НОВИНИ

Владимир Томов: От 2 г. чакаме НЗОК да отпусне лечение за гноен хидраденит

27 Юни 2017

Вече втора година Националната здравноосигурителна каса не прави нищо, за да отпусне домашно лечение на болните от гноен хидраденит. По този повод на 12 юни Владимир Томов – председател на Националния алианс на хората с редки болести и Данислава Захариева от Сдружение „Открито за раните” изпратиха писмо до управителя, председателя и членовете на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Ето как коментира проблема г-н Владимир Томов.


– Господин Томов, какво се случва с болните от гноен хидраденит и защо пишете поредното открито писмо до Здравната каса от името на тези пациенти?

– На практика тези хора не могат да се лекуват, а за тежките случаи на гноен хидраденит това е животозастрашаващо. Много от болните се инвалидизират. И всичко това, защото не са получили никакви облекчения от Здравната каса при закупуването на медикаментите си. Пациентите се спасяват, както могат.

– Каква е причината лекарствата за това заболяване да не се реимбурсират от НЗОК?
– Гнойният хидраденит не е включен в съответната наредба №7. Надзорният съвет на Касата не е взел нужното решение и затова хората не могат да получат безплатно лечение. А за повечето от тях е непосилно да си купуват сами нужните лекарства и превръзки.

Решението на Надзорния съвет се бави вече втора година, въпреки обещанието на управителя на Касата д-р Глинка Комитов. Междувременно всички законови основания за това решение вече са налице – регламентирано е диспансерното наблюдение на пациентите с гноен хидраденит и останалите изисквания, за да се включи заболяването в наредбата за отпускане на домашно лечение. Но резултат няма.

– Колко българи са засегнати от заболяването?
– В центъра за лечение на гноен хидраденит в Стара Загора са известни около 50 пациенти, които се лекуват и наблюдават. Съществуват статистически предположения, че 1% от българите са засегнати, но при липсата на ясен регистър на болните това не може да се твърди със сигурност. Предполага се, че когато лечението започне да се реимбурсира от Касата, броят на пациентите ще бъде не повече от 100.

– Колко лева на месец излиза лечението на гноен хидраденит?
– Цената на лечението зависи много от тежестта на заболяването. Освен медикаментите и превръзките са много скъпи. Около 500 лева на месец струва лечението на по-тежките случаи. При някои от пациентите е подходяща и биологична терапия. Но нито едното, нито другото лечение се реимбурсира.

Във всички случаи лечението е непосилно за пациентите. А те са здравноосигурени, както всички други, чиято терапия се поема от Здравната каса.

Заболяването е тежко, хронично и изисква ежедневни лечебни процедури. Всичко това натоварва не само болните, но и техните семейства. Хората не могат да живеят пълноценно, изпитват постоянни страдания. Много от тях напускат работа, съответно секват доходите им.

– На какво се надявате, ако бездействието от страна на Здравната каса продължи?
– Надяваме се на решението на Върховния административен съд. Нашата жалба мина първо през Комисията за защита от дискриминация. Тя установи, че има дискриминация към болните от гноен хидраденит. Решението беше потвърдено на 30 септември 2016 г.от Административния съд София-град. Предполагам, че в скоро време ще имаме решение и на Висшия административен съд. Тогава ще стане задължително осигуряването на домашно лечение за пациентите. Но много се надяваме проблемът да бъде решен на ниво НЗОК преди да се е произнесъл съдебен орган. Не е нормално всеки път да водим дела, за да получим това, което ни се полага.

Тука вече не става дума за някакви преговори. Всичко е ясно. Още през 2015 г. получихме категорично обещание от д-р Глинка Комитов. Най-после хората трябва да започнат да се лекуват.

С писмото, което сега изпратихме до НЗОК, просто подсещаме Надзорния съвет на Касата да си свърши работата. Иначе съдът рано или късно ще се произнесе. Но е лоша практика нещата да стават по този начин. Нормално е решенията, свързани със здравето и живота на хората, да се вземат бързо и от съответните институции, в случая – от Националната здравноосигурителна каса. В момента само тя не си е изпълнила задълженията.


