НОВИНИ

От 2 г. болни чакат от НЗОК лечение за гноен хидраденит

27 Юни 2017

Вече втора година Националната здравноосигурителна каса не прави нищо, за да отпусне домашно лечение на болните от гноен хидраденит. По този повод на 12 юни Владимир Томов – председател на Националния алианс на хората с редки болести и Данислава Захариева от Сдружение „Открито за раните” изпратиха писмо до управителя, председателя и членовете на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Ето как коментира проблема г-н Владимир Томов.


– Господин Томов, какво се случва с болните от гноен хидраденит и защо пишете поредното открито писмо до Здравната каса от името на тези пациенти?

– На практика тези хора не могат да се лекуват, а за тежките случаи на гноен хидраденит това е животозастрашаващо. Много от болните се инвалидизират. И всичко това, защото не са получили никакви облекчения от Здравната каса при закупуването на медикаментите си. Пациентите се спасяват, както могат.

– Каква е причината лекарствата за това заболяване да не се реимбурсират от НЗОК?
– Гнойният хидраденит не е включен в съответната наредба №7. Надзорният съвет на Касата не е взел нужното решение и затова хората не могат да получат безплатно лечение. А за повечето от тях е непосилно да си купуват сами нужните лекарства и превръзки.

Решението на Надзорния съвет се бави вече втора година, въпреки обещанието на управителя на Касата д-р Глинка Комитов. Междувременно всички законови основания за това решение вече са налице – регламентирано е диспансерното наблюдение на пациентите с гноен хидраденит и останалите изисквания, за да се включи заболяването в наредбата за отпускане на домашно лечение. Но резултат няма.

– Колко българи са засегнати от заболяването?
– В центъра за лечение на гноен хидраденит в Стара Загора са известни около 50 пациенти, които се лекуват и наблюдават. Съществуват статистически предположения, че 1% от българите са засегнати, но при липсата на ясен регистър на болните това не може да се твърди със сигурност. Предполага се, че когато лечението започне да се реимбурсира от Касата, броят на пациентите ще бъде не повече от 100.

– Колко лева на месец излиза лечението на гноен хидраденит?
– Цената на лечението зависи много от тежестта на заболяването. Освен медикаментите и превръзките са много скъпи. Около 500 лева на месец струва лечението на по-тежките случаи. При някои от пациентите е подходяща и биологична терапия. Но нито едното, нито другото лечение се реимбурсира.

Във всички случаи лечението е непосилно за пациентите. А те са здравноосигурени, както всички други, чиято терапия се поема от Здравната каса.

Заболяването е тежко, хронично и изисква ежедневни лечебни процедури. Всичко това натоварва не само болните, но и техните семейства. Хората не могат да живеят пълноценно, изпитват постоянни страдания. Много от тях напускат работа, съответно секват доходите им.

– На какво се надявате, ако бездействието от страна на Здравната каса продължи?
– Надяваме се на решението на Върховния административен съд. Нашата жалба мина първо през Комисията за защита от дискриминация. Тя установи, че има дискриминация към болните от гноен хидраденит. Решението беше потвърдено на 30 септември 2016 г.от Административния съд София-град. Предполагам, че в скоро време ще имаме решение и на Висшия административен съд. Тогава ще стане задължително осигуряването на домашно лечение за пациентите. Но много се надяваме проблемът да бъде решен на ниво НЗОК преди да се е произнесъл съдебен орган. Не е нормално всеки път да водим дела, за да получим това, което ни се полага.

Тука вече не става дума за някакви преговори. Всичко е ясно. Още през 2015 г. получихме категорично обещание от д-р Глинка Комитов. Най-после хората трябва да започнат да се лекуват.

С писмото, което сега изпратихме до НЗОК, просто подсещаме Надзорния съвет на Касата да си свърши работата. Иначе съдът рано или късно ще се произнесе. Но е лоша практика нещата да стават по този начин. Нормално е решенията, свързани със здравето и живота на хората, да се вземат бързо и от съответните институции, в случая – от Националната здравноосигурителна каса. В момента само тя не си е изпълнила задълженията.


