близо 60% от пациентите остават свободни от клинична ремисия дори на 48-ма седмица. Профилът на безопасност на индивидуализираната стратегия не се различава значително от този при стандартната клинична стратегия.

Физиотерапия и балнеолечение при болест на Бехтерев (видео)

05 Декември 2018

Ежедневно пациентите с болест на Бехтерев имат множество въпроси относно физическата си активност и евентуалните деформации, които могат да окажат негативен ефект върху ежедневието им. Редица от тях се чудят и как могат да подобрят физическия си капацитет извън познатите методи с прилагане на лекарства. Редица пациенти с болест на Бехтерев редовно питат ревматолозите кой е най-подхофящия спорт за тях и дали балнеолечението би имало позитивен ефект върху симптомите им.

В рамките на следващото видео, на тези въпроси ще се опита да отговори д-р Милена Кирилова – специализант по ревматология в УМБАЛ Софиямед.
Децата с възпалителни чревни заболявания не получават необходимите количества калций и витамин D

29 Ноември 2018

Според ново изследване децата, страдащи от възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит)), не получават препоръчителния дневен прием на калций и витамин D. Проучването, проведено в голяма лондонска болница, открива, че едва една четвърт от педиатричните пациенти с ВЧЗ си набавят двата елемента в достатъчни количества.

По тази причина експертите от организацията Европейското обединение по гастроентерология (UEG) настояват за навременни действия, които да предотвратят развитието на смущения в костния растеж и в метаболизма на калция при децата от тази рискова група.

Достатъчният прием на калций и витамин D е от особена важност при подрастващите, а пациентите с ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит) в детска и пубертетна възраст са по начало предразположени към проблеми с костния растеж и съзряване на тъканта. По тази причина, те често остават с по-нисък ръст от своите връстници.

„Имайки предвид ранната възраст на първите симптоми на ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит) и съвременния начин на живот и хранителни навици, спазването на здравословен диетичен режим при тези деца е голямо предизвикателство”, твърди д-р Рита Шергил-Боунър, диетолог от болницата „Грейт Ормънд стрийт” в Лондон и допълва:

„Ето защо насърчаваме родителите и лекуващите лекари да следят внимателно храненето на подрастващите с ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит), с което да осигурят пълноценен прием на витамини и микроелементи, подпомагащ техния растеж и развитие.”

Възникването на възпалителни чревни заболявания е комплексно и зависи, както от генетични фактори, така и от особеностите на околната среда. Заболяемостта от ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит) се увеличава плавно през последните десетилетия и един от всеки четири случая се открива още в детска възраст.

Симптомите на болестта могат да бъдат изключително мъчителни, включително силни коремни болки, диария, загуба на тегло и обща умора. Освен на физическото, тези прояви влияят и на емоционалното и интелектуалното състояние на пациентите, затруднявайки учебния процес.

„В момента разполагаме с разнообразни лекарства за терапия на ВЧЗ, но те все още не могат да решат всички проблеми, с които се сблъскват пациентите от всички възрасти”, пояснява проф. Филип ван Хотегем.

„Разработват се нови медикаменти, много от които се приемат през устата, но въпреки това в момента нямаме дефинитивно лечение на болестта.”

От особена важност е лекуващите лекари да предоставят на своите пациенти с ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит) изчерпателна информация за необходимия диетичен режим, както и да ги насочат към храни с голямо съдържание на калций и на витамин D, настояват още експертите.

Допълнителни усилия трябва да бъдат насочени към индивидуален хранителен план за всяко дете с ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит), както и чести прегледи и контрол на заболяването, допълват те.

Инфографика ВЧЗ Заболявания при децата в Европа

Created by: PR Care