Източник: medicalnews.bg

Откриват център в помощ на децата с ревматоидни проблеми

24 Юли 2017

В педиатричната болница "Проф.д-р Иван Митев" в столицата беше открит Център за допълваща грижа за деца с ревматични заболявания и техните родители. Те ще получават психологическа подкрепа и допълнителни здравни консултации. В провинцията обаче подобни центрове липсват.

Родителите на деца с ревматоиден артрит са изправени пред редица предизвикателства, притеснения и неудобства.Само едно от тях е самото лечение, голяма част от проблемите са психологически заради промяната на ритъма на живот, казват лекарите.

Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит е двигателят за създаването на новия център. Там родителите ще получават повече информация как да се справят със заболяването, а психотерапевти и арттерапевти ще работят с родителите и децата с артрити, поясни началникът на клиниката по ревматология, кардиология и хематология доц. Стефан Стефанов

Този център е място, където бихме могли по-добре да контактуваме с родителите, да им обясняваме за проблемите на заболяването, лечението, рисковете, които съществуват за децата, ползите. В една хубава обстановка децата ще играят, няма да тормозят родителите, ще са ангажирани с игри, а същевременно ние с по-добра база - телевизор, макети, ще обясняваме проблемите.

Това са хронични заболявания. Целта на центъра е децата да се адаптират към средата си, да не се откъсват от тази среда, да са адаптирани в обществото, да се развиват като пълноценни граждани на тази страна, а не да се говори за болести и инвалидност. В това отношение психологията е важна, както и рехабилитацията. За това мястото е този център. Точно за такава рехабилитация ще се предвидят срещи с психолози, арттерапевти, където децата под формата на игра и родителите да задават въпроси. Защото възникват психологически проблеми с инжекции, с отсъствия от училище и други, които тук ще се дискутират и ще се решават.


Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. При децата се проявява най-често между 1 и 3 години, както и между 8 и 12. Здравната каса покрива изцяло лечението на болестта.

Повече информация на www.bnr.bg

Млад български лекар е избран в ръководството на европейската организация на гастроентеролозите

21 Юли 2017

За първи път български лекар беше избран в управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология (UEG). Д-р Радислав Наков ще отговаря за работата на организацията с младите гастроентеролози (до 40 години) във всички европейски и средиземноморски страни за мандат от две години, а самият той е само на 28 години.

Европейското обединение по гастроентерология включва всички национални гастроентерологични асоциации в Европа и в Средиземноморието (Египет, Израел. Тунис, Мароко и др.). Това е официалният орган на гастроентеролозите в Европа, който всяка година организира Европейската седмица по гастроентерология и специализирания световен конгрес с над 14 хил. участници от цял свят.

По време на тазгодишната професионална среща - през октомври в Барселона - д-р Наков ще получи официалните си назначения и задачи, към които ще спадат промотирането на гастроентерологията сред младите лекари и студенти в Европа, организирането на клинични и научни стажове, качество на специализация, продължаващо медицинско обучение, защитаване на правата на младите гастроентеролози и др. По време на събитието д-р Наков ще бъде и модератор на сесия за възпалителни чревни заболявания (IBD).

Д-р Радислав Наков е е специализант по ганстроентерология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", като се усъвършенства в диагностичната и терапевтична гастроинтестинална ендоскопия. Има защитена докторантура в сферата на възпалителните чревни заболявания - болест на Крон и улцерозен колит, като за нея е разработил специален алгоритъм за проследяване на тези пациенти. Професионалните му интереси са насочени и към правилния начин на хранене на пациентите и диагностицирането на редки гастроентерологични заболявания.

Д-р Наков е председател и съосновател на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България. През 2016 г. получи престижната награда International Scholar Award, която се присъжда за най-добрите научни разработки на млади учени до 35 г. в Европа в областта на гастроентерологията.


Източник: www.dnevnik.bg

Първият в България център за деца с ревматични заболявания ще предоставя цялостна допълваща грижа

21 Юли 2017

Актрисата Стефания Колева стана лице на каузата в помощ на деца с ревматични заболявания

На 20 юли 2017 г. беше открит първият в България Център за допълваща грижа за деца с ревматични заболявания и техните родители. Центърът се намира в Клиниката по ревматология, кардиология и хематология на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ и представлява защитено пространство, в което децата и техните родители ще могат да получават подкрепа и консултации от здравни специалисти, психолози и арт терапевти.