Източник: medicalnews.bg

Откриха ген, причиняващ възпалителните чревни заболявания

21 Септември 2017

Учените от Университета в Единбург вероятно са открили ключов ген (MDR1), който е отговорен за нелечими хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ) като болест на Крон или улцерозен колит. Той контролира отделянето на токсини от червата. Проучването показва, че неправилното му функциониране уврежда жизненоважни части на клетките и води до възпалително чревно заболяване. Изследователите се надяват, че след като генът MDR1 бъде подробно изследван, неговата роля в организма може да бъде заместена от медикаментозна терапия, която да обърне развитието на болестта.

Научноизследователският екип е стигнал до извода колко важна е ролята, която играе MDR1, на базата на анализ на съдържанието на дебелото черво на общо 90 000 души, 40 000 от които страдат от възпалителни чревни заболявания. При болните функцията на гена е била много по-слаба, в сравнение с хората, при които няма възпалителен процес.

Проучването, осъществено в сътрудничество с Бристолския университет и учени от САЩ и Япония, е финансирано от Съвета за медицински изследвания и асоциация „Болест на Крон и колит“ - Великобритания. Резултатите от него са публикувани в специализираното издание Mucosal Immunology.

Хроничните възпалителни чревни заболявания, за които до момента няма лечение, засягат над 3 милиона души в Европа. У нас броят на заболелите надхвърля 21 000. През последните 50 години заболеваемостта от ХВЧЗ в България е нараснала пет пъти. Факторите, които ги причиняват обаче, все още остават загадка за учените. Това изследване дава надежда, че лекарите все повече се приближават към генезиса на тези заболявания.

Източник: www.medicalxpress.com

Ревматоидният артрит – как да облекчим сутрешната скованост

20 Септември 2017

Сутрешната скованост (затруднена и болезнена подвижност на ставите), която продължава повече от час, е един от ключовите признаци за ревматоиден артрит.

Ето седем съвета, които могат да Ви помогнат да облекчите състоянието си:

1. Подгответе се предварително
Съгласно препоръките на Вашия лекуващ лекар, можете да вземете болкоуспокояващо или противовъзпалително лекарство един час преди ставане сутрин. Дръжте близо до леглото си малка закуска, за да не пиете лекарството на гладно. Когато се приготвяте за лягане, настройте алармата един час преди обичайното време за събуждане. От вечерта пригответе на нощното си шкафче следните неща:
• една доза болкоуспокояващо/противовъзпалително лекарство;
• чаша вода;
• няколко солети/бисквити.

Когато сутринта алармата на часовника иззвъни, не ставайте веднага. Изпийте лекарството с много вода и изяжте закуската, за да не ви заболи стомахът. След това отново настройте алармата за часа, в който обичайно ставате.

2. Правете упражнения в леглото
В момента, в който алармата звънне отново, лекарството вече трябва да е подействало. Не бързайте обаче да ставате от леглото. Първо бавно се протегнете и раздвижете „заспалите“ мускули и стави.

3. Вземете си топъл душ
Топлата вана или топлият душ са едни от най-добрите начини за облекчаване на сутрешната скованост. Топлината стимулира кръвообращението и отпуска мускулите. Една топла вана или душ ще затоплят и облекчат всички стави. Останете под душа, докато цялото тяло се затопли приятно. Ако предпочитате топла вана, нека тя да бъде с продължителност 10-20 минути.

4. Затоплете дрехите си
Преди да се облечете, затоплете дрехите си с ютията или, ако имате сушилня, ги сложете за пет минути на най-високата температура. Топлите дрехи допълнително ще ви успокоят и ще помогнат за отпускането на схванатите и болезнени стави.

5. Закусете добре
Леката, но питателна закуска може да помогне за облекчаване на сутрешната скованост. Едно яйце, кофичка кисело мляко с филийка пълнозърнест хляб, или купичка с мюсли с топло или студено прясно мляко ще осигурят на организма Ви енергията, от която се нуждае в началото на деня.

6. Раздвижвайте се всеки ден
Ревматоидният артрит може да затрудни физическите упражнения. Когато има пристъп на обостряне на артритната болка в определена става, дори и най-малкото движение може да бъде твърде болезнено. Освен това човек лесно може да се претовари с упражнения, когато се чувства добре, което от своя страна може да доведе до нов пристъп на обостряне. Къде е разковничето? Не напрягайте ставите, които болят, но се опитвайте да раздвижвате всички останали стави.