У нас около 60 000 души страдат от ревматоиден артрит – автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. В България малките пациенти с тази болест са над 900. У нас Националната здравноосигурителна каса поема на 100% лечението на децата, като реимбурсира и най-съвременните биологични терапии.

Роза Чеглайска, председател на Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) и пациент с ревматологично заболяване, откри събитието, като представи центъра за комплексна грижа, в който децата с ревматични заболявания ще могат да се развиват и интегрират. „Това е само началото. Надграждането продължава – тук ще се провеждат лекции от специалисти, ще организираме и арт терапии. Ние не трябва да позволяваме децата да се инвалидизират. Те трябва да изживеят своето детство и да станат достойни членове на нашето общество“, заяви тя.

Инициативата получи подкрепата здравни институции. Председателят на Комисията по здравеопазване към Народното събрание – д-р Даниела Дариткова, изпрати поздравителен адрес на организаторите, в който изрази своята убеденост в обществената значимост на центъра. Гост на събитието беше д-р Искра Кюркчиева, дирекция „Болнична медицинска помощ“ в Националната здравноосигурителна каса, която каза: „Радвам се, че с тази нова придобивка децата ще се чувстват част от една общност, която е подкрепяна и от НЗОК“.

Доц. Стефан Стефанов, началник на Клиниката по ревматология, кардиология и хематология на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ представи значимостта на заболяването, което протича агресивно при децата и може да доведе до инвалидизация. Ревматоидният артрит е хронично и тежко заболяване, което оказва огромно влияние на развитието и растежа на децата и те се нуждаят от непрекъснати грижи и подкрепа, за да успеят да се социализират и да не се чувстват различни и отритнати от обществото. „Благодарение на съвременните лечебни средства и медикаменти и добрия контакт между лекар, родител и дете, се постига най-доброто лечение на малките пациенти“, заяви той и добави, че в центъра родителите ще осъществяват не само по-добра връзка с децата си, но и с лекарите. „За щастие у нас имаме възможност да лекуваме малките пациенти с всички съвременни медикаменти, включително с биологична терапия. Благодарим на Здравната каса, която не е върнала нито едно дете, което се нуждае от такова лечение“, допълни доц. д-р Стефанов.

Лице на инициативата стана актрисата Стефания Колева, която представи личните си мотиви да подкрепи каузата. Тя даде себе си като пример за човек, който живее нормално и активно с автоимунно заболяване. „Центърът за допълваща грижа е много добър пример за това как ние трябва да бъдем дейни по отношение нашето собствено здраве“, каза тя и добави, че е необходимо също търпение и положителна енергия. Стефания Колева сподели, че като сертифициран арт терапевт през есента ще подготви за децата с ревматични заболявания арт терапия и ще проведе с тях няколко ателиета. Актрисата пожела на малките пациенти и техните родители да намерят правилния път да се справят със заболяването.

За това могат да помогнат не само навременната диагноза и подходящото лечение, но и допълнителните грижи, които децата ще получават в центъра. Освен съвети и препоръки за по-лесното справяне със симптомите и с всички други съпътстващи негативни последици на болестта, центърът за допълваща грижа ще осигури на децата и техните семейства пространство, в което да се срещат и споделят помежду си, да прекарват време заедно и да не се чувстват изолирани и различни. Това е особено важно за малките пациенти, тъй като децата с ревматични заболявания са по-чувствителни и затворени, минават през трудни процеси и трябва да се справят с повече предизвикателства отколкото техните връстници. За тях центърът ще бъде една свободна зона, в която ще бъдат предразположени да се изразяват свободно и да творят заедно с арт терапевти, да задават своите въпроси към психолози и да общуват с деца и семейства със същите проблеми.

Всички участници в събитието призоваха каузата и усилията на неправителствени организации като АПРА и социално отговорни компании като партньорите на инициативата – АбВи България и Рош България, да бъдат подкрепени от цялото общество, защото децата с ревматоидни заболявания имат нужда от разбирането и съпричастността на всеки от нас.