Разходката в продължение на 15-20 минути дневно укрепва мускулите, които поддържат ставите. Разтягането и раздвижването на ставите с прости, но леки упражнения, предотвратява сковаността и загубата на сила. Примерни упражнения за поддържане на двигателна активност можете да видите ТУК.

7. Не се притеснявайте да поискате помощ
Сутрините винаги са много напрегнати, защото човек има много неща за вършене за кратко време. Когато обаче ставите Ви са сковани и болезнени, сутрините са още по-тежки. Не се притеснявайте и поискайте помощ от семейството си или от приятели.

Източник: www.healthline.com

Ревматоидният артрит и бъбреците

14 Септември 2017

Ревматоидният артрит е системно автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. Болестта може също да засегне тъканите около тях , както и други органи в цялото тяло - сърцето, белия дроб, очите и кръвоносната система.

Много често, свързаното с ревматологичните заболявания възпаление, засяга и бъбреците. Учените са установили, че пациентите с ревматоиден артрит развиват два пъти по-често хронично бъбречно заболяване, в сравнение с останалите.

Бъбреците, два органа с бобовидна форма и големина на човешки юмрук, филтрират отпадъчните вещества от кръвта и ги отделят в урината, регулират електролитите (минералните соли) в организма и поддържат баланса на pH.

Проучване на клиника „Майо“, проведено в рамките на период от 20 години и включващо 813 участници с ревматологични заболявания и 813 участници без ревматологични заболявания, изтъква на преден план няколко рискови фактора, свързани с хроничното възпаление при ревматоидния артрит.

Употреба на кортикостероиди.
Ревматолозите често предписват кортикостероиди за лечение на болките в ставите. Проучването на клиника „Майо“ препоръчва лекарите да бъдат по-внимателни с тези лекарствени средства, които могат да имат нежелани странични ефекти върху бъбреците с течение на времето.

Високо кръвно налягане.
Пациентите с ревматологични заболявания често страдат от сърдечни заболявания. Важно е да се вземат мерки срещу тях, тъй като проблемите със сърцето в много от случаите „разболяват“ и бъбреците.

Затлъстяване, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания
Ако имате наднормено тегло е добре да намалите килограмите си до оптималните за Вашите възраст, пол, височина и телесна конструкция. Намаляването на теглото ще спомогне за ограничаване на риска от развитие на сърдечно заболяване, а с течение на времето, и на хронично бъбречно заболяване.

Висок холестерол.
Високите нива на холестерол в кръвта допринасят за повишеното кръвно налягане и развитието на сърдечносъдови заболявания.

Високи нива на натрий.
Голямото количество сол в кръвта също допринася за високото кръвно налягане и сърдечносъдовите заболявания, които, на свой ред, могат да доведат до хронично бъбречно заболяване. Обърнете внимание на „скритата“ сол, която приемате с храната – проверявайте етикетите на преработените храни и скрийте солницата далеч от погледа си. Вместо това включете в диетата си много пресни зеленчуци, пълнозърнести храни, пилешко месо, яйца, бобови растения и варива и някои млечни продукти като прясно мляко и сирене. Употребявайте растителни мазнини, например зехтин за готвене и директна консумация. Пийте много вода и стойте далеч от сладкишите.

Някои лекарствени средства, изписвани срещу хроничната болка в ставите, включително определени нестероидни противовъзпалителни средства (като например аспирин, аналгин), също могат да засегнат бъбречната функция. Затова към тях трябва да се подхожда с внимание от страна на лекарите и пациентите. Проучването също така препоръчва на пациентите да се правят изследвания на кръв и урина най-малко веднъж годишно за проверка на бъбречната функция.

Източник: www.rheumatoidarthritis.net

6 начина да контролираме псориазиса през лятото

13 Септември 2017

За хората с псориазис лятото може да бъде нож с две остриета – докато влагата и слънчевата светлина помагат за облекчаване на симптомите, климатикът и хлорът изсушават кожата и могат да предизвикат пристъпи на обостряне. Въпреки че есента наближава, предстоят още няколко топли и слънчеви седмици. Предлагаме Ви съвети от водещи дерматолози как да облекчите състоянието си през по-топлите дни и да прекарате приятно до края на лятото.