За ревматоидния артрит:

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите.
Най-често засяга по-малките стави – на пръстите, китките, ходилата и глезените, но не е изключено да порази и големите стави. Болестта може да предизвика увреждане и на други органи в тялото – кожа, сърце, кръвоносни съдове и бели дробове. В България 60 000 души страдат от ревматоиден артрит.

Когато започва в детска възраст – под 16 години, заболяването се нарича ювенилен идиопатичен артрит. Наблюдава се най-често при деца във възрастова група между 1 до 3 години и между 8 и 12 години. Ювенилният идиопатичен артрит засяга около 100 на всеки 100 000 деца. В нашата страна малките пациенти с тази болест са над 900. Именно за тях и за родителите им отвори врати новият център за допълваща грижа.

Пилатес и йога за хора с анкилозиращ спондилит

20 Юли 2017

От Анет МакДърмит

Ако страдате от анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев) – възпалително автоимунно заболяване, което засяга гръбначния стълб - редовната двигателна активност и физически упражнения са от решаващо значение за контрола на болката и подобряване на подвижността. Пилатес и йога са изключително подходящи за хората с анкилозиращ спондилит.

Ползите от Пилатес и йога за хората с анкилозиращ спондилит
Пилатес и йога са системи от физически упражнения с ниска интензивност на натоварването. Те са подходящи за хора от всички възрасти и всякакво ниво на издръжливост.

В ранните етапи на заболяването анкилозиращият спондилит може да причини скованост и болка в долната част на гърба и таза. Болката се появява и изчезва и понякога варира като сила. С прогресиране на анкилозиращия спондилит може да се стигне до сливане на прешлените, загуба на гъвкавост и дори затруднено дишане.
Болката и сковаността при анкилозиращия спондилит често водят до лоша стойка и тенденция към прегърбване. Упражненията от Пилатес и йога обаче помагат за поддържането на изправена фигура и подобряват гъвкавостта.
Някои хора с анкилозиращ спондилит се затрудняват да изпълняват правилно гимнастически упражнения. Много от упражненията от йога и Пилатес обаче се изпълняват на пода и включват разтягане. Тъй като често на хората, страдащи от анкилозиращ спондилит, им се налага да раздвижват скованите си стави сутрин, йога или Пилатес са добър вариант за сутрешна гимнастика.
Редовните занимания могат да помогнат и за поддържането на здравословно тегло. Това е особено важно, когато имате анкилозиращ спондилит, тъй като излишните килограми натоварват допълнително ставите.

Пилатес
Системата от упражнения „Пилатес“ е създадена през 1920 г. и носи името на своя създател Джоузеф Пилатес. В центъра на този метод са движения, които поддържат здрав гръбнака и водят до следните положителни ефекти:
• Гъвкавост;
• Издръжливост;
• добра стойка;
• осъзнато дишане.
Основен принцип на системата Пилатес е връзката между ума и тялото. Трябва да се концентрирате върху всяко движение, всяко вдишване и издишване, и баланса на тялото. Пилатес действа благотворно върху цялото тяло, удължава и укрепва мускулите и подобрява мускулния тонус.
Според едно проучване, данните от което са публикувани в Rheumatology International, Пилатес е „ефективен и безопасен метод за подобряване на физическите възможности при пациенти с анкилозиращ спондилит“. Резултатите от него показват, че участниците с болест на Бехтерев, които са провеждали едночасови занимания по Пилатес с квалифициран инструктор три пъти седмично в продължение на 12 седмици, имат значително по-добри резултати от пациентите със същото заболяване, които са следвали стандартния курс на терапия, който не включва подобни упражнения.

Йога
Пилатес и йога си приличат по това, че и двете системи се фокусират върху гъвкавостта, силата на центъра на тялото и стойката. При все това двата метода също много се различават. Йога представлява по-холистична форма на упражнения - система от физически, умствени и духовни практики. Смята се, че се е зародила в Хималаите преди хиляди години. Целта на йога е постигане на хармония между тялото, ума и духа, за да се чувства човек физически и психически добре.
Според едно изследване от 2012 г. физическите пози в йога (асани) не само укрепват мускулите и коригират лошата стойка, но също „позволяват на потока от енергия свободно да преминава през тялото“. Това подпомага лечението и поражда усещане за благосъстояние и релаксация, с което се противодейства на болката.
Съществуват много стилове йога. При някои форми на йога се изисква голяма физическа издръжливост. Ако имате анкилозиращ спондилит, подходяща за вас е хатха йога. Тя се характеризира с по-бавно темпо и по-ниска интензивност.

Някои от ползите, с които се свързва йога, са:
• по-голяма гъвкавост;
• по-силни мускули;
• подобрен мускулен тонус;
• подобрено дишане;
• повече енергия;
• по-голяма издръжливост;
• по-малко стрес и тревожност;
• подобрена концентрация.

И така, да обобщим:
Както йога, така и Пилатес са отличен избор за физическа активност, ако имате анкилозиращ спондилит. Изберете тази от двете системи, която повече съответства на личните Ви предпочитания. И двете помагат за подобряване на подвижността и облекчават болката и сковаността. Освен това те намаляват стреса и допринасят за добър и спокоен сън.
Йога е по-добрият избор, ако търсите по-комплексно физическо и духовно преживяване. Ориентирайте се към Пилатес, ако целта ви е контролирана физическа тренировка, при която от Вас не се изисква заучаване на трудни пози. Ако не можете да решите кое да изберете, защо не опитате и двете?
Занимания по Пилатес и йога се предлагат в много фитнес клубове и студия. Ако предпочитате да се занимавате самостоятелно, потърсете видеоклипове в YouTube с Пилатес или йога, за да тренирате в по-спокойна обстановка у дома. Преди да започнете нова програма за физически упражнения, се консултирайте с лекаря си!
Първите няколко тренировки могат да бъдат трудни Не се отказвайте! Ако упорствате и сте последователни, ще имате голяма полза.

Източник: www.healthline.com

***
ПРИМЕРНИ УПРАЖНЕНИЯ:

Някои от позите в ХАТХА ЙОГА, която е най-подходяща за хора, страдащи от болест на Бехтерев, може да видите ТУК
Примерна 30-минутна тренировка по ПИЛАТЕС, подходяща за изпълнение в домашни условия, можете да видите ТУК

Псориазис
Псориазисът е заболяване, което протича хронично с периоди на обостряния. Характеризира се с появата на груби червени лющещи се плаки по участъци от тялото – окосмената част на главата, колената и торса. В последните години заболяването започна да се свързва и с нарушения в мастния метаболизъм, както и с атеросклеротични изменения в съдовете.
Псориатичен артрит
Псориатичният артрит е заболяване, което освен кожата, засяга и ставите. При него различни по големина удебелени кожни плаки се появяват по цялото тяло, но най-често покриват колената и лактите, като причиняват болка, особено при движение. Когато заболяването е в активната си фаза, пациентите са трудно подвижни, като причина за това е ставното възпаление.
Ревматоиден артрит
Ревматоидният артрит протича с възпаление на по-малките стави в човешкото тяло - на пръстите на ръцете, на китките, на глезените и пръстите на краката. Зоните се зачервяват и подуват, а по-късно се деформират и по тях се образуват възли и бучки. Пациентите се оплакват от силна скованост, която им пречи да изпълняват всекидневни битови дейности.
Болест на Бехтерев
Болестта на Бехтерев, известна като анкилозиращ спондилит, е хронично заболяване на гръбначния стълб и сакроилиачните стави. При него гръбнакът става твърд, а засягането на ставите, сухожилията и връзките води до значително ограничаване на движенията. В някои случаи болестният процес може да обхване и други стави, както и вътрешни органи.
Улцерозен колит
Улецрозният колит е хронично заболяване на дебелото черво, при което неговата лигавица се възпалява и то се разранява. Този процес е съпътстван от образуването на големи количества слуз. Появява се дискомфорт в коремната област, болки в червата и чести позиви за ходене по голяма нужда. Изхожданията са обилни и кръвенисти, което изтощава болния.
Болест на Крон
Болестта на Крон е хронично заболяване на стомашно-чревния тракт, което може да засегне всяка негова част – от устата до ануса. В болестния процес са ангажирани всички слоеве на чревната тъкан. Най-честите проявления са диарични изхождания, съпроводени с болки в областта на корема и най-често около пъпа, разранявания и фистули около ануса.
За да се свържете с нас, моля използвайте e-mail формата. Очакваме Ви!
Изпрати мейл
Created by: PR Care