1. Възползвайте се от влагата
Питали ли сте се някога защо състоянието Ви се подобрява през лятото? Отговорът се крие във въздуха. Буквално. влагата е полезна за кожата, защото прави псориатичните плаки по-малко склонни към напукване. Обратно - намалената влажност може да допринесе за възпаление и образуване на клетки, които причиняват сърбеж по кожата. Изводът е: наслаждавайте се на лятото, като не забравяте да си сложите слънцезащитен продукт, преди да излезете навън, и пийте много вода, за да осигурите хидратация на организма.

2. Попечете се на слънце
Въпреки че не може да замести медицинската светлинна терапия (терапия, при която се използват лампи с UVB лъчи), контролираното излагане на въздействието на слънчевите лъчи помага за облекчаване на псориазиса при някои хора. Предварително обаче трябва да се консултирате със своя дерматолог, който да Ви препоръча слънцезащитен продукт и график за времето на излагане на слънце. Едно добро общо правило, което може да имате предвид, е да използвате около 60 мл слънцезащитен крем или лосион със SPF 30 или по-висок фактор половин час преди излизане навън. Необходимо е слънцезащитният продукт да се прилага отново на всеки два часа. Престоят на слънце трябва да се контролира и ограничи, за да се избегне слънчево изгаряне, което да доведе до образуване на още повече псориатични плаки.

3. Защитете се от слънчево изгаряне
Технически погледнато, слънчевото изгаряне е травма на кожата. При някои хора на мястото на тази травма се образуват псориатични плаки (това явление е известно като „феномен на Кьобнер“ и се проявява при около 50% от хората с псориазис). Мерките, които можете да вземете, за да се предпазите от изгаряне: изберете слънцезащитен крем с минерални филтри (можете да го намерите и в България, попитайте в аптеката, за да Ви насочат към подходящ продукт от този тип), защитете главата с шапка, носете леко и свободно облекло.

4. Хидратация, хидратация, хидратация
Влагата се отразява добре на псориазиса, но много други неща, които свързваме с лятото като климатикът и хлорът в басейните, изсушават кожата. Ако знаете, че ще бъдете изложени на въздействието на някои от тези фактори, противодействайте им като нанасяте по-често и в по-големи количества хидратиращ продукт върху кожата. Дразнещото действие на хлора може да се минимизира допълнително като след плуване в басейна си вземете душ. Дерматолозите съветват до 3 минути след душа да нанесете по тялото масло за тяло или крем. Лосионите имат високо съдържание на вода, която може бързо да се изпари и в крайна сметка кожата отново да се изсуши, така че колкото по-гъста формула използвате, толкова по-добре за кожата.

5. Потопете се в морето
Потапянето във вода по принцип помага за рехидратирането на покритите със сухи люспи лезии по кожата, а баните със солена морска вода вършат чудеса. Въпреки че са необходими още изследвания, за да се оценят потенциалните ползи от морската сол за псориазиса, в морската вода определено има нещо, което помага за успокояване на състоянието. Според проучване от 2013 г., нивото на концентрация на сол в определени водни басейни е възможно да увеличава терапевтичното действие на UV лъчите. Така че при първа възможност отивайте на плажа – комбинацията от солената вода и внимателното излагане на UV лъчите може да Ви помогне да облекчите състоянието си през този сезон.

6. Намалете коктейлите
Лекарите съветват, че е добре да ограничите количеството на алкохола, ако страдате от псориазис. Голямото количество алкохол може да намали ефекта от терапията, която Ви се прилага, а самият алкохол може да има опасни странични ефекти в съчетание с определени медикаменти за лечение на псориазис. Прекомерната консумация на алкохол може да допринесе за проява на системно възпаление и да повлияе и върху други заболявания, за които е известно, че засягат хората с псориазис, включително сърдечносъдови заболявания и депресия.

Източник: www.everydayhealth.com

Created by: PR Care